Újabb okot fedeztek fel az Alzheimer-kórral kapcsolatban
Egy káros fehérje, a béta-amiloid lassabb eltávolítása állhat az Alzheimer-kór hátterében – állapították meg amerikai kutatók.
A tanulmány eredménye segít megmagyarázni, miért halmozódnak fel béta-amiloid fehérjeplakkok az Alzheimer-kóros emberek agyában. Mint Randall Bateman, a St. Louis-i Washington Egyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője emlékeztetett rá, a betegséggel érintett emberek agyában a kóros fehérjéből 100-szor vagy akár 1000-szer több van, mint az egészséges emberekében.
Béta-amiloidot normális esetben is termel az agy, ezért a kutatók azt vizsgálták, miként halmozódik fel egyeseknél, míg másoknál nem. Ehhez 12 Alzheimer-kóros és 12 egészséges embernél nézték meg, hogy milyen ütemben termelődik agyukban a fehérje, és milyen ütemben szabadul meg tőle szervezetük.
Kiderült, hogy mindkét csoportban ugyanolyan ütemben termelődött a béta-amiloid, ám az Alzheimer-kóros páciensek agya 30 százalékkal lassabban szabadult meg tőle. A kutatók számítása szerint ez azt jelentheti, hogy a fehérje felhalmozódása tíz évvel korábban megkezdődhet, mint ahogyan az első tünetek megjelennek. Úgy vélik, hogy ezen az időtartamon belül egyensúlyba lehetne hozni az agyban a termelődő és távozó fehérje mennyiségét, ezáltal megelőzhetővé válna a kór kialakulása.
(MTI)