Legyen könnyebb a változókor: életmódtippek, természetes segítség

Szponzorált tartalom
megjelent:

A változókori tünetek nem mindenkit egyformán viselnek meg, de akit igen, az ma már biztosan talál a maga számára megfelelőt a kezelési módok között. A tudomány mára igazolta, hogy a gyógynövények is megbízható, hatásos segítséget nyújtanak a tünetek enyhítésére. Mi magunk pedig életmódváltással tehetünk saját jóllétünkért. (x)

Ma már nem kell tűrni a szenvedést

A hőhullámokkal, éjszakai izzadással, „lopakodó” kilókkal, hüvelyszárazsággal, hangulatingadozásokkal, alvászavarral, összpontosítási nehézségekkel, depresszióval is járó klimax a negyvenes évek közepétől jelentkezhet, de vannak, akik már korábban érzékelik a nehezen viselhető tüneteket. Nagyanyáink annak idején kénytelenek voltak tűrni és szenvedni, mára ez a szemlélet változóban van. Ismerjük fel a jeleket, keressünk szakembert, beszéljünk a problémáról: nemcsak azért, hogy a pillanatnyi közérzetünkön javítsunk, hanem azért is, mert hosszú távon elkerülhetjük a kezeletlen tünetek miatt megnövekvő egészségi kockázatokat.

Rendszeres mozgás, étrendreform, stresszkezelés

A legtöbb nő számára a menstruációs ciklus rendszertelenné válása jelzi a változókor kezdetét. A petefészkek működése fokozatosan leáll, csökken, végül megszűnik a női hormonok (tüszőhormon és sárgatesthormon) termelődése. A hormonális változások hatására jelentkeznek azok a testi és pszichés tünetek, amelyek akár 10-15 évre is meghatározzák a nők életét. A tünetek enyhítéséért magunk is tehetünk, az életmód megváltoztatása jó hatással lehet a mindennapokra. Tegyük az életünk részévé a mozgást, térjünk át a sok gyümölcsöt, zöldséget, magas rosttartalmú ételeket tartalmazó étrendre, igyunk sok folyadékot! Találjuk meg azokat a módszereket, amelyekkel elkerülhetjük a tartós stresszt, és keressünk olyan közösséget, ahol – a családtagjainkon kívül – másokkal is megoszthatjuk a problémáinkat.

A hormonterápia nem mindenkinek megfelelő

A változókor tüneteinek kezelésére, a csökkenő ösztrogénszint kompenzálására hormonterápiát javasolhat az orvos, aki minden esetben az egyéni kockázatokat és a várható eredményeket mérlegelve dönt a terápiáról. A szájon át szedhető tabletták mellett tapasz, krém, hüvelykúp formájában is a szervezetbe juttatható a szükséges hormonmennyiség. A hormonterápia azonban nem mindenki számára megfelelő: a korábban melldaganat miatt kezelt hölgyek esetében kifejezetten ellenjavallt, de azoknál sem alkalmazható, akik hajlamosak a trombózisra, illetve máj-, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

Természetes módszerek a tünetenyhítésre

Sokan vannak azok is, akik eleve elutasítják a hormonkezelést, szívesebben fordulnak a természetes módszerek felé. A növényi készítmények segíthetik a tünetek enyhítését, ám ezek szedése előtt is érdemes szakember segítségét kérni. Bár számos olyan növényt – vöröshere, hüvelyesek (lencse, bab), szója, komló – ismerünk, amelyek fitoösztrogéneket tartalmaznak, mivel azok a szervezetben történő átalakulás után kapcsolódnak az ösztrogénreceptorokhoz, a hormonális hatás esetükben sem zárható ki teljesen.

Remifemin Plus

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Biztonságos és hatásos: Remifemin Plus a testi és a lelki panaszokra

A gyógynövényalapú készítmények egyik gyakori összetevője a poloskavész (Cimicifuga racemosa), amelyet a népi gyógyászatban több mint száz éve használnak a „női bajok” kezelésére. A Cimicifuga speciális, úgynevezett iCR-kivonatának hatásosságát és biztonságosságát tudományos kutatások is igazolták – ez a kivonat kizárólag a Remifemin és a Remifemin Plus tablettában található meg. Az utóbbi készítmény másik összetevője az orbáncfű, amelyet antidepresszáns hatása miatt a „lélek napsugaraként” is emlegetnek. A Remifemin Plus különösen hatásos lehet azoknál a nőknél, akiknél a változókor a testi tünetek mellett lelki panaszokkal is jelentkezik: hatásosan csökkenti a változókori hőhullámokat, az alvászavarokat, és javítja a hangulatot. A Remifemin Plus hormonmentes, így orvosi javaslatra és felügyelet mellett azok is használhatják, akiknél a hormonkezelés ellenjavallt. A tünetenyhítő hatás elérése, fenntartása érdekében a tabletta hosszan tartó szedése ajánlott. Napi adagja a panaszok jellege, erőssége szerint változtatható. A Remifemin Plus gazdaságos, 120 darabos csomagolásban is kapható.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.