Tények és tévhitek a hüvelyszárazságról

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Bár a hüvelyszárazság sok nő életét keseríti meg, mégis kevés szó esik róla. Valótlan adatokat is lehet olvasni, hallani a témában. Szeretnénk segíteni azoknak a hölgyeknek, akik elbizonytalanodtak az információk tömkelegében, illetve nem mernek vagy nem tudnak honnan tájékozódni. Elsőként mutatjuk a hüvelyszárazsággal kapcsolatos tévhiteket, majd sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat.

1. tévhit: Mi vagyunk az egyetlenek, akiket érint.

Talán az az egyik legfontosabb, hogy tudjuk, a problémával nem vagyunk egyedül. A szexuálisan aktív korú, azaz a 18–50 év közötti nők 17%(!)-a érintett a témában, és ez a szám a kor előrehaladtával – az ösztrogénszint csökkenésével – növekszik.

2. tévhit: Csak változókorú nők tapasztalják.

Hüvelyszárazság bármely életkorban előfordulhat, de valóban a menopauza alatt és után a leggyakoribb: ekkor a nők mintegy háromnegyede találkozik a problémával. Emellett, többek között, szülés után és a szoptatás időszakában is a hormonszint-változások következtében jelentkezhet ez a kellemetlen állapot.

3. tévhit: Minden estben komolyabb orvosi problémát jelez.

Valóban vannak kórállapotok, amelyek velejárója a hüvelyszárazság (ezekről a későbbiekben lesz szó), azonban a legtöbb esetben a szervezetben végbemenő hormonális változásokra vezethető vissza.

4. tévhit: A hüvelyszárazság ellen semmit sem tehetünk.

Ne fogadjuk el ezt a kellemetlen helyzetet, ugyanis a hüvelyszárazság gyorsan megszüntethető, jól kezelhető állapot!

5. tévhit: Kínos erről beszélni az orvosunkkal.

Elképzelhető, hogy számunkra kellemetlen a téma, de a háziorvos, nőgyógyász számtalan hasonló helyzetben levő nővel találkozik. A hüvelyszárazság nem szégyellnivaló állapot, forduljunk bátran egészségügyi szakemberhez!

Most pedig nézzük meg a legfontosabb információkat, tudnivalókat a hüvelyszárazsággal kapcsolatban

A hüvely nedvesítéséért a méhnyaknál található mirigyek felelősek, melyek az általuk termelt váladékkal természetes módon tisztítják is a hüvelyt. A váladék enyhén savas kémhatású, ezáltal kedvezőtlen környezetet teremt a hüvelybe kerülő kórokozóknak. Szexuális izgalom hatására a hüvelybejáratnál található, úgynevezett Bartholin-mirigyek extra nedvességet termelnek, lehetővé téve ezáltal a megfelelő közeget a behatoláshoz. Az 50–60 év közötti nők negyede észlel hüvelyszárazságot aktus közben, amely minden második esetben fájdalommal is jár.

A hüvelyszárazság tünetei

  • szúró, viszkető vagy fájó érzés a hüvelyben, illetve környékén
  • az együttlét kellemetlen és/vagy fájdalommal jár, ezért egyre kevesebbszer valósul meg
  • gyakori hüvelyi fertőzések
  • sűrű vizelési inger.

Mi okozhat hüvelyszárazságot?

A hüvelyfal nedvességét és rugalmasságát az ösztrogén nevű hormon segít fenntartani. Amikor ennek szintje csökken (például változókor idején), kevesebb hüvelyváladék termelődik, a hüvely fala vékonyabb és kevésbé rugalmas lesz. Felborul az intim flóra egyensúlya, a hüvely elveszíti természetes védekezőképességét és rendszeressé válhatnak különféle fertőzések.

A változókor előtti hüvelyszárazságért az alábbi tényezők lehetnek felelősek:

  • szexuális izgalom hiánya, melynek oka lehet a rövid előjáték, valamint különféle pszichológiai tényezők (például a stressz)
  • intimhigiéniás termékek túlzásba vitt használata
  • bizonyos gyógyszerek (allergia, illetve megfázás elleni készítmények, antidepresszánsok)
  • fertőzések, betegségek
  • uszodai vegyszerek, mosószerek
  • dohányzás, fogyókúra.

A változókortól függetlenül is előfordulhatnak alacsony ösztrogénszinttel járó állapotok, amelyek hüvelyszárazsággal járhatnak. Ez a helyzet például szoptatás idején, méheltávolításon átesett vagy kemoterápiás kezelésben részesülő nők esetében.

Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

Talán banálisnak tűnik, de a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nem csupán a nyál és könny termelődését segíti, hanem a hüvely hidratáltságához is hozzájárulhat. Hüvelyszárazság kezelésére az alábbi termékek alkalmazhatók:

  • Hormonmentes készítmények: ide tartoznak a síkosítók, amelyek feladata a fájdalommentes együttlétek biztosítása, valamint a hüvelyi hidratálók, melyek hialuronsavval, növényi kivonatokkal, illetve különféle lipidekkel ápolják a nyálkahártyát. Valamennyi készítmény recept nélkül kapható, hüvelykúp, illetve -krém forma is választható.
  • Hormontartalmú készítmények: amennyiben a hüvelyszárazság ösztrogénhiányra vezethetők vissza, a tüneteket hormontartalmú, helyileg alkalmazandó termékekkel orvosolhatjuk, melyek szintén recept nélkül megvásárolhatók. Egyes termékek hozzáadott probiotikumot (a hüvelyflórában természetesen előforduló, védő funkciót ellátó baktériumtörzsek) is tartalmaznak.

Gyógyszertárba betérve mi magunk is választhatunk az említett termékek közül, azonban a pontos diagnózis, egyúttal a helyes terápia megválasztása érdekében javasolt először nőgyógyászhoz fordulni.

Az idősödés természetes velejárója, hogy szervezetünkben is történnek változások; de adódhatnak olyan helyzetek változókor előtt is, amikor hüvelyszárazság tapasztalható. Nem kell beletörődnünk a kellemetlen tünetekbe, merjünk szakemberhez fordulni, hogy panaszmentes és teljesebb életet élhessünk!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.