A menstruáció késleltetése és előrehozása

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Alkalmanként sok nőben felmerülhet a kérdés: "Hogyan befolyásolhatnám a ciklusomat?" Ilyen esetekben lehetséges a havi vérzés késleltetése vagy korábbra hozatala.

Bizonyos esetekben szükség lehet a vérzés előrehozatalára vagy éppen késleltetésére, hiszen egy üzleti úton, nyaraláson, vizsgán, állásinterjún, esküvőjükön vagy egyéb fontos élethelyzetben az esetlegesen jelentkező rossz közérzettől és a menstruációval járó kellemetlenségektől szívesen eltekintenek a hölgyek.

Mindemellett a menstruációs ciklus befolyásolása csak nagyon ritkán és csak nagyon szükséges esetekben megengedett, és akkor is csak 7-10 nappal érdemes késleltetni, hiszen ilyenkor valójában a szervezet hormonális működésébe avatkozunk bele, melynek nem várt és kellemetlen mellékhatásai lehetnek (ciklus megváltozása, rendszertelen vérzés). Ezt betartva a menstruációs ciklus befolyásolása biztonságos, nem jár káros hatással a női szervezetre.

A teherbeesés esélyét nem növeli a tablettával való ilyen manipulálás. A szabályokat azonban be kell tartani! A menzesz késleltetésére vonatkozóan találhatunk a gyógyszeres dobozba csomagolt betegtájékoztatóban is hasznos információt.

Ha bizonytalanok vagyunk a ciklus befolyásolását illetően, javasolt nőgyógyászhoz fordulni és az ő tanácsát kérni, de érdemes ezt időben megtenni, mert pár nappal az eltolni kívánt ciklus előtt már késő.

A menstruáció késleltetése progeszteron készítménnyel

A ciklus második felében a tüszőrepedést (ovuláció) követően a kilökődött petesejt helyén a tüszőhám és a belső tok sejtjeinek átalakulásával jön létre az úgynevezett sárgatest, amely a progeszteron nevű hormon termelésével a méhnyálkahártya vastagodását, fenntartását idézi elő, előkészítve azt a megtermékenyített petesejt befogadására. Ilyenkor a termelt progeszteronszint magas, azonban a megtermékenyítés elmaradása esetén szintje lecsökken, ennek eredményeként bekövetkezik a méhnyálkahártya leválása vérzés (menstruáció) kíséretében.

Ha kívülről (szájon, hüvelyen) viszünk be progeszteron készítményt, a magas progeszteronszint megakadályozza a méhnyálkahártya lelökődését. A gyógyszer használatának felfüggesztésével a hormonszint néhány napon belül lecsökken és jelentkezik a menzesz.

Természetesen a progeszteron készítményeknek is lehetnek mellékhatásaik, érdemes tájékozódni, hogy emellett is megéri-e a ciklusmódosítás.

Fogamzásgátló tablettát szedő nők menstruációjának befolyásolása

Egyszerűbb a helyzet a fogamzásgátló tablettát szedő nők esetében. Ha a fogamzásgátló tablettát rendeltetés- és előírásszerűen szedjük, négyhetente (szinte minden esetben), ugyanazon a napon jelentkezik a menstruáció. A fogamzásgátló tabletta számtalan előnye közül az egyik az, hogy napra pontosan tudjuk, mikorra várható a menzesz, mivel szabályozott ciklusról van szó. Általában a tablettaszedés szünetének 3-4. napján várható a vérzés.

Ha a menstruáció késleltetése a cél

Ilyenkor a tabletta szedését a 21. napon nem kell befejezni, hanem tovább kell szedni a kívánt időtartamig, de 7-10 napnál tovább nem javasolt. Amikor elfogy egy levél, egyszerűen folytatni kell a tablettaszedést a következővel, szünetet pedig nem kell tartani. Amikor alkalmas az idő, egyszerűen abba kell hagyni a tabletta szedését, és a menzesz néhány napon belül, késleltetve jelentkezik.

Ha mindenképp szükséges, lehetőség van arra is, hogy a megkezdett levelet végig elhasználjuk, ebben az esetben azután érkezik a menstruáció. Amennyiben tehát egy egész menzeszt szeretnénk kihagyni, úgy a 21. szem tabletta beszedése után azonnal, tehát szünet nélkül el kell kezdeni a következő levelet. 21 napon át ugyanabban az időben kell bevenni 1 szemet, így a 7 nap szünetben jelentkezik menstruáció, tehát egy ciklussal lehet késleltetni a vérzést. Áttöréses, pecsételő vérzésre ilyenkor számíthatunk, erre fel kell készülni. Amennyiben pecsételő, barnás vérzés jelentkezik a második csomag szedése alatt, semmit nem szükséges tenni, folytatni kell a csomagot. Ezután tartsuk meg a 7 napos szünetet, majd kezdjük el a következő adagot.

Többfázisú tabletták szedése során az utolsó fázis tablettáival kell folytatni a gyógyszer szedését addig a napig, amíg a menzesz eltolását tervezzük.

