Milyen betegségeket lehet megelőzni a vízvezeték-rendszer rendszeres karbantartásával?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Hányás, hasmenés, légúti problémák. Kevesen tudják, de a szennyezett ivóvíz rengeteg komoly probléma és betegség melegágya lehet. Most megmutatjuk, hogyan segíthet ezekben a vízvezeték-rendszer rendszeres karbantartása. (x)

A tiszta víz az egészséges élet legfontosabb alapköve. És habár hazánkban a csapvíz mindennapos fogyasztásra tökéletesen alkalmas, kevesen tudják, hogy az elhanyagolt vízvezeték-rendszer komoly problémákhoz vezethet és akár a kórokozók elszaporodását, ezáltal súlyos betegségek kialakulását is okozhatja.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan kerülhető el a baj, és hogy hogyan segíthet a vízvezetékek rendszeres karbantartása abban, hogy megóvjuk magunkat bizonyos vírusos és baktériumos fertőzésektől vagy egyéb megbetegedésektől.

Miért probléma, ha nem tisztítjuk a vízvezetékeket?

vízvezeték szerelőA vízvezetékek rendszeres tisztításának hiánya komoly problémákat okozhat a rendszerben. A csövekben lerakódott szennyeződések és korrózió következtében romlik a víznyomás, ami megnöveli az energiafogyasztást és vízpazarláshoz vezethet.

A lerakódások ráadásul csökkentik a csövek áteresztőképességét, ami szivárgásokhoz és további bajokhoz is vezethet. Hosszú távon ezek a problémák jelentős anyagi károkat is okozhatnak, hiszen a karbantartás nélküli rendszer gyorsabban elhasználódik, ez pedig könnyen vezethet költséges javítási munkákhoz.

Sokan nem tudják azonban, hogy a tisztítás és karbantartás hiánya komoly egészségügyi kockázatokat is rejt. Az elhanyagolt csövekben nemcsak a különféle szennyeződések rakódnak le könnyebben, de a baktériumok is elszaporodhatnak, ez pedig súlyosan veszélyeztetheti a vízminőséget. A szennyezett víz különféle fertőző betegségek melegágya lehet és akár allergiás reakciókat is válthat ki azoknál, akik érzékenyek erre. A vízvezetékrendszer rendszeres ellenőrzése és karbantartása tehát nemcsak a csövek élettartamát növeli, hanem számos komoly egészségügyi problémát is megelőzhet.

Vízszennyezésből adódó problémák

Az elhanyagolt vízvezetékrendszer esetén gyakori probléma a vízszennyezés, ami súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet. Megnőhet többek között a különböző baktériumok okozta fertőzések esélye. Gyakori probléma például a Legionella, amely különböző légúti megbetegedéseket okozhat. A Legionellosis vagy közismertebb nevén a legionáriusbetegség súlyos tüdőgyulladással is járhat, és gyakran a szennyezett vízben található baktériumok miatt alakul ki.vízvezeték szerelése

De a nem megfelelő minőségű víznek köszönhetően fennáll a Giardia-fertőzés és a kriptosporidiózis esélye is, melyeket apró egysejtű paraziták okoznak. Ezek általában hasmenéssel, gyengébb immunrendszer esetén pedig akár életveszélyesek is lehetnek. A szennyezett víz lehet az okozója tovább az olyan vírusos megbetegedéseknek is, mint a hepatitis A, amely hányingerrel, székletproblémákkal és akár májgyulladással is járhat. Az általa okozott probléma súlyosan hosszantartó és különösen veszélyes lehet az idősebb emberek számára.

A megfelelő vízvezeték szerelő szakember könnyen segíthet abban, hogy elkerüljük az ilyen jellegű problémákat, és a víz minősége mellett a baktériumos fertőzések kockázata miatt se kelljen aggódnunk. A rendszeres tisztítás ráadásul annak az esélyét is csökkenti, hogy a rendszerbe olyan nehézfémek kerüljenek, mint a higany és az ólom, amelyek szintén rendkívül veszélyesek az emberi szervezet számára.

Baktériumok és vírusok szaporodása

A szennyezett csövekben gyakran szaporodhatnak el olyan kórokozók is, mint például az E. coli és szalmonella. Ezek a baktériumok súlyos gyomor-bél rendszeri fertőzéseket okozhatnak, amelyek gyakran járnak lázzal, hányással és hasmenéssel.

Ilyen továbbá a rotavírus is, amely szintén a bélrendszer problémáival jár, és főként a gyerekekre lehet veszélyes. Utóbbi rendkívül fertőző is, és gyorsan terjedhet zárt közösségekben, mint például családon belül vagy az iskolákban.

A hasmenéses betegségek különösen veszélyesek lehetnek, hiszen rövidúton vezethetnek kiszáradáshoz. A dehidratáció eleinte olyan problémákat okoz, mint a koncentrációs zavar, a levertség vagy a bőrszárazság. Idővel azonban komoly szervi problémákat, például veseproblémákat is eredményezhet. Éppen ezért fontos, hogy minden lehetséges szempontból odafigyeljünk az ilyen jellegű betegségek megelőzésére.

Penész okozta problémák és gombás fertőzések

A vízvezetékek szivárgása és a víz okozta nedvesség ideális környezetet biztosítanak a penész és a gombák fejlődésének. A penészgombák spórái belélegezve többek között olyan légúti problémákat okozhatnak, mint például az asztma és a különböző allergiás reakciók, ami különösen a gyermekek és a légzőszervi problémákkal küzdő személyek esetében lehet veszélyes.

Ha pedig szervezetünket hosszú távon tesszük ki a penész veszélyeinek, az krónikus bronchitist és egyéb légúti betegségeket is okozhat. Éppen vízvezetékrendszerünk tisztítása mellett a rendszeres karbantartás is fontos. Egy jó vízvezeték szerelő Budapest területén nagy segítséget jelent abban, hogy megóvjuk egészségünket. Emellett pedig a pénztárcánkat is, hiszen a megfelelően működő vezetékek esetén kevésbé kell aggódnunk a rendszer esetleges hibái, a csőcserék és az ezekből adódó, nem várt kiadások miatt.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.