Tanácsok a Parkinson-kórral járó étkezési nehézségek leküzdéséhez

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész megjelent:

A vásárlással, ételkészítéssel, speciális eszközök választásával kapcsolatban adunk tippeket és hasznos tanácsokat az étkezési nehézségek, problémák leküzdéséhez.

Kitől kérhet tanácsot az étrenddel és étkezési problémákkal kapcsolatban?

Attól függően, hogy melyik országban él, a kezelőorvosa az alábbi specialistákat ajánlhatja Önnek, hogy tanácsot adjanak az étrendjével vagy a tapasztalt étkezési problémákkal kapcsolatban:

A dietetikus a táplálkozással és étrenddel kapcsolatos bármilyen problémára tud tanácsot adni. Javasolni fogja az egészséges étrend fenntartását és annak a saját szükségletei és tünetei szerinti személyre szabását, figyelembe véve a gyógyszerszedést is.

A logopédus segíthet a nyelési problémák, illetve a beszédzavarok megoldásában. Anélkül is megszüntethetik a nyelészavart, hogy az étrendjén változtatni kellene.

A foglalkoztató terapeuta olyan módszereket keres, amivel az étel elkészítése egyszerűbbé válhat, többek között a konyhai eszközök lecserélése által. A foglalkoztató terapeuta speciális eszközök használatával kapcsolatban is tanácsot tud adni, így könnyebbé és kényelmesebbé téve a főzést. Egyszerű változtatások is sokat segíthetnek, például:

  • korlátok felszerelése, a mozgás biztonságosabbá tétele céljából
  • az eszközök átrendezése úgy, hogy azok a konyha egyik részében legyenek, csökkentve a főzéshez szükséges mozgást
  • turmixgép, aprítógép vagy mikrohullámú sütő vásárlása és használata rövidítheti a főzés előkészítéséhez szükséges időt.

Hogyan segíthet magán?

Számos praktikus módszer van arra vonatkozóan, hogy hogyan kövessünk egy egészséges étrendet, de gyakran túl sok erőfeszítést kíván az ételek elkészítése, így lehet, hogy nincs hozzá elég energiája vagy hajlandósága, hogy helyesen táplálkozzon. Íme néhány tipp, ami segíthet a problémán.

Vásárlás és főzés

A gondos tervezés jóval könnyebbé teheti a vásárlást és a főzést. Egy foglalkoztató terapeuta segíthet ötleteket adni ebben a témában. Íme néhány ötlet, ami az Ön segítségére lehet:

  • tartson a kamrában és a hűtőben hosszú lejárati idejű ételeket, ezek jó szolgálatot tehetnek, ha nem tud bevásárolni;
  • tervezze meg előre a menüket, és írjon egy listát a hozzávalókról, mielőtt vásárolni megy, vagy kérjen meg valakit, hogy vásároljon be;
  • gondolja végig, hogy az étel elkészítése közben meddig tud állni, és ne válasszon olyan ételt, aminek az elkészítése ennél hosszabb ideig tart;
  • ha olyan ételt főz, ami lefagyasztható, főzzön kétszer vagy háromszor akkora mennyiséget, így később lesznek gyorsan és könnyen elővehető ételei;
  • vegye hasznát a félkész ételeknek, mivel ezek könnyen melegíthetők, így elektromosságot vagy gázt, illetve energiát takaríthat meg. Ne feledje, hogy a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek is lehetnek olyan táplálóak, mint a frissek;
  • ha nincs mikrohullámú sütője, érdemes vásárolni egyet, mivel az ételek egyszerűen és gyorsan megfőzhetők és melegíthetők ilyen módon;
  • a nagyáruházakban olyan bevásárlókocsit keressen, amit korlátozott mozgásképességűeknek terveztek.