Amennyiben néha nem tart szünetet a tabletta szedésével, az még semmilyen káros következménnyel nem jár.

Ha a menstruáció előrehozása a cél

Kombinált hormontartalmú (ösztrogént és gesztagént is tartalmazó) tabletta szedése esetén lehetőségünk van arra, hogy a menzeszt "beállítsuk", hogy mindig ugyanazon a napon jöjjön meg (pl. mindig hétfőn). Ilyenkor a gyógyszerszedési 7 napos szüneten kell változtatni, mégpedig úgy, hogy csak csökkenteni szabad a napok számán, és annyival kell csökkenteni a tablettamentes napok számát, ahány nappal előbbre szeretnénk hozni a menzeszt. Minél rövidebb a gyógyszerszünet, annál nagyobb az esélye, hogy a következő levél tabletta szedése alatt pecsételő (áttöréses) vérzés jelentkezik. Ennek a pecsételő vérzésnek nincs semmilyen egészségkárosító hatása, csak kellemetlen, de a következő ciklusban nem jelentkezik.

Ha tehát arra lenne szükség, hogy pár nappal előbbre kerüljön a menzesz, lehetőségünk van nem 7 napos, hanem rövidebb szünetet tartani. Ha eddig tehát például szerdán kezdődött a menstruáció, de azt szeretnénk, hogy ezentúl hétfő legyen a napja, akkor 7 nap helyett egyszer csak 5 napos (2 nappal rövidebb) szünetet tartunk, és 5 nap után kezdjük el szedni a következő csomagot. Ez a módszer csak a menstruáció előrehozására érvényes, a szünetet hosszabbítani nem szabad, hiszen a fogamzásgátlás hatékonysága úgy bizonytalanná válna. Amennyiben csak 2 vagy 3 napos szünetet tartunk, számítanunk kell rá, hogy abban a hónapban egyáltalán nem jelentkezik a menzesz. Ez azonban nem kóros, ahogy az sem, ha a következő levél beszedése alatt viszont pecsételő, áttöréses vérzés mutatkozik. Kezelésre, vizsgálatra ilyen esetben nincs szükség, szedni kell tovább a megkezdett csomagot, a következő 7 napos szünet után újra beáll a normális ciklus.

Népi praktikák a menzesz késleltetésére és előrehozatalára

A hagyományos módszerekről elmondható, hogy nem nyújtanak megbízható megoldást, vannak, akik esküsznek rá, de sokaknak nem válik be a házi praktika. Lássuk a legelterjedtebb módszereket, amivel próbálkozni szoktak:

A menstruáció késleltetésére

Citromlé: talán az egyik legszélesebb körben ismert módszer a ciklus befolyásolására. A megfigyelések szerint a menzesz jelentkezésének várható időpontja előtt 4-5 nappal a rendszeres citromlé fogyasztás a menstruáció késleltetését eredményezi.

Paradicsom: egészséges és a vegyes táplálkozás részeként javasolt élelmiszer, ezért bátran kísérletezhetünk fogyasztásával. A hagyományok szerint 1-2 nappal segít a ciklus eltolásában.

C-vitamin: nagy dózisú C-vitamin az érfalakra gyakorolt jótékony hatása révén eltolhatja a ciklust: erősíti az érfalat, antioxidáns hatása is van. Érdemes természetes formájában (zöldség, gyümölcs) fogyasztani, azonban vitaminkészítményként is bevihető a szervezetbe. Megfigyelés, hogyha valakinek nagyon erős a vérzése, és a ciklus alatt nagyobb dózisú C-vitamint fogyaszt, akkor a vérzés erőssége jelentősen lecsökken, a ciklus rövidülhet is.

A menstruáció előrehozására

Nemcsak a menstruáció késleltetésével próbálkozhatunk, megkísérelhetjük a vérzés jelentkezésének előrehozatalát, hogy még a tervezett program előtt túl legyünk rajta.

Rozmaringtea: népgyógyászati hagyományok szerint a rozmaringtea elősegíti a vérzés jelentkezését, a hormonális egyensúly felborítása nélkül. Napi 1 csésze teát javasolnak, melyet 1 teáskanál rozmaringlevél és 4 dl víz használatával tudunk elkészíteni.

Meleg fürdő: tágítja az ereket, alhasi vérbőséget okoz, tehát az előrehozásban segíthet. Ráadásul egy kimerítő nap után a relaxációt is elősegíti. Nyugodt szívvel kísérletezhetünk alkalmazásával.

Torna: például az Aviva torna segít a rendszertelen ciklus helyreállításában, illetve a menstruációs vérzés jelentkezésében, csakúgy, mint az intenzívebb, alsótesthangsúlyos edzés, sportolás.

    WEBBeteg logó

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Cikkajánló

    Alvászavar
    Alvászavar

    Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

    Stressz
    Stressz

    Milyen következményei lehetnek?

    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
    WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
    WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    Cikkértesítő
    Értesítés a témában születő új cikkekről.