Parkinson-kór: Két gén és a mangán növeli a kockázatot
Két hibás génnel együttesen járulhat hozzá a Parkinson-kór kialakulásához a mangán, az emberi szervezet egyik fontos nyomeleme - közölték amerikai kutatók a Nature Genetics szaklap vasárnapi keltezésű számában.
A Parkinson-kór az idegrendszert támadja meg, s az agy egyik nélkülözhetetlen ingerületátvivő anyagát, a dopamint termelő sejtek pusztulását okozza.
A mangán |
A mangán kis mennyiségben található a szervezetben (mintegy 10-20 mg), ennek ellenére részt vesz számos enzim felépítésében és működésben. Bővebben a mangánról. |
Az úgynevezett alfa-szinuklein fehérje túltermelődését már korábban összekötötték a Parkinson-kór kialakulásával.
A Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő Howard Hughes Orvosi Intézet munkatársai élesztősejteken végzett kísérleteikkel bizonyították, hogy a bűnös fehérje káros hatásait jelentősen csökkentheti egy másik (ATP13A2 jelű) fehérje jelenléte.
A jótékony fehérje a nyomelemek, főként a mangán szállításában játszik szerepet, utóbbi a Parkinson-kór ismert kockázati tényezője. A Susan Lindquist vezette csoport úgy találta, hogy azok az élesztősejtek, melyek génmódosítás miatt nem termelték a "jó" fehérjét, érzékenyebbek voltak a mangánnal szemben. Ugyanezt a genetikai kölcsönhatást patkányidegsejtekkel végzett laboratóriumi kísérleteik is igazolták.
A két fehérjét kódoló gének aktivitásának, valamint a mangán hatásának vizsgálata közelebb vihet a Parkinson-kór hátterének megértéséhez.
(MTI)