Orrdugulás kisokos, avagy az orrdugulás okos kezelése

Szponzorált tartalom
megjelent:

Mi okozza? Mit okozhat? Hogyan érdemes kezelni az orrdugulást? Hogyan válasszunk megfelelő készítményeket? (x)

Mi okozza?

Orrdugulást többnyire a különböző típusú náthás megbetegedések okoznak. A nátha tulajdonképpen az orrnyálkahártyánk gyulladása, és mint ilyen, a leggyakoribb betegségek közé tartozik, hiszen különböző okokból ugyan, de sokunk számára egész évben magas a nátha kockázata. Vírusos náthán mindannyian átesünk évente legalább egyszer, de átlagosan akár négyszer-ötször is, és ez többnyire nyomtalanul gyógyul. Ugyanakkor a nátha bizonyos hosszan tartó formái hónapokig, vagy akár évekig is ronthatják az életminőséget, szövődményeket okozhatnak. A vírusos nátha leggyakoribb tünetei az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, rossz közérzet. Tavasztól őszig tartó időszakban az allergiás nátha is sokunk életét megkeseríti, és a tünetei között ebben az esetben is előkelő helyet foglal el az orrdugulás.

Pollenallergia

Mit okozhat?

Az orrdugulás mindenekelőtt sok kellemetlenséget okoz: álmatlan éjszakákat, romlott életminőséget, elégtelen szaglást és ízlelést. Fentieknél azonban sokkal fontosabb, hogy orrdugulás következtében ösztönösen a szánkon lélegzünk, így a vírusokkal, baktériumokkal teli levegő útja a szájon át egyenesen a tüdőbe vezet, fokozottan növelve egy fertőzés kialakulásának veszélyét. Ha pedig néhány nap alatt nem enyhül a náthánk és orrdugulásunk, az szövődményekkel is járhat. Ilyenek a középfül-, homlok- vagy arcüreggyulladás, vagy a fülkürthurut. A gyermekekre pedig különösen oda kell figyelni, hiszen a dobüreget az orrgarattal összekötő fülkürtjük csaknem vízszintes, ezért aztán hajlamosabbak a fülészeti kórképek kialakulására.

Az orrdugulás tehát minden esetben kezelésre szorul, a szabad orrlégzés fontos a mielőbbi gyógyulás és a jó közérzet visszanyerése szempontjából!

Hogyan érdemes kezelni?

Ma már nem vitás, hogy az orrspray-k használata előnyösebb, több szempont szerint:

  • Orrspray-t bármilyen testhelyzetben alkalmazhatunk, szemben az orrcsepp fekvő helyzetben javasolt alkalmazásával
  • Orrspray-használattal a hatóanyag nagyobb nyálkahártya-felületre jut el
  • Orrspray-használat során a hatóanyag egyenletesen jut a nyálkahártyára
  • Orrspray használata közben az oldat ott marad, ahová fújtuk, nem folyik le a garatba

Fentieken túlmenően megkülönböztetjük a tartósítószeres és tartósítószer-mentes orrspray-ket. A tartósítószer funkciója egy orrspray esetében, hogy a fertőzött orrváladékkal érintkező adagoló ne fertőzze be a flakon teljes tartalmát, mert az a következő használatkor visszafertőzheti az orrüreget. Ezen probléma csak speciális adagolófejek használatával kerülhető el.

Meddig használjuk?

Gyakran hagyjuk figyelmen kívül a betegtájékoztatók alkalmazási javaslatát, mégpedig, hogy hatóanyagos orrspray-t nem szabad 7-10 napnál tovább használni. Pedig fontos figyelmeztetés, ugyanis a túl hosszú ideig tartó alkalmazás hozzászokáshoz vezet. Ha 7-10 nap használat után még mindig gyötör az orrdugulásunk, akkor is tartsunk legalább 2 nap szünetet a hatóanyagos orrspray használatával, ez idő alatt magas sótartalmú tengervizes orrspray-t hívjunk segítségül!

Legyen tehát tavasz vagy ősz, gyötörjön allergia vagy megfázás, az orrdugulásunkat kezeljük okosan, és törekedjünk az orrnyálkahártyánk védelmére, meglátjuk: meg fogja hálálni.

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.