Felfázás: nem a hideg, hanem baktériumfertőzés okozza

Szponzorált tartalom
megjelent:

Bár sokan még ma is abban a hitben élnek, hogy a felfázás okozója a hideg, jó, ha tudjuk: a legforróbb nyári napokon is megjelenhetnek a kellemetlen tünetek, a hólyaghurutot ugyanis baktériumfertőzés okozza. (x)

A legtöbb esetben az E. coli a bűnös

A hidegnek csak közvetett szerepe van a felfázás kialakulásában: ha a medencetájék lehűl, gyengül a testtájék immunvédelme, így a húgyhólyag ellenállóképessége is, ami megkönnyíti a kórokozók dolgát. A hólyaghurutot (cisztitisz) leggyakrabban az Escherichia coli vagy röviden E. coli baktériumfertőzés okozza. Az E. coli természetesen megtalálható az emésztőrendszerben, ahol fontos feladatot lát el: a kórokozó baktériumok megtelepedését akadályozza. Ha az E. coli a végbél környékéről a húgyutakba sodródik, akkor hólyaghurutot okozhat. A vastagbélben egyéb baktériumok (Klebsiella, Proteus, Enterobacter stb.), sokféle gomba, köztük különböző Candida-fajok is élnek, amelyek mind okozhatnak húgyúti fertőzést. A hólyaghurut kiváltója azonban legtöbbször – a statisztika szerint az esetek 80 százalékában – mégis az E. coli baktérium.

A felfázás a nők betegsége

A hólyaghurut nőknél különösen gyakori – minden második nő életében egyszer biztosan találkozik vele. Ennek oka az anatómiai felépítésükben rejlik: a gáttájékon igen közel van egymáshoz a végbél, a húgycső és a hüvely nyílása, ezért a vastagbélben élő E. coli baktériumok szinte akadály nélkül képesek bejutni az alsó húgyutakba. Ráadásul a nők húgycsöve jóval rövidebb a férfiakénál (a női körülbelül 3-5, a férfiaké 15-20 centiméter), ezért a gyulladást okozó baktériumok könnyebben elérik a húgyhólyagot, ahol rendkívül gyorsan szaporodnak: a számuk 15-20 perc alatt megduplázódik.

Hirtelen jelentkező, tipikus tünetek

A felfázás kialakulásában közrejátszhat egyebek között a gyakori, intenzív szexuális élet; az ösztrogén szintjének változása (várandósság alatt vagy a változókor időszakában); a nem megfelelő intim higiénia vagy egy antibiotikumkúra is. A tünetek általában hirtelen jelentkeznek: a legtipikusabb talán a nagyon gyakori, sürgető vizelési inger, egy-egy alkalommal azonban csak néhány csepp vizelet ürül. A pisilést égő, szúró fájdalom kíséri, a vizelet szaga is megváltozhat, és akár alhasi görcsök is jelentkezhetnek. A rossz hír, hogy a hólyaghurut évszaktól függően bármikor kialakulhat, jó hír viszont, hogy ha időben kezdjük a kezelést, akár antibiotikum szedése nélkül is meggyógyulhatunk.

Urzinol tabletta

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Segít a sok folyadék és az Urzinol

Első lépésként fogyasszunk bőségesen folyadékot, ezzel hígítjuk a vizeletet, fokozzuk a vizelet termelődését és az ürítést is, így hamarabb távoznak a baktériumok a húgyhólyagból. A tünetek enyhítésében segítségül hívhatjuk a gyógynövények erejét is. Az antibakteriális hatású medveszőlőlevél évszázadok óta szolgálja a húgyúti betegségekben szenvedőket, mára pedig már tudományos kutatások is igazolták hatásosságát. Az Urzinol tabletta koncentráltan tartalmazza a medveszőlőlevél hasznos hatóanyagát, az arbutint, amely egy bonyolult kémiai átalakulás végén hidrokinonná alakul, és közvetlenül a húgyhólyagban fejtve ki a hatását megöli a baktériumokat. A medveszőlőlevél-kivonat enyhíti a hólyaghurut korai tüneteit: csökkenti a gyakori vizelési ingert, és mérsékli az égő érzést vizeléskor.

Az Urzinol tablettának nagy előnye az antibiotikumokkal szemben, hogy a baktériumok a medveszőlőlevél hatóanyagával szemben nem képesek ellenállóvá, vagyis rezisztenssé válni. Az Urzinol szigorú hatósági előírásoknak megfelelően gyártott, hagyományos növényi gyógyszer, amely vény nélkül kapható a patikákban.

Ha a tünetek 3-4 nap után nem múlnak vagy súlyosbodnak, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz! Antibiotikumkúra után pedig ne feledkezzünk el a hüvelyi pH helyreállításáról!

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.