Miért fontos a kollagén szervezetünk számára?
Manapság egyre népszerűbb étrend-kiegészítő a kollagén. Elsősorban fiatalító hatása miatt került a középpontba, de számos egyéb előnye van, például ízületvédőként funkcionál, szépíti a bőrt. (x)
Mit kell tudni a kollagénről?
A kollagén egy olyan fehérje, melyet három különböző aminosav alkot. Komplex anyag: rugalmas állaga van, mely alkalmazkodóképes, mégis erős alapot ad. Az emberi szervezetben található fehérjék 70%-a kollagén, amely nagyjából 75%-ban felel a bőrünk egészségéért és fiatalos megjelenésünkért. A kötőszövetek fő alkotója, így vázát képezi a csontoknak, bőrnek, ínaknak, szalagoknak és belső szerveknek is.
A kollagént az emberi szervezet természetes módon termeli, a kiegyensúlyozott és egészséges étrend pedig segíti a szintézisét. Nagyjából 30 éves korunk környékétől erőteljesen lelassul termelődése, így ekkor még inkább ajánlott pótolni. Fontos megjegyezni, hogy alapvetően az emlősök szervezete termeli, tehát a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők mind állati eredetűek, így a vegán étrenddel nem összeegyeztethetők.
Milyen előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása?
A kollagén bőrünk feszességének megőrzésében játssza a legnagyobb szerepet, emellett kiváló hatással van az ízületeinkre, és további előnyökkel jár a megfelelő mennyiségű bevitele:
- túlsúly elkerülése;
- szorongás kezelése, közérzet javítása;
- megfelelő bélműködés támogatása;
- körmök egészségnek megőrzése;
- hajnövekedés egészséges szinten tartása.
Melyek a természetes forrásai?
A kollagén legjobb forrásai a máj, vese és egyéb belsőségek, a halak (tonhal, makréla, hering), a kaviár, különböző sajtok, vaj és tojás.
Miért tud hatékonyabb lenni egy-egy étrend-kiegészítő?
Az étrend-kiegészítőkkel célzottan szabályozhatjuk a kollagén bevitelét a kívánt eredmény irányába. Hidrolizálási technikáknak köszönhetően úgy bontják fel a kollagént ezekben a készítményekben, hogy nagyban javuljon a felszívódása és annak gyorsasága is. A természetes forrásokból történő pótlása egészséges, de kevésbé hatékony a felszívódás miatt.
Mely formátumú kiegészítők a leghatékonyabbak?
A belsőleg alkalmazható táplálékkiegészítők a leghatékonyabbak, azaz a por, kapszula és legfőképp a kollagén alapú italok. A kollagén ital hasznosul a leggyorsabban, a mennyiségi bevitel is könnyen szabályozható. A vízben vagy egyéb italban oldott kollagént több részletben is bevihetjük, a kapszuláknál viszont egységnyi adagok vannak. Nagyon fontos a magas C-vitamin-bevitellel való támogatása, mivel kulcsszerepe van a kollagén szintézisében.