Így befolyásolhatja a biztos lakhatás a mentális egészségünket

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy saját ingatlannal rendelkeznek, esetleg jövedelmi viszonyaik miatt megengedhetik maguknak, hogy hosszabb ideig bérelt lakásban éljenek, sokszor nem is gondolnak bele abba, hogy a lakhatás bizonytalansága milyen komoly hatással lehet mentális egészségünkre. De mi az oka ennek a jelenségnek? Ennek járunk utána az alábbiakban. (x)

Lakáshelyzet Magyarországon

fiatal pár lakáskulccsalTalán nem okozunk meglepetést azzal, ha kijelentjük: az utóbbi időszakban a lakások vásárlása és bérlése egyre komolyabb nehézségeket okoz szinte mindenki számára. Az ingatlanárak az egekben vannak, így aki vásárolni szeretne, sokszor órákat is eltölt a lakáshitel kalkulátorok böngészésével a lehető legjobb megoldás megtalálása érdekében. Akinek nincs erre lehetősége, havonta akár több százezer forintot is kénytelen kiadni egy albérletre annak ellenére, hogy a jövedelmi viszonyai ezt nem mindig teszik lehetővé.

Az ingatlanok árára számos tényező hat, egyebek mellett az ország lakosságának jövedelmi viszonyai, a népesség alakulása, a munkanélküliségi mutatók, az infláció, a kamatok, a bérleti díjak és az anyagköltségek is befolyásolhatják azt. Ha a lakások ára emelkedik, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a saját otthon luxusát, de azoknak is meg kell gondolniuk, hogy hol és milyen ingatlant vásárolnak, akiknek erre lehetőségük van. Az emberhez méltó lakhatás jogát maga az Alaptörvény is tartalmazza, annak jelentőségét tehát valószínűleg senki nem kérdőjelezi meg. De milyen következményekkel járhat ennek hiánya?

A biztos lakhatás jelentősége

A biztos lakhatás kérdését két szempontból is vizsgálhatjuk: ez a fogalom jelenti egyrészt azt, hogy egyáltalán van hol laknunk, de azt is, hogy a lakhatásunk különböző szempontok szerint megfelelő, kielégítő. Bármelyik feltétel sérül, az komoly hatással lehet a mentális egészségünkre.

Az otthon megléte

Az otthonunk a menedékünk: tulajdonképpen mindegy, hogy béreljük vagy a tulajdonunkban áll, ez az a hely, ahová elmenekülhetünk a világ zaja elől. A bizonytalan életünkben ez lehet a biztos pont, ami tudjuk, hogy a nap végén olyan állapotban vár ránk, ahogy azt reggel hagytuk. Ha nincs egy ilyen kapaszkodónk, vagy abban a tudatban kell élnünk, hogy azt bármikor elveszíthetjük, könnyen elhatalmasodhat rajtunk a pánik, a bizonytalanság, a gyökér nélküliség érzése.

De mit is nyerünk azzal, ha lakhatásunk biztosított? Először is jelentősen csökken a stressz-szintünk. Számos dolog miatt kell aggódnunk a mindennapokban: a munkahelyünk biztonsága, az egészségi állapotunk vagy éppen a gazdasági, politikai helyzet is komoly stressz faktor lehet, természetes tehát, hogy kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak vagyunk, ha egy olyan alapvető kérdés, mint a lakhatásunk már nem okoz problémát.

Ha otthonunk miatt nem kell aggódnunk, érzelmileg is biztonságban érezzük magunkat, hiszen van egy hely, ahol kikapcsolódhatunk, kiereszthetjük a gőzt. Egy rendezett otthon az életminőség színvonalát is emeli, emellett javítja a társadalmi integrációt és a szociális kapcsolatok minőségét: ha folyamatosan költözünk, albérletből albérletre járunk, nehezebben tudunk kialakítani mély és tartós barátságokat, nem tudunk beilleszkedni egy kellemes lakóközösségbe, ez pedig hosszú távon a mentális egészségünkre is hatással lesz.

