Köhögés kisokos

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az őszi és téli hónapokban a hideg idő beköszöntével egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések, melyeknek legjellemzőbb tünete a köhögés. A köhögés az emberi szervezet önkéntes reakciója, azaz reflexe, melynek célja, hogy a légutakba került oda nem illő anyagok (például a váladék, por) távozzanak a szervezetből. (x)

Sokféle köhögés létezik, melyeknek okai és kezelései eltérhetnek egymástól. Nézzük, hogy a különböző köhögések mire utalhatnak, illetve melyiket, hogyan kezeljük.

Akut köhögés

Az akut köhögést leggyakrabban fertőzések vagy allergének okozhatják. Általában rövid ideig tartanak. A köhögés, mint tünet, semmiképp nem tart 3 hétnél tovább.

Az akut köhögés kezelése

A tüneti kezelés mellett érdemes olyan készítményeket használni, melyek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Köhögéscsillapítás

Krónikus köhögés

Krónikus köhögéssel állunk szemben, ha a köhögésünk tovább tart 3 hétnél, illetve sípolás, légszomj kíséri a tüneteinket. Az elhúzódó köhögésnek hátterében állhat asztma, reflux, szívbetegség, stressz vagy COPD (hörgőszűkülettel járó tüdőbetegség) is.

A krónikus köhögés kezelése

Ebben az esetben fontos kivizsgáltatni a kiváltó okot, allergént, hogy megoldást találjunk krónikus köhögésünkre, így minden esetben forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Száraz köhögés

A száraz köhögést leggyakrabban vírusfertőzés váltja ki. A legfontosabb ismérve, hogy a száraz köhögés nem jár váladékkal, rendkívül kellemetlen rohamokban tör elő. Ebben az esetben nincs idegen anyag a szervezetben, így a köhögéssel nincs is mi távozzon a légutakból, tehát biztosak lehetünk benne, hogy a tüneteinket a légutak nyálkahártyájának valamilyen gyulladása (garat-, légcső-, tüdőgyulladás) okozza.

A száraz köhögés kezelése

Száraz köhögés esetén érdemes gyógynövényes készítményeket alkalmazni, melyek segítenek csillapítani a felső légutakban kialakult gyulladást, így szüntetve meg a kínzó köhögést. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy köhögésünk elhúzódó, azaz krónikus eredetű lehet, érdemes szakembert felkeresni.

Hurutos köhögés

A hurutos köhögés esetében is a nyálkahártya gyulladása állhat a háttérben, viszont a száraz köhögéssel szemben, itt a nyálkahártya váladékot termel, melynek felköhögésével igyekszik a szervezetünk megszabadulni a kórokozóktól.

A hurutos köhögés kezelése

Köhögés

A legjobb, amit tehetünk, hogy sok folyadékot fogyasztunk, mivel a folyadék hígítja a váladékot, így könnyebben fel tudjuk köhögni a nyákot, illetve használjunk erre a célra fejlesztett nyákoldó, gyógynövényes (pl.: borostyán) köptetőket.

A köhögés mindamellett, hogy egy elég kellemetlen tünet, érdemes tudni róla, hogy kezelés nélkül komoly szövődményei is lehetnek, így nem elég csak tünetileg kezelni. A Prospan köhögés elleni szirup legfőbb hatóanyaga a EA575, melyet különleges gyártási folyamattal, száraz eljárással vonnak ki a borostyánlevélből. A borostyánlevél a népi gyógyászatban is fontos szerepet töltött be, mivel görcsoldó, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatása van. A Prospan szirup cukormentes, ezért cukorbetegek is használhatják, illetve alkoholt sem tartalmaz.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.