A hüvely anatómiája és a hüvelyflóra

Dr. Kiss György
szerző: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése rendkívüli. Szentágothai professzor megfogalmazásában: a hüvely rugalmas rostokba ágyazott, hatalmas simaizomtömeg, melyben a falat borító hám szerkezetén kívül más rendezettség nehezen ismerhető fel.

A hüvely anatómiájáról

A hüvelyredőzet alkotásában a közvetlenül a hám alatt található simaizmok vesznek részt, a két szövet között összekötő réteg nincs, ezért egymáson elcsúszni nem tudnak, a hüvely csak így képes nagyobb sérülés nélkül megfelelni a szüléssel járó megterheléseknek, valamint mindennapi funkciójának.

Az ép hüvelyredőzet az egyik legfontosabb biztosítéka annak, hogy a hüvelyváladék, vagyis az erekből származó folyadék zavartalanul átjuthasson a hüvelyfali rétegeken, és a hüvely optimálisan működjön.

Ennek ismeretében érthető, hogy ha a kor előrehaladtával a hüvelyfalat alkotó simaizomréteg működésében zavarok lépnek fel, akkor a hüvelyredőzet elsimul, a fal áteresztő képessége csökken és ezzel együtt a hüvelyváladék mennyisége kevesebb lesz, a hüvely szárazabbá válik. A hormonhiány miatt a hüvelyfalat borító hám is egyre vékonyodik és érzékenyebbé válik.

Mit kell tudnunk a hüvelyi mikrobiomról?

A hüvelyi mikrobiom a hüvelyben jelen lévő baktériumok, gombák, vírusok, egysejtűek tömegét jelenti. Az élettani egyensúlyt a hüvelyi tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) tartják fent oly módon, hogy a hüvelyhámban raktározott cukrot tejsavvá alakítva a hüvely kémhatását enyhén savas értéken tartják. Ez a savas közeg megakadályozza a hüvelyi baktériumflóra és a gombák túlzott szaporodását, így a hüvelyváladék mennyisége is normális határokon belül alakul.

Amennyiben ez az egyensúly felborul (a Lactobacillusok működése zavart szenved), akkor baktériumtúlsúlynál a hüvelyváladék mennyisége megnő, míg gombák elszaporodása esetén a túrós állagú váladék mellett rendívül kellemetlen hüvelyszárazság lép fel.

Mint látjuk tehát, nagy szerepe van a hüvelyszárazság kialakulásában a hüvelyi mikrobiom állapotának is.

A hüvely soha nem steril, a hüvelyi mikrobiom összetétele mindenkor az adott egyénre jellemző, és az esetek nagy többségében a rendelésen megjelenő páciens csak a normális egyensúly megváltozását jelzi. A legtöbb esetben szó sincs hüvelygyulladást okozó gombás vagy bakteriális fertőzésről, és nem betegségről beszélünk, hanem a hüvelyi mikrobiom egyensúlyának megbomlásáról. Ám ha ezen a ponton nem teszünk semmit és az egyensúly tartósan eltolódott marad, a kórokozók könnyen elszaprodnak és miatt már bekövetkezhet bakteriális vagy gombás hüvelygyulladás.

Rendkívül érdekes, hogy a változókorral a hüvelyi Lactobacillus-flóra eltűnik, és ezzel a mikrobiom szabályozása is zavart szenved. Ez olyannyira végleges állapot, hogy még hormonpótló kezelések sem segítenek abban, hogy visszatérjenek a hüvelybe ezek a hasznos baktériumok.

A hasznos baktériumok kapcsán fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a hüvelyi mikrobiom működési egyensúlyát veszélyeztető bármely beavatkozást az alkalmazást megelőzően alaposan mérlegeljünk, és a legindokoltabb esetekre korlátozzuk.

Ez az antibiotikus kezelésekre kiváltképpen érvényes, hiszen az antibiotikum – főleg a hüvelyi lokális kezelés – a védő hatású Lactobacillusokat sem kíméli. A normál hüvelyflóra későbbi helyreállítása pedig komoly nehézségek árán valósítható meg.

Ugyanez vonatkozik a hüvely rendszeres, folyadékkal történő átöblítésére (irrigálás), az úgynevezett invert (fertőtlenítő hatású) szappanok, tusfürdők használatára is, ezek mind felborítják a normál hüvelyflóra egyensúlyát.

A hüvelyi mikrobiom zavartalan működésének fenntartása a páciens fő feladata, és a szokatlan tüneteket nem szabad egy legyintéssel elintézni.

Az orvos ilyenkor természetesen megállapítja, hogy hüvelyszárazságról vagy hüvelyfertőzésről van-e szó, és ennek megfelelően javasol többnyire lokálisan ható készítményt. Ha a tünetek csak átmenetileg enyhülnek, akkor fenntartó vagy ismételt kezelés mellett a tünetekért felelős okokat körültekintőbben kell kiküszöbölni.

A hüvelyszárazságra lokálisan hidratáló, hormonmentes vagy ha ezekkel nem érhető el a kívánt eredmény, akkor esetleg hormontartalmú készítmények kúraszerű vagy rendszeres használata javasolt. Különösen jó hatásúak a hialuronsavat tartalmazó készítmények. Valamint ma már elérhetőek akár szájon át szedhető formában is hüvelyflórát támogató probiotikus készítmények.

Hüvelygyulladás esetén mindenképpen forduljon nőgyógyász szakorvoshoz és kövesse a kezelésre vonatkozó tanácsait, az esetleges gyógyszeres kezelés mellett javasolt probiotikumot és tejsavat tartalmazó, helyileg ható készítmények használata is.

Probiotikumot és tejsavat tartalmazó, helyileg ható készítmények alkalmazása vagy szájon át szedhető hüvelyi probiotikum szedése strandolás, wellness-ezés után mindenképpen ajánlott, de előbbi szexuális együttlétek után is javasolható, utóbbi pedig akár időnként kúraszerűen is alkalmazható.

Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Visszérpanaszok
Visszérpanaszok

Mikor forduljunk orvoshoz vele?

Náthát okozó vírusok
Náthát okozó vírusok

Vajon mitől folyik az orrom?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.