Anaftin - Pajzs a fájdalom ellen

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az afta a szájüregben lévő fájdalmas, élénkpiros széllel megjelenő szürkésfehér fekély. Az apró gyulladás többnyire veszélytelen, ám igen kellemetlen lehet, hiszen fájdalmassá válik az étkezés, sőt a beszéd is. (x)

A száj nyálkahártyáját érintő leggyakoribb betegséggel az emberek körülbelül 60 százaléka találkozik élete során, ráadásul az esetek többségében visszatérő problémát jelent.

Hol és milyen formában jelenhet meg az afta?

A herpesztől eltérően a szájüregben – általában a nyelven, a szájpadláson, vagy az ajkak belső részén – alakul ki, megjelenésére bizsergető, égető érzés figyelmeztethet.

Az aftás terület nagysága változó lehet. Általában egy gombostűfejnyi felületes hámhiányról van szó, de kialakulhat úgynevezett óriásafta is, amely a 2-3 cm-es nagyságot is elérheti, némely esetekben pedig lázzal és nyirokcsomó-duzzanattal is járhat. Az afta kialakulásának oka pontosan nem ismert, azonban az alábbi tényezők növelhetik a megjelenésének esélyét:

  • immunológiai probléma,

  • hormonális tényezők (például menstruáció),
  • stresszes életmód,

  • egyes ételek (pl. citrusfélék, mogyoró, paradicsom, stb.),
  • fűszeres és/vagy forró ételek fogyasztása,

  • bizonyos vitaminok hiánya,
  • vírusos eredet,

  • akár a fogunkkal felsértett bőrfelületen is megjelenhet.

Hogyan előzhető meg az afta kialakulása?

Az afta kialakulása teljes biztonsággal nem előzhető meg, az arra hajlamosaknál visszatérő probléma. Érdemes kerülni a stresszt, ha pedig bizonyos élelmiszerek – például mogyoró vagy paradicsom – evése után jelentkezik a probléma, érdemes kerülni ezek fogyasztását.

Ha a sebesedés gyakran és/vagy nagy területen alakul ki, esetleg sok jelentkezik egyszerre, mindenképp keressen fel orvost, hogy kivizsgálja az okokat.

Hogyan segíthet az Anaftin®?

Az égető fájdalom – a legtöbb esetben – speciális kezelés nélkül néhány napon belül enyhül, a sebek teljes elmúlása viszont akár egy-két hétig is elhúzódhat. A fájdalom enyhítésére ajánlott az Anaftin® termékek (gél, spray és szájöblítő) alkalmazása.

Az Anaftin® pajzsként védelmezi a kisebesedett nyálkahártya felületet. Összetevőinek (polivinil-pirrolidon) köszönhetően védőfilmet képez a fekélyen, és megóvja a sérülés következtében érintetté vált idegvégződéseket. A filmréteg segít megelőzni a további fertőzések kialakulását, valamint bizonyított fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően az afta mellett az összetevők akár a szájnyálkahártya egyéb sérülései esetén – például kisebb sebeket hagyó műtéti beavatkozás után – is támogathatják a gyógyulást.

A készítmény egyedülálló összetételének köszönhetően természetes módon segíti elő a sebgyógyulást.

  • A hialuronsav megköti a vizet, ezáltal olyan környezetet teremt, amely segíti a sérült hámszövet gyógyulását.

  • Az aloe vera fokozza a nedvesítő hatást, segít az irritált felületek nyugtatásában, a fájdalom enyhítésében.

Hogyan alkalmazzam az Anaftin®-t?

  • Az Anaftin® GÉL hosszúkás, csőrszerű adagolójának köszönhetően megkönnyíti a kis területen megjelenő afták ellátását.

  • Az Anaftin® SPRAY egy időben több szájüregi fekély fennállása esetén vagy nehezen elérhető területek kezelésére ajánlott.

  • Az Anaftin® SZÁJÖBLÍTŐ az elszórtan elhelyezkedő szájüregi fekélyek, illetve fogszabályzó viselése esetén alkalmazandó.

A három féle kivitelben megvásárolható készítmény bizonyítottan csillapítja a fájdalmat, megóvja a sérült nyálkahártyát a további fertőzésektől, valamint hatékonyan segíti elő a sebgyógyulást.

Felhasznált források:

  • Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. The diagnosis and management of recurrent aphthous stomatitis: a consensus approach. J Am Dent Assoc. 2003 Feb. 134(2):200-7.

  • Dr. Borsi Lieber Katalin - WEBBeteg - Mit érdemes tudni az aftáról?

  • Belenguer-Guallar I, Jiménez-Soriano Y, Claramunt-Lozano A. Treatment of recurrent aphthous stomatitis. A literature review. J Clin Exp Dent. 2014 Apr. 6 (2):e168-74.

ANA2016#7832#

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Az afta típusai és kezelése

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Afta
Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.