A családi egységet, a gyerekekkel és a házastársunkkal való kapcsolatot is kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá teszi az a tudat, hogy van egy hely, ahová bármikor hazatérhetünk. A biztos lakhatás növeli az önértékelésünket és önbizalmunkat, de a munkánk során is sokkal jobban teljesítünk, könnyebben koncentrálunk, ha emiatt nem kell aggodalmaskodnunk.

Egy biztos és nyugodt környezet segít az alvásminőség javításában is, amely a mentális egészség szempontjából szintén elengedhetetlen, láthatjuk tehát, hogy számos fronton van jelentősége annak, mennyire érezzük magunkat biztonságban.

Az sem mindegy, hogy hol élünk

Amennyiben lakhatásunk biztosított, és nem kell azon aggódni, hogy a következő hónapban is legyen fedél a fejünk felett, már egy óriási lépést tettünk a mentális egészség felé. Életminőségünket azonban számos tényező befolyásolhatja, így az sem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között élünk.

Egy több emeletes társasháznak sok előnye van: itt biztonságban érezhetjük magunkat és mindig van egy szomszéd, akihez baj esetén fordulhatunk. A lakótelepi lakások azonban gyakran igen kicsik, zöldterület vagy udvar pedig nem tartozik hozzájuk, ahogy közösségi terek sem: a folyton változó lakóközösség miatt nehéz tartós barátságokat kialakítani, a szomszédok nagy száma pedig sokszor személytelenné teszi az épületet. Ha nem tudunk szociális kapcsolatokat kialakítani és fenntartani, egy ilyen társasház könnyen elmagányosodáshoz és rossz hangulathoz, akár depresszióhoz is vezethet, különösen azok körében, akik más jellegű környezetben nevelkedtek.

Szintén negatív hatással járhat az, ha többen élünk együtt egy kis lakóterületen: ha nincs meg mindenkinek a privát szférája, ahol egy kicsit egyedül lehet, az könnyen frusztrációhoz vezethet, ennek következtében pedig megnőhet a családon belüli összezördülések száma – különösen igaz ez különböző generációk együttélése esetén.

Nem mindegy az sem, hogy milyen szintű a környezeti zaj: van, ahol a szomszédoktól hallatszik át minden beszélgetés, máshol a forgalom hangja, esetleg egy repülőtér közelsége az, ami jelentősen ronthat az életszínvonalon. Ezek a hanghatások ellehetetlenítik a pihenést és alvászavarokhoz vezethetnek, de a nappali feszültséget is növelhetik. A mentális egészség fenntartásához fontos a megfelelő megvilágítás és az elégséges természetes fény is: egy ablaktalan lakás a bezártság érzetét kelti, az ott lakó úgy érezheti, hogy elveszítette a kapcsolatot a külvilággal, érthető tehát, hogy ez is károsíthatja a mentális jólétünket.

Otthonunk fekvése, elhelyezkedése alapján még számos szempont befolyásolja életünket: a légszennyezettség, a tiszta ivóvíz hiánya, a természettől, zöld területektől való távolság, a közbiztonság, az elégtelen infrastrukturális lehetőségek vagy éppen a közvilágítás hiánya.

A biztonságos otthon létszükséglet

Ha van hova hazatérnünk egy hosszú nap után, az óriási könnyebbséget jelent az életünkben. Ezáltal biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat, ezt a nyugalmat pedig mindenki megérdemli.

Ha lehetőségünk nyílik megvásárolni otthonunkat, a lakáshitel kalkulátor adatainak böngészése során vegyük azt is figyelembe, hogy pontosan merre, milyen környezetben található a kiválasztott lakás, de ne felejtsük el azt se, hogy az egyes, mentális egészséget esetlegesen befolyásoló tényezők mindenkire másként hatnak: ami az egyikünknek komoly szorongást okozhat, az másoknak az abszolút ideális lakókörnyezet. Erre tekintettel legyen az a legfontosabb, hogy mindenki a számára tökéletes lakhatási megoldást találja meg.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.