Mi a székrekedés és mi segíthet?

Szponzorált tartalom
megjelent:

A székrekedés egy gyakori probléma, amiről kevés szó esik. Székrekedésről jellemzően akkor beszélhetünk, ha a székelés gyakorisága heti 3 alkalom alá csökken, bár ez nem egy abszolút szabály. (x)

Valójában minden embernek megvan a saját emésztési ritmusa, függ például az életkortól és étrendtől, hogy az étel mennyi idő alatt halad át a bélrendszeren, így a székelés gyakorisága egyénenként nagymértékben változik.

A székrekedés kellemetlen tényező lehet a mindennapokban, amely például a következő tünetekkel járhat: nehéz, akár fájdalmas székelés, kellemetlen érzés a hasban, a székletürítés nem tűnik maradéktalannak, kemény és kis mennyiségű széklet, és akár görcs vagy puffadás is előfordulhat. Bár a székrekedés – amennyiben nem betegség okozza – hétköznapi dolog, a fenti tünetek jelentősen befolyásolhatják a közérzetet.

Mi okozhat székrekedést?

A székrekedés két típusát különböztethetjük meg, beszélhetünk: alkalmi vagy krónikus székrekedésről attól függően, hogy a probléma mennyi ideig áll fenn.

Az alkalmi székrekedés általában a napi szokások megváltozásának köszönhető, lehet az egy külföldi utazás, a megszokott étrend változása vagy például okozhatja fokozott stressz is.

Krónikus székrekedéshez vezethet, ha a fentieken kívül például a helytelen étkezési szokások és a mozgásszegény életmód hosszabb ideig tart.

Más helyzetek, tényezők is vezethetnek székrekedéshez: bizonyos gyógyszerek (egyes fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, köhögéscsillapítók, alumíniumalapú savközömbösítők); nőknél a menstruációs ciklus bizonyos szakaszai, terhesség vagy menopauza.

Mit lehet tenni székrekedés ellen?

Néhány egyszerű életvezetési tanács megfontolása elősegítheti, hogy a bélrendszer kiegyensúlyozottan működjön:

  • Fogyasszon zöldségeket, magas rosttartalmú ételeket és friss gyümölcsöket, ezek elősegítik a bélműködést.
  • Fokozatosan, nem túl nagy mennyiségben fogyasszon korpás vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret vagy kekszet.
  • Kerülje a túl zsíros és túl édes ételeket.
  • Igyon eleget és rendszeresen a nap folyamán (legalább 1,5 liter naponta): szabadon fogyasszon vizet, gyümölcslevet vagy levest;
  • Fix időben menjen toalettre (általában étkezések után 30–60 perccel), közben ne nagyon erőlködjön. Szervezete hozzá fog szokni a rendszeres menetrendhez. Fontos az is, hogy elegendő időt szánjon rá.
  • Ne feledje, hogy a torna és a testmozgás, például a séta kiváló eszköz, hogy szembeszálljon a székrekedéssel.

Microlax®

A Microlax® gyors és hatékony megoldást kínál a székrekedés tüneteinek enyhítésére, általában gyorsan, 5-20 perc alatt hat. A Microlax® rövid hatóidejének köszönhetően jó tervezhetőséget biztosít, van lehetőség felkészülni a hatásra, így akkor tudja alkalmazni, amikor Önnek a leginkább megfelelő. A Microlax® gyorsan és megtervezhető módon szabadítja meg a székrekedéstől, hogy akadálytalanul élvezhesse mindennapjait.

A Microlax® kis mennyiségű folyadékot (5 ml) tartalmaz, alkalmazása az applikátoros kiszerelésnek köszönhetően egyszerű.

A Microlax® a probléma helyén hat - a gyógyszer felszabadítja a székletben fizikailag megkötött vizet, és ezáltal puhítja, lágyítja azt. A hatóanyagok a szervezetben csak kis mértékben szívódnak fel, leginkább a végbélben lévő székletre hatnak. A nagyrészt helyi hatásnak köszönhetően a Microlax® nemcsak gyors enyhülést, hanem kíméletes megoldást is nyújt a székrekedésre.

A Microlax® alkalmazása

A Microlax® egyedi módon kínál megoldást a székrekedés tüneteinek kezelésére applikátoros kiszerelésének köszönhetően.

Microlax használata

Microlax® végbéloldat alkalmi székrekedés tüneteinek kezelésére.

Hatóanyagok: kristályosodó szorbit-szirup, trinátrium-citrát és nátrium-lauril-szulfoacetát (70%).

Vény nélkül kapható gyógyszer.

Johnson & Johnson Kft., 1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14., HU-MX-2000001

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

A székrekedés veszélyei és kezelése

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Székrekedés
Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami az Ön számára optimális, lehet, hogy másnak nem az.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.