Speciális segédeszközök

Léteznek speciális segédeszközök. Kérdezze foglalkoztató terapeutáját arról, hogy az Ön országában mi elérhető, és Önnek mire van szüksége. Íme néhány javaslat, bár lehet, hogy nem mind elérhető ott, ahol él:

  • olyan evőeszközt használjon, aminek nehéz nyele van, vagy olyan kést, ami egy kézzel is használható;
  • próbáljon meg kétfülű bögrét vagy poharat használni, vagy egy nagy bögrét csak félig töltsön meg, hogy megakadályozza a kilötyögést;
  • használjon szigetelt bögrét, hogy a forró italokat melegen tartsa;
  • használjon nehéz bögrét, ami segít a remegés csökkentésében;
  • használjon szívószálat, és ne töltse túl a poharat;
  • használjon kötényt vagy előkét, és könnyen letörölhető asztalterítőt;
  • próbálja meg a könyökét az asztalon tartani, hogy evés közben megtámassza a kezét és a karját;
  • emelje meg a tányért úgy, hogy egy könyvre vagy dobozra helyezi, így közelebb kerül a szájához;
  • helyezzen a tányérja alá egy nedves ruhát vagy csúszásgátló alátétet, így az nem mozdul el evés közben;
  • használjon olyan tányért, ami melegen tartja az étet, vagy melegítse meg, hogy gusztusos maradjon. Létezik olyan tányér, aminek magasított pereme van, hogy megelőzze a kilötyögést, és megkönnyíti az étel evőeszközre helyezését;
  • keressen olyan speciális eszközöket, amiket a befőttesüvegek és palackok könnyű kinyitására terveztek;
  • vegye fel a kapcsolatot a helyi Parkinson Társasággal arra vonatkozóan, hogy az Ön országában milyen segédeszközök érhetők el

Evés és nyelés

Az étkezés alatti kényelemérzet fontos ahhoz, hogy képes legyen megfelelően rágni és nyelni. Ha sokáig tart az étkezés, az étel kihűl és már nem étvágygerjesztő, ennek elkerülése érdekében érdemes kisebb adagokat enni, inkább 4-5 kisebb adagot naponta, mint 3 nagyot. Szintén jó ötlet lehet az étkezések időzítése úgy, hogy az ne az off periódusokra essen, hiszen akkor nehezebb az étkezés.

Ha úgy érzi, hogy nehezére esik nyelni vagy kinyitni a száját, kérjen segítséget egy logopédustól. Ő javaslatot tud tenni arra vonatkozóan, hogy milyen legyen az étel állaga, hogy könnyebb legyen elfogyasztani, valamint az étkezés módjára. Íme néhány tipp a könnyebb nyeléshez:

  • próbálja ellazítani a torokizmait evés előtti és alatti ásítással;
  • bizonyosodjon meg arról, hogy komfortosan és egyenesen ül, ne hajoljon az asztalra;
  • a nyelés megkönnyítése érdekében közelítse az állát a mellkasához;
  • lágyítsa a szilárd táplálékot szószokkal, mártásokkal;
  • kerülje az apró darabos leveseket, inkább a krémleveseket válassza, mint a vizes leveseket;
  • kisebb adagokat tegyen a szájába, és gyakran kortyoljon vizet evés közben;
  • kerülje a száraz, ropogós ételeket, mint a pirítós vagy a sós keksz, de ha mégis vágyik ilyenekre, mártogassa szószba vagy levesbe;
  • a fehér kenyér helyett válassza a teljes kiőrlésűt, mert ez kevésbé tapad a szájához;
  • kenyér helyett válasszon tésztát, nudlit vagy tört burgonyát a szénhidrátok pótlására;
  • győződjön meg róla, hogy minden fogpótlása jól rögzül, és nem zavarja a rágásban.

A félig szilárd étrend megkönnyíti a nyelést. Szélsőséges esetben pépesített étrend is szóba jön, de csak akkor kövessen ilyen jellegű diétát, ha ezt orvosa, dietetikusa és logopédusa tanácsára teszi.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Rewritetomorrow
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító és Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
WEBBeteg - Cs. K., fordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Nagy Tamás Gergely

Dr. Nagy Tamás Gergely

Pszichoterapeuta, Neurológus

Budapest