Immunerősítés természetes úton a gyógygombákkal
A gyógygombákat már évezredek óta alkalmazzák a távol-keleti gyógyászatban. Fogyasztásuk számtalan pozitív előnnyel jár, melyek közül az egyik legfontosabb az immunerősítés, azaz a szervezet védekező mechanizmusának támogatása. (x)
Az immunrendszer erősítése napjainkban különösen fontos, hiszen az emberi szervezet számtalan tényezőnek van kitéve. Rosszabb minőségű élelmiszerek, feldolgozott ételek, vírusok megjelenése – a lista hosszú.
Gyógygombákkal az immunrendszer természetes módon erősíthető, ezenkívül sok más jótékony hatásuk van az emberi szervezetre, melyet számtalan kutatás is megerősített az utóbbi évtizedekben.
A legismertebb gyógygombák és előnyeik
A három legjobb immunerősítő gyógygomba a shiitake, a ganoderma lucidum, illetve a hernyógomba. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a bélfalon át felszívódva gyakorolják hatásukat. Sejtszinten lépnek kapcsolatba az immunrendszer alapjait képező egységekkel, így serkentve működését.
A shiitake leginkább immunerősítő hatásairól ismert, ezenkívül daganatos betegségek kezelésére, az általános energiaszint növelésére, váladékkal járó betegségek gyógyítására, valamint a keringési rendszer erősítésére ajánlják.
A Ganoderma lucidum, más néven reishi gomba vagy pecsétviaszgomba Ázsiában őshonos. Támogatja az olyan természetes ölősejtek működését, mint a limfociták és fehérvérsejtek. Ezek felelnek a testidegen anyagok elpusztításáért, a rákos sejtek redukálásában pedig kulcsszerephez jutnak. Nagymértékben erősíti az immunrendszert, így a szervezet ellenállóbbá válik és képes szembeszállni a káros szabad gyökökkel.
A hernyógombát a tüdő-, a máj- és a veseműködés rendellenességei ellen, teljesítménynövelésre és a légzésfunkciók javítására, valamint asztmára és szexuális zavarok kezelésére használják. Sportolóknak és időseknek is különösen ajánlott, főleg fokozott fizikai igénybevétel esetén.
A mandulagombát egészségmegőrző és életmeghosszabbító hatása miatt az ősidők óta fogyasztják. A süngombát emésztőszervi és kiválasztószervi problémák esetén alkalmazzák, valamint a szellemi teljesítőképesség növelésére. A maitake, más néven bokrosgomba szintén immunerősítőként ismert, melyet vírusos fertőzések, valamint koleszterinszint- és vérnyomás csökkentésre és elhízás ellen is alkalmaznak kiegészítő kezelésként.
A gyógygombák fogyasztása
A gyógygombákat általában kapszula formájában alkalmazzák, de por formájában is elérhetők. Nem szabad nyersen fogyasztani őket. A kapszulák kizárólag természetes eredetű, vegyszermentesen előállított hatóanyagokat tartalmaznak, adagolásuk egyszerű.
A gyógygombákat lehetetlen túladagolni, mert csak annyi hasznosul belőlük, amennyire valóban szüksége van a szervezetnek.