Nátha vagy allergia: így dönthetjük el, mitől dugul az orrunk

Szponzorált tartalom
megjelent:

Szeptemberben újra előkerülnek az iskolatáskák, az esernyők, a gumicsizmák és a papírzsebkendők. Persze vannak olyanok, akik ez utóbbit nyáron sem nélkülözhették, hisz az allergia ugyanolyan tünetekkel jár, mint egy őszi megfázás. Vagy mégsem? (x)

Ember legyen a talpán, aki ősszel el tudja dönteni, éppen mitől folyik és dugul az orra, vagy mitől tüsszög folyamatosan. Ebben az évszakban ugyanis nemcsak az egyik legerősebb allergén – a parlagfű – szezonja tetőzik, de az óvodákban, iskolákban, munkahelyeken újból megjelennek, és gyorsan terjednek a közösségi vírusok is. Mindkét esetben a nátha (rhinitis) tünetei jelzik legerősebben, hogy megbetegedtünk. Ahhoz, hogy sikeresen tudjuk enyhíteni a panaszokat, nem árt, ha tudjuk, mi okozza azokat.

Ez nátha – az allergia

A fertőzéses eredetű náthát baktériumok vagy vírusok okozzák, amelyek a legyengült immunrendszert támadják. Ez utóbbiból több mint 200 fajta létezik, amelyek emberről emberre terjedve betegítenek meg. Ezzel szemben az allergia nem fertőző, és nem is kórokozók, hanem allergének felelősek a kialakulásáért. Ezekre az immunrendszerünk túlzott reakciókkal válaszol, veszélyesnek ítélve meg az egyébként ártalmatlan anyagokat. Ezek leggyakrabban füvek, fák virágporai, amelyek szezonálisan okoznak tüneteket, de a poratka vagy egyes ételek, gyógy- és vegyszerek egész évben kiválthatják az allergiás reakciókat. Mindkét betegségnek részben azonosak a legkellemetlenebb tünetei: az orrdugulás, az orrfolyás és a tüsszögés.

Van különbség a tünetek között

Bár elsőre nagyon hasonlónak tűnhetnek a tünetek, mutatjuk, hogyan dönthetjük el, hogy éppen melyik betegségtől szenvedünk.

Vírusos/bakteriális eredetű nátha:

  • Az orrnyálkahártyánk azért duzzad meg, hogy szervezetünk megakadályozza a vírus továbbterjedését.
  • Az elsődleges tünetekhez torokfájás, fejfájás, köhögés, hőemelkedés is társul.
  • Az orrváladék besűrűsödik, és esetleg sárga, illetve zöld színűvé válik.
  • A tünetek esős, hidegebb időszakban jelentkeznek, de általában 1 héten belül elmúlnak.

Allergiás rhinitis:

  • Maga az allergén irritálja, befolyásolja a nyálkahártyát, ez vezet orrduguláshoz, tüsszögéshez, orrfolyáshoz.
  • Az elsődleges tünetekhez orr-, esetleg szemviszketés is társul.
  • Az orrváladék vizes és színtelen.
  • A tünetek hosszan elhúzódnak, és száraz, meleg, szeles időben erősebbek.

Nem mindegy, mivel csillapítjuk a tüneteket

Reventil orrsprayMindkét esetben az a legfőbb célunk, hogy minél hamarabb kapjunk levegőt, és csillapítsuk kínzó tüneteinket. A legalkalmasabbak erre a feladatra az orrspray-k, orrcseppek, ám nem mindegy, hogy mikor melyiket választjuk! A nyálkahártya-lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray-k ugyan gyorsan és hatékonyan megszüntetik az orrdugulást, ám azokat 7-10 napnál tovább nem szabad alkalmazni. Hosszú távon ugyanis kiszáríthatják az orrnyálkahártyát, amely így sérülékenyebbé válik, tehát még jobban ki leszünk téve a kórokozók támadásának.

Ráadásul könnyen orrcseppfüggővé is válhatunk, ami igazi ördögi kör. Vírusos nátha esetén gyakran szükséges láz-, illetve fájdalomcsillapítókat is bevetni a gyógyulásért, miközben érdemes arra is odafigyelni, hogy úgy szüntessük meg az orrdugulást, hogy közben az orrunkat is védjük. Allergia esetében pedig sokkal hosszabb távra és együttesen több tünetre kell megoldást keresni. Ebben szakember segítségét is érdemes kikérni.

Akár nátha, akár allergia, segíthet a Reventil orrspray

Akár vírusos, akár allergiás rhinitisben szenvedünk, a 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray segítséget nyújthat a náthával járó orrdugulás és az orrfolyás enyhítésében, de mérsékli az allergiával járó tüsszentés, viszketés kellemetlen tüneteit is. Különleges és egyedülálló összetevőjének, az ectoinnak köszönhetően emellett még elősegíti a már sérült orrnyálkahártya regenerációját is, védi azt a kiszáradástól. Tartósítószer-mentes és nem okoz hozzászokást. Gyerekek számára is alkalmazható. A Reventil orrspray patikában, recept nélkül kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Nátha vagy allergia?
Nátha vagy allergia?

Így dönthetjük el, mitől dugul az orrunk. (x)

Hajápolás
Hajápolás

Mi vezethet hajkárosodáshoz?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
ENT House - Dr. Horváth Tamás, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.