Lélegezz fel!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Amikor megszületünk, mindenki feszült figyelemmel várja az első levegővételünket. A légzést nem tanuljuk, hanem egy ösztönös dolog, természetesnek tűnik, mégis sok gondunk lehet vele, mivel alkati kérdés vagy betegség is okozhat légzési nehézségeket, melynek következményét előbb-utóbb mindenki megérezheti. (x)

De mi is a légzés?

Szervezetünk működéséhez folyamatos oxigén ellátásra és ezzel együtt szén-dioxid leadásának képességére van szükség. A belélegzett oxigén a légutakon keresztül jut a keringésbe, majd a szén-dioxid a keringésből jut vissza a tüdőn és a légutakon át a levegőbe. A levegő először a felső légutakon (szájüreg, orrüreg, garat, légcső) megy keresztül, majd ezt követően a két főhörgőn át a kisebb hörgőcskékbe kerül, melynek végén találhatóak a léghólyagok. Percenként 12-15 alkalommal játszódik le a légzés folyamata, így igencsak meg tudja nehezíteni életünket, ha ez a mechanizmus nehézségekbe ütközik, például egy betegség kapcsán.

Mi is a légzés?

Hogyan védekezzünk?

Ha a levegőn kívül bármilyen idegen anyag kerül a légutakba, a szervezetünk automatikusan köhögéssel reagál, mely a tüdő védelmére irányul. Ennek az önkénytelen védekezési folyamatnak a lényege, hogy az idegen test vagy váladék mihamarabb kikerüljön a légutakból.

A köhögés okai

A köhögés kiváltó okai mögött leggyakrabban a felső légúti megbetegedések állnak, melyek lehetnek vírusos vagy bakteriális eredetűek, amik cseppfertőzés útján terjednek. Egy egészséges immunrendszerrel rendelkező szervezet képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben, viszont egy legyengült immunrendszerrel könnyedén betegedhetünk le, ami főként a téli időszakban gyakori. A köhögésnek is több fajtája van. Lehet akut, krónikus, hurutos, száraz egy köhögés (kiváltó októl függően), de szervezetünk célja mindig ugyanaz: tiszta légutak és zavartalan levegővétel!

Prospannal a köhögés ellen!

Köhögés ellenA köhögés nagyon zavaró tünet és érdemes azt is tudni, hogy kezelés nélkül kialakulhatnak szövődmények, ezért nem elégendő a tüneti kezelés. A Prospan köhögés elleni szirup legfőbb hatóanyaga az EA575, melyet különleges gyártási folyamattal, száraz eljárással vonnak ki a borostyánlevélből.

A borostyánlevél a népi gyógyászatban is fontos szerepet töltött be, mivel görcsoldó, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatása van. A Prospan szirup cukormentes, ezért cukorbetegek is használhatják, illetve alkoholt sem tartalmaz.

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.