Egy csepp segítség a Bethesda Gyermekkórháznak

Értéksziget
megjelent:

A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő Bethesda Gyermekkórház a közép-európai régióban az egyedüli egyházi fenntartású ilyen intézmény, ahol a legfontosabb gyermekbetegségekkel foglalkoznak 18 éves korig. Az átlagoshoz képest többet tesznek a kis betegekért, jobban figyelnek rájuk, előzékenyebbek a segítségnyújtásban – ezt a szülők is tapasztalják.

Az Értéksziget Gondoskodás jótékonysági programja éppen emiatt nyújt támogatást a Bethesdának magas minőségű gyógyászati eszközök adományozásával, hogy a kórházban folyó gyógyítás, ápolás és felépülés még hatékonyabb legyen.

A múlt kötelez

A Bethesda Gyermekkórház története 1866-ban kezdődött, amikor a Németajkú Református Leányegyházközség megalapította az intézményt, és közel 50 évig működtette. Kezdetben a szegényebb gyülekezeti tagok ingyenes orvosi ellátását biztosította, az I. világháborúban a megsérült katonák gyógyítását végezte. A II. világháború legembertelenebb éveiben számos üldözött zsidó ember életének megmentésében segítettek, végül 1951-ben az addigi fenntartó, a Filadelfia Diakonissza Alapítvány kénytelen volt átadni az intézményt, így a protestáns egyházi alkalmazottak kórházává alakult át. Az 1953-as államosítás után a kórház az Apáthy István Gyermekkórház nevet kapta, de a diakonisszák továbbra is részt vettek a betegápolásban. Az 1990-es évek elején, a rendszerváltás után, a kórház visszakerült a Református Egyház fenntartásába, és újra felvette a Bethesda nevet. Azóta folyamatosan bővül és fejlődik, különös figyelmet fordítva az égési sérülések és az epilepszia kezelésére.

Speciális szolgáltatások

A Bethesda Gyermekkórház több épületből áll, köztük a főépület a Bethesda utcában (5 gyógyító és 2 diagnosztikus osztály) és a Lorántffy részleg az Ilka utcában áll (2 gyógyító osztály). Évente átlagosan 8-9 ezer gyermeket gyógyítanak a fekvőbeteg osztályokon, járóbeteg-rendeléseket 110-120 ezer gyermek keresi fel. Az Égéssérült Gyermekeket Ellátó Országos Központ az egyik legfontosabb részlege, amely égési sérülésekkel küzdő gyermekek kezelésére specializálódott. Emellett a Budapest-Bethel Epilepszia Centrum is itt található, amely országosan fogad epilepsziás gyerekeket műtét előtti kivizsgálásra. A kórház továbbá gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeleti ellátást is biztosít, valamint fül-orr-gégészeti, légúti és nyelőcső-idegentest ügyeleti ellátást is.

Ahhoz, hogy a legmagasabb szintű ellátást biztosítsa a gyermekeknek, folyamatosan fejleszti és modernizálja az infrastruktúráját. Az intézményben korszerű diagnosztikai eszközök, műtők és intenzív osztályok találhatók, amelyek lehetővé teszik a komplex orvosi beavatkozásokat. Emellett a kórház nagy hangsúlyt fektet a barátságos és gyermekbarát környezet kialakítására, hogy a kis betegek és családjaik minél kényelmesebben érezzék magukat.

A gyógyítás az elsődleges szempont

A Bethesda Gyermekkórház személyzete magasan képzett és elkötelezett szakemberekből áll, akik szívügyüknek tekintik a gyermekek gyógyítását. Az orvosok, ápolók és egyéb egészségügyi dolgozók folyamatosan képzik magukat, hogy a legújabb orvosi ismeretekkel és technológiákkal láthassák el a betegeket. A kórház vezetősége, beleértve az intézményvezetőt és a különböző igazgatókat, szintén nagy hangsúlyt fektet a minőségi ellátás biztosítására és a betegbiztonságra.

Nem véletlen, hogy a kórház számos szakmai elismerésben részesült az évek során. Az intézmény 2019-ben elnyerte a Magyar Örökség Díjat, amely a magyar kulturális örökség megőrzéséért és ápolásáért végzett kiemelkedő munkát ismeri el. Emellett a kórház több alkalommal is az Év Kórháza szavazáson kimagasló eredményeket ért el, ami tovább erősíti jó hírnevét. Az orvosok és ápolók rendszeresen kapnak szakmai kitüntetéseket, például a Pro Sanitate-díjat, amelyet a kiemelkedő egészségügyi munkáért ítélnek oda. A kórház évente megrendezi a Semmelweis-napot, ahol a Bethesda díjat adják át a kiemelkedő dolgozóknak, amelyet a munkatársak közösen ítélnek oda. Az intézmény elkötelezettsége és szakmai kiválósága széles körben elismert Magyarországon.

Ezek az elismerések, valamint az emberek rendkívül pozitív véleménye a kórházról, továbbá sok szülő dicsérete az ott dolgozók kedvességéről, odafigyeléséről és szakértelméről, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Bethesda Gyermekkórház az egyik legelismertebb gyermekgyógyászati intézmény legyen Magyarországon.

Az Értéksziget adománya

A gyermekkórházat számos cég, szervezet támogatja. 2024-től a MagyarBrands díjas és a vásárlói által kiemelkedően magasra értékelt Értéksziget gyógyászati segédeszköz boltot is immár állandó támogatói között tudhatja a Bethesda Gyermekkórház. A fogyatékossággal élő házaspár cége nem pénzadománnyal, hanem több kartonnyi magas minőségű gyógyászati segédeszköz adományozásával segíti a kórházat, amit előzetesen egyeztetve állítanak össze. Évente két alkalommal, februárban a Betegek világnapjához (02.11.) és júliusban a Semmelweis naphoz (07.01.) kapcsolódóan juttatják eltámogatásukat a kórháznak. Bár az évi félmillió forintos segédeszköz adományuk csupán csak csepp a tengerben, de mégis segítséget jelent a gyógyulás és gyógyítás rögös útján.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.