Az ekcémás bőr ápolása

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az ekcéma olyan bőrbetegség, amelytől hazánkban is sokan szenvednek. Kellő odafigyeléssel és a megfelelő készítmények használatával hatékonyan kezelhető. Most bemutatjuk, hogyan alakítsuk ki napi bőrápolási rutinunkat és hogyan válasszuk ki az ideális bőrápolási termékeket. (x)

arckezelésAz ekcéma egy sokakat sújtó bőrbetegség, amely bőrszárazsággal, viszketéssel és gyulladással jár. Kezelése és ápolása folyamatos figyelmet igényel, így nélkülözhetetlen a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan érdemes gondoskodni az ekcémás bőrről, milyen hidratáló készítményeket célszerű használni, valamint mire érdemes figyelni a megfelelő tisztálkodószerek és kozmetikumok kiválasztása során.

Kezdjük az alapoknál: a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása

Első lépésként fontos a rendszeres tisztálkodás, ennek során is figyeljünk azonban a bőrbarát megoldások alkalmazására. Ajánlott többek között kerülni a szélsőséges hőmérsékleteket, és lehetőség szerint langyos vízben zuhanyozni vagy fürdeni, a túl forró víz ugyanis tovább száríthatja a bőrt. Lényeges továbbá, hogy a tisztálkodás ideje ne legyen hosszabb 10-15 percnél, a túlzottan hosszú fürdés ugyanis szintén hozzájárulhat a bőrszárazság kialakulásához.

Zuhanyzás vagy fürdés után érdemes azonnal, még az enyhén nedves bőrre felvinni a különböző hidratáló krémet, amelyek segítenek abban, hogy bőrünk megőrizze nedvességtartalmát. Ezeket a készítményeket érdemes legalább naponta kétszer alkalmazni, különösen a téli hónapokban, amikor a száraz levegő miatt nagyobb lehet a kiszáradás veszélye.

Mindennapi hidratálás: milyen típusú krémeket, kenőcsöket érdemes használnunk?

kézkrémezésAz ekcémás bőr hidratálására leginkább a különböző emolliens krémek és kenőcsök, valamint balzsamok alkalmasak. Az emolliens anyagok ugyanis javítják a bőr állapotát közvetlenül a krém alkalmazása után, így gyors segítséget jelenthetnek az égető, viszkető érzés kezelésében.

De használatuk azért is jó döntés, mert ezek az emollienseket tartalmazó termékek képesek a leghatékonyabban megtartani a nedvességet és megakadályozni a bőr kiszáradását. De a bőrápoló spray-k között is találhatunk olyan megoldásokat, amely segít a bőrirritáció csillapításában és regenerálásában.

A piacon elérhető készítmények közül érdemes olyanokat választanunk, amelyek illat- és színezékmentesek. Bizonyos összetevők ugyanis könnyen irritálhatják a bőrt, ezért ajánlatos a funkciót nem befolyásoló rizikóforrásokat elkerülni. Az olyan hatóanyagok azonban, mint a B-vitamin, segítenek bőrünk egészségének megőrzésében.

A bőrszárazság és az ekcémás tünetek kezelésére kiváló megoldást jelenthet a La Roche-Posay Cicaplast termékcsalád, melynek tagjai nemcsak a hidratálás szempontjából hatékonyak, de nyugtató és regeneráló hatással is segítenek bőrünk egészségének megőrzésében.

Tisztálkodószerek és kozmetikumok: hogyan válasszunk helyesen?

Ekcémás bőr esetén a hidratáló krémekhez és kenőcsökhöz hasonlóan a megfelelő tisztálkodószerek és kozmetikumok kiválasztása is kulcsfontosságú feladatot jelent. Fontos például, hogy kerüljük a túlságosan agresszív, szárító hatású szappanokat és tusfürdőket, ezek ugyanis tovább rontják a bőr állapotát. Ajánlott inkább gyengéd, hipoallergén, illatmentes készítményeket választani, amelyek összetevőiknek köszönhetően hozzájárulhatnak a bőrbántalmak csillapításához és kezeléséhez is.

A panthenol, azaz a B5-vitamin az egyik leghasznosabb összetevő, hiszen nemcsak hidratál, de a bőr gyógyulását is elősegíti. Az olyan ásványi anyagok pedig, mint a cink, a réz vagy magnézium, szintén hozzájárulnak bőrünk megújulásához. A tribioma is egy olyan, természetes eredetű összetevő, melynek komponensei képesek csökkenteni a patogén baktériumokat, és támogatni a bőrfelület gyors és hatékony regenerálódását.

Fontos, hogy odafigyeljünk az életvitelünkre

Mint ahogyan a legtöbb betegség, úgy az ekcéma esetén is fontos, hogy odafigyeljünk a kiegyensúlyozott, egészséges életmódra. Fogyasszunk sok vizet, hiszen ez segít megelőzni a kiszáradással járó, kellemetlen és veszélyes tüneteket, többek között a bőrszárazságot is. Fontos továbbá a vitaminokban és tápanyagokban gazdag étkezés, illetve a pihentető alvás is.

A rendszeres testmozgás is lényeges, azonban fontos, hogy edzés során kerüljük a túlzott izzadást. Ez ugyanis szintén dehidratációhoz vezethet és bőrirritációt okozhat. Sportolás után azonnal zuhanyozzunk le a megfelelő tisztálkodószerek használatával, a fürdés után pedig mindig használjunk megfelelő minőségű testápoló kenőcsöt, amely nemcsak hidratál és regenerál, de a bőrünkön található jótékony baktériumok egyensúlyát is elősegíti.

Ha pedig szeretnénk biztosra menni, mindig legyen kéznél olyan, a bőrirritációt hatékonyan csökkentő spray, mint a La Roche-Posay Cicaplast B5, amely 5%-os panthenolkoncentrációjának és hatóanyagainak köszönhetően azonnal megnyugtatja és regenerálja az arcot és a testet, és kiváló hatással van a bőrréteg egyedülálló mikrobiomjára.

Cikkajánló

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Ekcéma
Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek?
Férfi intimtorna
Férfi intimtorna

Miért jótékony? Hogyan kell végezni?

Visszértágulat
Visszértágulat

Mi hajlamosít visszértágulatra?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Horváth Balázs, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.