Szájmaszk tények és tévhitek

Szponzorált tartalom
megjelent:

A koronavírus megjelenésével és elterjedésével számos új termék nyert teret magának, és terjedt el kiemelkedő mértékben a korábbi évekhez képest. Ilyenek a különböző fertőtlenítő kendők, kézfertőtlenítők, gumikesztyűk és a szájmaszkok is. Az első három esetében elég egyértelmű a használat, azonban a szájmaszkokkal kapcsolatban számos tévhit kering az interneten és a különböző hírcsatornákon. (x)

Szájmaszk használata csak a betegeknek ajánlott: hamis

A koronavírus megjelenése óta elég sokféle állásponttal és találgatással találkozhatunk azzal kapcsolatban, hogy kinek, mikor és hogyan kell a szájmaszkot viselnie. Vannak, akik úgy gondolják, hogy csak azoknak kell hordani, akik betegek. Ez egy óriási tévedés, de legalábbis nem túl megelőző célzatú gondolkodás. Természetesen a betegeknek a legjobb, amit tehetnek, hogy közösségben felveszik a maszkot, de nekik valójában az lenne a legjobb, ha nem mennének egyáltalán közösségbe.

Miért szükséges az egészségeseknek is hordania ezt a védelmi eszközt? A legtöbb betegség, beleszámítva a kororonavírus fertőzést is, jelen van akkor is, ha nem produkál tüneteket. Így számos olyan embertársunkkal találkozhatunk nap mint nap, akik bár egészségesnek néznek ki (nem mutatnak tüneteket), de mégis vírushordozók, és fertőzhetnek. Ha maszkot viselünk közösségi terekben, már van minimum egy védelmi réteg közöttünk és a cseppfertőzés között.

A másik tábor, akiknél jelentkezni fognak a tünetek, de még a lappangási időszakban vannak, fogalmuk sincs róla, hogy őket is elérte a járvány.

Ha ez a két csoport nem hord maszkot, mely megakadályozza, hogy a levegőbe juttassák a vírust, nagyon könnyen és rendkívül gyorsan emberek tömegeit fertőzhetik meg.

Éppen ezért ajánlatos mindenkinek használni a szájmaszkot, hiszen jelen helyzetben sajnos nem lehet tudni biztosan, hogy ki hordozó és ki nem az. A semminél bármi többlet védelmet jelent, legjobb lenne, ha mindenki viselné, illetve mindkét csoport (de ugye ezt nem lehet biztosan szűrni).

Ezen kívül védelmi célt is szolgálhat: a megfelelő típusú, kellő védelmet biztosító, professzionális szájmaszk meg is óvhat a betegségtől, ha megfelelően van használva. Ezzel el is érkeztünk a következő részhez: hogyan kell helyesen használni, hogy valóban védelmet nyújtson?

Szájmaszk fel- és levétel: hogyan?

Azoknak, akiket sikerült meggyőznünk a maszk viseléséről, összefoglaltuk, hogy hogyan tehetik ezt a legjobban, anélkül, hogy a kezükről fertőződnének vissza. Fontos, hogy vigyázzunk, hiszen védőeszköz helyett a kórokozók gyűjtőhelye is lehet a szájmaszk.

  1. A kezeket a maszk felvétele előtt alkoholos fertőtlenítővel kell átdörzsölni, hogy eltűnjön róla minden kórokozó. Ez kiváltható egy legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosással is.
  2. A maszk tetejét először az orrnyeregre kell helyezni, ezután az oldalsó pántok segítségével a fej hátsó részén, vagy a fülön kell rögzíteni.
  3. Orr, arc, áll: ezeket mindenképpen fednie kell, méghozzá hézagmentesen. Ezt minden esetben ellenőrizni kell.
  4. Viselés közben, ha egy mód van rá, nem szabad a maszkhoz érni.
  5. Levétel: ki kell oldani a fej hátsó részén lévő kötést vagy a fülekről leakasztani. Eközben a maszk elülső részéhez nem szabad hozzáérni, hiszen azon szennyeződések lehetnek.
  6. Ezután (eldobható maszkok esetében), rögtön hulladéktárolóba kell helyezni. Mosható társát elkülönítve a többi szennyestől, a mosnivalók közé kell rakni.
  7. A folyamat befejeztével ismét a kézmosás vagy kézfertőtlenítás következik, hiszen ha mégis került kórokozó a kezünkre a maszk eltávolításakor, azt azonnal el kell tüntetni.

Ezeket a lépéseket és szabályokat betartva, a szájmaszk viselése teljes mértékben biztonságos lesz és valóban kitöltheti funkcióját: a védelmet.

Szájmaszk típusok: melyik a legalkalmasabb a jelenlegi helyzetben?

Egyszer használható, egészségügyben is használatos szájmaszk

Ez az, amire, ha azt mondjuk szájmaszk, a legtöbben gondolnak. Ez, ahogy már a fenti alcímben is benne van: szigorúan egyszer használható.

  • Anyaga: három réteg papír.
  • Milyen esetekben használható? Csökkenti a levegőbe jutó, szánkon, illetve orrunkon át távozó cseppek levegőbe jutásának esélyét. Ezzel leginkább másokat védhetünk meg attól, hogy az esetleges fertőzéseket, vírusokat továbbadjuk.
  • Véd a koronavírus ellen? Nem, ez a típusú maszk nem tud megvédeni a cseppfertőzéstől, a kórokozó az anyagán bejuthat, de a semminél jóval több.

Többször használatos, vagy másnéven respirator maszk

Ez már egy tartósabb anyagból készülő, többször használható típus, mely gazdaságosabb és a környezetre is kevésbé van rossz hatással, mint az előző társa.

  • Anyaga: általában papír és textil, de műanyag és fém részei is lehetnek. Bennük szűrőbetét található vagy anyagában szűrnek.
  • Milyen esetekben használható? Ahogy az “alaptípus” ez is védi a környezetünkben lévőket, azonban ennek bizonyos fajtái már minket is megvédenek a külső hatásoktól. Ami nagyon fontos, hogy visszatart attól is, hogy az orrunkhoz, szánkhoz nyúljunk, ami számos fertőzéstől tud megóvni.
  • Véd a koronavírus ellen? Igen, a legtöbb ilyen típusú maszk 94-97%-os védelmet nyújt a vírusok ellen.

Házi gyártású, textil maszkok

Egy újabb tévhit ami a maszkokkal kapcsolatban kering: a textilből készült, házi gyártású változat nem véd semmitől. Ez bizony nem így van, hiszen ezek is rendkívül hasznosnak bizonyulnak járványhelyzetben.

  • Anyaga: textil, egyes esetekben papírszűrő az anyag közé varrva.
  • Milyen esetekben használható? A nagyobb cseppeket felfogja, valamint védi a körülöttünk élőket, ezzel nagyban csökkentve a továbbfertőzés esélyét, lappangási vagy tünetmentes időszakban.
  • Véd a koronavírus ellen? Sajnos ez nem véd a megfertőződés ellen, így ha ilyen célra szeretnénk maszkot vásárolni, akkor inkább az előző típust válasszuk.

Összességében tehát egy súlyos, járványügyi helyzetben, mint a covid-19 világjárvány, bármilyen típusú, formájú és anyagú védőmaszk nagy segítség lehet a kórokozó továbbterjedése ellen. Éppen ezért fontos, hogy szerezzünk be egyet és ha valamiért közösségbe kell menni, akkor viseljük is. Ne felejtsük el, ezzel nem csak magunkat, hanem a környezetünkben élőket, szeretteinket is védjük!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.