Aranyér a várandósság alatt és után

Szponzorált tartalom
megjelent:

A terhesség és a szülés során számos kihívással kell szembenézni, amelyek között az aranyér gyakran alábecsült probléma marad. Pedig aki érezte már a kellemetlen tüneteket – a viszketést a végbéltájon, a fájdalmas, esetleg vérző, kitüremkedő csomókat –, az jól tudja, hogy nem lehet azokat figyelmen kívül hagyni. Mi állhat a háttérben, és milyen lehetőségek léteznek az aranyér kezelésére? (x)

Hormonális okok

A terhesség alatt a hormonháztartás jelentősen átalakul, folyamatosan változik egyebek mellett az ösztrogén és a progeszteron szintje. Ezek szabályozzák a méh tágulását, a méhlepény vérellátását, a tejmirigyek növekedését, a simaizmok működését és a kötőszövetek nyúlékonyságát, és ezek miatt jelentkeznek a hangulatváltozások, a mellfeszülés, a reflux, a puffadás és az aranyér is. Utóbbi a magas progeszteronszinttel áll kapcsolatban, amely lelassíthatja az emésztést, ezáltal székrekedéshez vezethet. Az erőltetett székletürítés pedig fokozhatja az aranyér kialakulásának kockázatát. Szülés közben a fokozott nyomás hatására tovább súlyosbodhatnak a tünetek.

Tipp: a rostban gazdag étrend, a rendszeres, könnyű testmozgás és a bőséges folyadékbevitel segíthet a székrekedés megelőzésében. Ne tartózkodjunk hosszasan a vécén, és ügyeljünk a megfelelő testtartásra – például egy kis sámli használatával enyhíthetjük a nyomást a végbéltájékon.

A magzat növekvő súlya

Ahogy a magzat növekszik, úgy egyre nagyobb nyomást gyakorol a medence izmaira és a végbéltájékra. A harmadik trimeszterben ez különösen jellemző, mivel a magzat ekkor gyarapodik a legnagyobb ütemben, ami hozzájárulhat az aranyér tüneteinek fokozódásához. A fokozódó nyomás miatt meglazulhatnak a kötőszövetek, kitágulhat, megereszkedhet, előeshet az aranyeres végbélfonat.

Tipp: Igyekezzünk a testsúlynövekedést az orvosi ajánlásoknak megfelelően kordában tartani, hogy minimalizáljuk a felesleges terhelést a medence környékén. Az ideális testsúlygyarapodás a terhesség alatt függ a kiinduló testtömegindextől (BMI), a terhesség előtti testsúlytól és a magzat fejlődésétől is, de általánosságban elmondható, hogy a normál testsúlyú kismamák 11-16 kg-ot hízhatnak. Ennek nagy része a magzat, a magzatvíz, a méhlepény, a méh, a vérplazma, a víz, az izomtömeg, a zsírréteg és az emlőmirigy állományának növekedéséből adódik.

Terhesvitaminok szedése

A magzat egészséges fejlődése érdekében a legtöbb kismama szed magzatvédő vitaminokat, amelyek azonban gyakran tartalmaznak vasat. A vas fontos tápanyag, amely elengedhetetlen a születendő gyermek megfelelő fejlődéséhez, de egyeseknél székrekedést okozhat, ami az aranyér súlyosbodásához vezethet.

Tipp: A vas mellett fontos odafigyelni a rostbevitelre és a könnyű testmozgásra, hogy mérsékeljük a székrekedést és az azzal járó erőlködést.

Szülés közbeni erőlködés

A hüvelyi szülés során rendkívül nagy nyomás nehezedik a gáttájékra, ami könnyen előidézheti az aranyeres csomók megjelenését, illetve a már meglévő tünetek rosszabbodását. Noha ez egy természetes velejárója a szülésnek, fontos, hogy utána megfelelően gondoskodjunk magunkról.

Tipp: Az aranyeres tünetek enyhítésére vény nélkül kapható kenőcsök és kúpok állnak rendelkezésre, amelyek segíthetnek felgyorsítani a sérült szövetek helyreállását.

Proktis-M: telitalálat aranyérre

Proktis MEbben segít a vény nélkül kapható Proktis-M termékcsalád, amely micellákba „csomagolt” hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmaz. A Proktis-M kenőcs és kúp már az aranyér első tüneteit – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, vérzés – enyhíti. A hialuronsav gyorsítja, javítja a szövetregenerációt, segíti a sebgyógyulást, erősíti a meglazult szövetek szerkezetét és rugalmasságát, a további összetevők pedig gyulladáscsökkentő hatásukról ismert gyógynövényekből származnak. A Proktis-M kúp a belső, a Proktis-M plus kenőcs pedig a külső aranyeres panaszokra ajánlott.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
Aranyér
Az aranyér (aranyérbetegség, aranyeresség) a végbél és a végbélnyílás körüli vénák kóros kitágulása és gyulladása, amely fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat. Tünetei az aranyér típusától és az elváltozás stádiumától függnek.
Az álmatlanság okai és veszélyei
Az álmatlanság okai és veszélyei

Mikor forduljunk orvoshoz?

Kompressziós terápia
Kompressziós terápia

A visszérbetegség kezelésének része.

Endokrinközpont - Dr. Borus Hajnal, diabetológus, belgyógyász, endokrinológus
Cukorbetegközpont - Dr. Para Györgyi, diabetológus, belgyógyász
Budai Perinatális Központ - dr. Fári Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.