Ezek a kombinált otthoni gyorstesztek léphetnek a COVID-tesztek helyébe

Szponzorált tartalom
megjelent:

Már a magyar patikákban és kiskereskedelmi forgalomban is kapható a világújdonságnak számító RapiChek antigén gyorsteszt termékcsalád, amely egyik tagja egyszerre négy vírus kimutatására is képes! (x)

Egy COVID-19 teszt önmagában már többnyire nem elég ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat, hiszen egyszerre több vírus is megjelenik körülöttünk a téli szezonban. Idén Magyarországon is együtt támadhat az influenza, a koronavírus, és jelen van az RSV (Respiratory Syncytial Virus) is. A hivatalos adatok szerint is hetente több ezer az új COVID-betegek száma, de egyre több az influenzás beteg, és az RSV is fenyegeti a közösségbe járó gyerekeket, cscsemőket, a szüleiket és nagyszüleiket. A négy fertőzés tüneteit rendkívül nehéz megkülönböztetni, ha a szövődmények alapján azonosítjuk a vírust, akkor már késő.

A négy vírus közös tüneteiként jelentkezhet torokfájás, száraz köhögés, légzési nehézség, orrfolyás, enyhe vagy súlyosabb fejfájás, levertség, fáradtság és láz.

Influenza COVID és RSV tünetek összehasonlítás

Teszttel a vírusok elleni harcban

A COVID-19 tömeges elterjedése idején tanultuk meg igazán a tesztelés kifejezést, és a PCR-tesztek mellett idővel megjelentek az egyre precízebb, otthon is elvégezhető antigén gyorstesztek. A tesztelésről a védőoltások megjelenésével sem mondhatunk le, hiszen a súlyos kimenetelű betegségek kockázata csökken ugyan, de nem szűnik meg. Az is előfordulhat, hogy egyszerre több vírussal fertőződünk meg, amelynek a kimenetele kiszámíthatatlan, az USA-ban nemrég elhunyt kisgyermek is egyszerre fertőződött meg influenza és RSV vírusokkal. Ezért a négy vírus együttes támadása esetén különösen fontos a tesztelés, hogy mindig legyen otthon egy olyan kombinált teszt, amivel preventív jelleggel vagy tünetek vagy kontakt gyanú esetén mielőbb képesek vagyunk légzőszervi vírust detektálni.

Áttörés az otthoni gyorsdiagnosztikában

TesztSzerencsére már Magyarországon is hozzájuthatunk patikákban és a kiskereskedelmi forgalomban kombinált, otthoni lakossági antigén gyorstesztekhez. A RapiChek márka kombinált gyorstesztcsalád termékei egyszerre képesek kimutatni négy légúti vírust, azaz az influenza A, az influenza B, a COVID-19 vírusokat és az RSV-t is. Használatával egyetlen mintavétel elegendő, és a tesztkazettákról 15 percen belül leolvasható, megfertőződtünk-e, s ha igen, akkor melyik vírussal, vagy mely vírusok kombinációjával. Ez áttörést jelent az otthoni gyorsdiagnosztikában! Szakértői becslések szerint az esetek 60–70 százalékában már ezt a tesztet érdemes használni, mivel nagyon ritkán fordul elő, hogy csak a COVID-19 kockázata áll fenn.

A 4 az 1-ben teszt különösen a gyermekes családokban hasznos és ahol a családtagok rendszeresen találkoznak nagyszülőkkel, veszélyeztetett csoportokkal. Ugyanis az RSV fertőzés mind a gyermekek mind az idősebbek esetében magasabb halálozási aránnyal bír az NCBI adatai szerint, mint az influenza.Koronavírus, influenza

Járványügyi aspektusból igen fontos tudni, hogy milyen vírus fertőzött meg valakit. Emellett természetesen sem a kezelés-gondozás, vagy az esetlegesen kialakuló szövődmények, sem a fertőzés hosszú távon fennálló tünetei miatt nem elhanyagolható, hogy ismerjük a pontos diagnózist” – hívja fel a figyelmet dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvosszakértője. Az A-Lab Pharma elsőként kezdett kombinált lakossági antigén tesztcsaládot forgalmazni Magyarországon, a RapiChek otthoni kombinált gyorstesztek európai vezérképviseleteként. A tesztek már elérhetőek a hazai patikákban.

A tesztcsalád tagjai

RapiChek Influenza A/B+COVID–19/RSV kombinált antigénteszt

A RapiChek 4 az 1-ben tesztje a négy vezető vírustípus együttes és egyidejű kimutatására alkalmas (influenza A és B, COVID-19, RSV). Különösen fontos ez a kisgyermekek, szüleik, a családtagok, az idősek, valamint más, nagy kockázatnak kitett csoportok számára. Ha csak egyetlen olyan közös tünet is megjelenik a szűrést végző személynél, amelyik mind a négy vírusra jellemző, akkor ezt a tesztet érdemes használni. Ha fennáll a gyanúja, hogy RSV-nek kitett kontakt személlyel találkoztunk, akkor is ez a teszt a leghasznosabb. Preventív jelleggel, társasági események előtt is ma már ez az eszköz ajánlott leginkább.

RapiChek SARS-Cov-2 & Influenza A/B antigén kombinált gyorsteszt

Akkor javasolt, ha csak a jellegzetes közös influenza–COVID-19 tünetek közül tapasztalunk egyet vagy többet magunkon, és az RSV-fertőződés lehetősége alacsony, vagy nem áll fenn.

Olyan családokban ajánlott a használata, ahol nincsenek gyermekek és nincs kapcsolat nagyszülőkkel, illetve a családtagok kitettsége minimális magasabb kockázatú csoportok tekintetében.

RapiChek SARS-COV-2 antigén gyorsteszt

A termékcsalád harmadik tagja hagyományos gyorsteszt koronavírus kimutatására. Azoknak ajánlható, akik biztosan kapcsolatban álltak COVID-19 fertőzöttekkel, vagy akiknek a SARS-CoV-2 vírusra jellemző tüneteik vannak, és minimális az esélye annak, hogy influenza vagy RSV-fertőzésük alakult ki. Közös járványszezonon kívül vagy kifejezetten COVID-19 fertőzött régiókból történő utazások esetén van még jelentősége ezeknek az eszközöknek.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.