Így emelheti az életminőségét egy profin kivitelezett fogpótlás

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

A megfelelő szájhigiénia az egészséges fogazat alapvető feltétele, emellett pedig a szájüreg betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja. Azért is elengedhetetlen, mert a kényelmes étkezés, rágás és a tökéletes mosoly szépsége, a magabiztosság sem hiányozhat a mindennapokból. (x)

A megfelelő szájhigiénia hiányában fogszuvasodás, valamint fogíny-, majd később fogágy-gyulladás is kialakulhat, mindez kínzó fájdalommal társulva.

Milyen fogpótlások léteznek?Milyen fogpótlások léteznek?

Inlay betét

Ezt a pótlást a fog belső hiányára alkalmazzák, ami egykisebb mértékű fogsérülés pótlását jelenti. Ez a fogpótlás segít lezárni a fog belsejét, így biztosítva az ép fog érzetét, ami nem csak egészségessé, de esztétikussá is válik az eljárással.

Onlay betét

Hasonló az előző pótlási módszerhez, de ezt akkor alkalmazzák, amikor a fog belső rágófelületét is pótolni kell. Nagyobb kiterjedésű terhelést is jól elbír ez a betét. A fogpótlás végeztével egy tökéletesen használható rágófelület lesz az eredmény, ami szabad szemmel észre sem vehető.

Fogimplantátum

Teljes fog pótlására alkalmas. Az egyik legtartósabb megoldás annak köszönhetően, hogy teljesen fixen rögzített az állkapocscsonthoz, behelyezésekor pedig a fogak lecsiszolására sincs szükség. Érzetben és külsőleg is teljes értékű fogként funkcionál. Egy vagy több fog pótlására is használatos.

Foghíd

Ezzel az eljárással olyan teljes fogat pótolhatnak, aminek már nincs gyökere. A szomszédos fogkoronák között hidat alkotva pótolják a közbenső fogat, sok esetben ez előzi meg a korábban említett fogimplantátumos pótlást.

Korona

Célja a fog megmentése és a foggyökér megtartása. A fogkorona egy teljes fog koronai részének a pótlását jelenti. Ez a pótlás is természetes hatású, újra használható, így ép fogat kapunk az alkalmazásával.

Hogyan változtatja meg a mindennapok minőségét a profi fogpótlás?

A foghiány nem esztétikus állapot, ezért egy-egy fog elvesztése mindenkit megvisel. Foghiány esetén magabiztosságunk sérülhet, illetve állandó diszkomfortérzés lehet úrrá rajtunk, ami miatt:

  • nem merünk mosolyogni,
  • kevesebbszer szólalunk meg,
  • a társas étkezések alkalmával feszengünk,
  • megnehezül a rágás, emiatt később akár emésztési zavarok is felléphetnek,
  • esetleg a hangképzésben is nehézségeket tapasztalunk: megváltozhat a hangszín, a fonetika,
  • csontvesztés történhet az állkapocsban,
  • a hiányzó fog helyén fertőzés jelentkezhet az ínyen,
  • megváltozhatnak az arcvonások.

Egy minőségi fogpótlás egy csapásra megoldja ezeket a problémákat, hiszen könnyebbé válik a rágás, bármikor élvezhetjük kedvenc ételeinket, újra magabiztosan mosolyoghatunk és boldogan beszélgethetünk ismerőseinkkel. Ennek köszönhetően nem kell aggódnunk a fogunk állapota miatt hosszú távon sem.

Egy profi fogpótlás nemcsak a praktikus (pl. evés) és egészségvédelmi funkciókat hivatott ellátni, hanem az addig a külvilágból érkező kedvezőtlen megítélést is pozitív irányba tereli. Eltűnik az esetleges szégyenérzet, a zárt szájjal történő beszélés és mosolygás is. Minden visszatérhet a régi kerékvágásba, ezért nem szenved többé kárt a szociális élet és a társadalmi szerepvállalás sem.
Szükség esetén tehát bátran tegye le a voksát hosszú távon a fájdalommentes és egészséges mindennapok mellett egy természetes hatású fogpótlással.

Miért nem szabad soha halogatni a fogproblémák orvoslását?

Nagyon sok oka lehet annak, ha fáj a fogunk, de ezt egy szakszerű orvosi vizsgálattal gyorsan ki lehet deríteni. A megoldásért minél hamarabb forduljunk szakemberhez, megelőzve a nagyobb fájdalom és probléma kialakulását.

Ha halogatjuk a fogprobléma orvoslását, akkor az esetleges gyulladás terjedésével még nagyobb fájdalmat okozó betegség léphet fel, így akár a csontszövet is begyulladhat. Ez magával hozza azt is, hogy míg a korai kezelésnél pénztárcánkat kímélve túl lehetünk a szükséges beavatkozáson, később sokkal költségesebb kezelés várhat ránk.

Honnan tudjuk, hogy szakemberhez kell fordulni?

Amikor hirtelen fellépő, erőteljes fogfájás jelentkezik és a tompa fájdalom már 1-2 napja tart, illetve amikor fájdalomcsillapító sem képes enyhíteni a panaszokat. Minél előbb megyünk fogorvoshoz, annál hamarabb enyhül a fájdalmunk is. A tökéletes szájhigiénia a korábban pótlásra szoruló fogakkal, betétekkel is elérhető, hiszen ezekkel újra teljes értékű rágófelületet, harmonikus és esztétikus fogsort kapunk, mellyel magabiztosabban, gördülékenyebben telnek majd mindennapjaink.

Egészségünk érdekében mindig forduljunk időben fogorvoshoz, ha fájdalmat vagy diszkomfortérzetet tapasztalunk fogainknál, elkerülve ezzel a nagyobb problémák kialakulását. Így pedig nemcsak a súlyos, akár kínzó foggyulladással járó panaszok előzhetőek meg, hanem a drága kezelési költség is.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.