Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna frissítve:

Általában, amikor baktériumokról van szó, mindig rögtön gyulladásra, fertőző betegségre gondolunk. Pedig a természetben sem minden fekete vagy fehér. A baktériumok között vannak halálos betegséget okozók, és olyanok is, amik nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

A bélrendszerben, a szánkban és a hüvelyben is élnek baktériumok, amik segítik a szervezetünk működését. Élettani esetben a hüvelyben együtt élő baktériumok egyensúlyban vannak, így alkotják a normál hüvelyi flórát.

A hüvely normál flórája

Az élettani és a kóros hüvelyflóra között különbség van a baktériumok számát és összetételét illetően is.

Az egészséges nők hüvelyváladékában nagy számban megtalálható Lactobacillusok (más néven Döderlein-pálca) védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. Ezek a bacilusok savas pH-jú közeget biztosítanak, amelyet a fertőzést okozó baktériumok nem tolerálnak, nem képesek ilyen közegben elszaporodni és betegséget okozni.

A hüvely flórája változó, attól is függ, hogy milyen életkorú a nő. Nemi érés előtt nincs baktérium a hüvelyben. Fontos tényező a nő hormonális állapota is. Gondoljunk arra, hogy terhesség során a hormonhatások változnak, és emiatt hajlamosabbak a kismamák a hüvelyi fertőzésre.

Az alkalmazott fogamzásgátló módszer is hatással van a normál flóra összetételére, sőt a szexuális élet intenzitása is befolyásolja azt.

Az egyensúly felborulása és lehetséges következményei

Abban az esetben, ha a hüvely ökológiai egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok relatív száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd, elszaporodnak olyan baktériumok, melyek gyulladást okoznak a hüvelyben.

A leggyakrabban a hüvelyflóra antibiotikum szedését követően borul fel. Hiszen a Lactobacillus is baktérium, és az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így elpusztítja a normál flóra alapját képező bacilusokat is.

Másik ok lehet még a túl gyakori hüvelyöblítés vagy intimzuhany-használat is, hiszen az irrigálással kimoshatjuk a normál flórát a hüvelyből.

Az illatosított tusfürdők, szappanok, testápolók vagy hintőpor alkalmazása a hüvely területén vagy az illatosított WC-papír használata szintén felboríthatja a hüvelyflórát.

Amennyiben felborul a normál flóra, úgy hüvelygyulladás alakul ki. Leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel, bő folyással járó gombás hüvelygyulladás áll a panaszok hátterében. Gomba egyébként a normál flórában, panaszmentes nők hüvelyében is jelen lehet. Előfordulhat a fogamzásgátló tabletta szedése alatt is a hüvely gombás fertőzése.

Ha ilyen panaszokat tapasztal, keressen fel nőgyógyászt, hogy kiderüljön a kellemetlen tünetek pontos oka, és mgfelelő kezelésben részesülhessen!

A hüvelyi váladékozás oka lehet a bakteriális hüvelygyulladás is. Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, csupán a korábban említett egyensúly borul fel.

A korábban kis számban található baktériumokból több lesz, elszaporodnak, elnyomják a fontos szerepet játszó Lactobacillusokat. A hüvely vegyhatása (pH-ja) lúgos irányba tolódik el, kellemetlen szagú, piszkosfehér vagy sárgás, esetleg túrós, bő hüvelyi váladékozás jelentkezik.

Nem csak a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozhat gyulladást!

A külső és belső nemi szervek egyéb megbetegedéseiben olyan mikroorganizmusok okoznak megbetegedést, amelyek egyébként nem részei a normál flórának. Amelyek típusosan szexuális kapcsolat során kerülnek át, sokszor kevésbé kellemetlen tüneteket okoznak, mint más kórokozó okozta hüvelygyulladás, holott annál sokkal veszélyesebbek lehet. Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható.

A normál hüvelyflóra visszaállítása

A hüvely normál flórájának a visszaállítására a gyógyhatású készítmények széles választéka áll rendelkezésünkre.

Ezeket recept nélkül kiadják a patikában, egyeseket már drogériákban is megvásárolhatunk. A tejsavtartalmú irrigáló oldatok, hüvelykúpok és tabletták mellett megjelentek a Lactobacillust tartalmazó szerek is. Ezeket akár recept nélkül is megkaphatjuk, javasolt a hüvely regenerálására hüvelygyulladás kezelése után alkalmazni.

Fontos, hogy mivel baktériumokat tartalmaznak, ezeket a hüvelytablettákat hűtőben kell tartani.

Ezen készítmények használata csupán az általános hüvelyhigiénia fenntartására és a hüvelygyulladás megelőzésére elegendő, természetesen minden fertőzés esetén orvoshoz kell fordulni, és a fertőzést célzottan kezelni.

Hasznos tanácsok nőknek

  • A hüvelyflóra megőrzésében segít a gondos, rendszeres tisztálkodás.
  • Kerülendő a műszálas, szoros fehérnemű.
  • Hüvelyi irrigálás hasznos, de heti egy alkalomnál nem érdemes gyakrabban végezni, mert ellentétes hatást érhetünk el vele.
  • Kóros hüvelyi folyás esetén kerülendő a tampon használata. Gondoljunk mindig arra, hogy egyes esetekben a partnet is kezelni kell, hiszen a visszafertőződés forrása lehet!
  • Különösen fontos, hogy felkeresse nőgyógyászát, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket észleli:
    • A szeméremtesten, hüvelybemeneten, illetve annak környékén szemölcsös elváltozást észlel.
    • Fájdalmat érez szeretkezés közben.
    • Égő, kellemetlen érzéssel jár a vizeletürítés.
    • Szokatlan színű, esetleg bűzös, bő folyást tapasztal.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.