A probiotikus italok enyhíthetik a pollenallergia tüneteit
A probiotikumot tartalmazó italok enyhíthetik a pollenallergia tüneteit. Az ilyen italok ugyanis csökkentik bizonyos fehérjék szintjét, melyek a szénanátha tüneteinek kialakulásáért felelősek.
Továbbá serkentik az allergiát csökkentő anyagok termelődését is. Különösen jó eredmények érhetők el a Lactobacillus plantarum törzzsel - állítja a Wageningen UR PhD hallgatója, Yovonne Vissers. Vissers ezzel kapcsolatos szakdolgozatát június 10-én védte meg.
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója az idegen anyagokra, mint például a pollen vagy a háziatka. A virágpor-allergia esetén a test egy IgE néven ismert fehérjét termel, mely megtámadja a betolakodónak ítélt pollent. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ez okozza a tüneteket: az orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.
A NIZO-val és a Friesland Campinával együttműködve Vissers a laktobacilus immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta 62 nyírfapollenre allergiás betegen. Tizesével osztotta őket csoportokra, majd öt csoport négy héten át naponta kapott egy üveg probiotikus italt, a kontrollcsoport pedig egy baktériumkultúra nélküli változatot.
A kezelés előtt és után vért vettek a résztvevőktől, és megnézték az immunprofilt, mint például az IgE és más immunfehérjék szintjét. Így meg tudták állapítani, milyen hatást gyakoroltak a baktériumok az immunrendszerre.
Bíztató eredmények
Négy hét elteltével világossá vált, hogy a felhasznált baktériumtörzsek jelentősen csökkentették a nyírfapollenre specifikus IgE szintjét. Az L. plantarumCBS125632 törzs visszaszorította továbbá az interlukin 5 és 13 szintjét is. Ez a jelzőanyag stimulálja az allergiás reakciót. Az allergiás reakciót csökkentő jelzőanyag szintje viszont növekedett.
Ezek a baktériumtörzsek jó kilátásokkal kecsegtetnek a nyírfapollenre allergiások számára – mondta Vissers.
(Medipress)