A kávé csökkenti a prosztatarák kockázatát?

Medipress
megjelent:

Egy új kutatás szerint azokban a férfiakban, akik legalább hat csésze kávét isznak naponta, 60 százalékkal csökken az előrehaladott prosztatarák kialakulásának kockázata.

A kutatást vezető Kathryn Wilson elmondta, hogy ez az első nagyszabású tanulmány, amely kifejezetten a kávé és a metasztatikus prosztatarák kapcsolatát vizsgálta, és az eredmények azért izgalmasak, mert nem sok módosítható kockázati tényezőt ismerünk a prosztatarák tekintetében. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy egyértelmű ok-okozati összefüggést nem sikerült bizonyítani, és nem tudják pontosan, hogyan segít a kávé a prosztatarák megelőzésében.

„A kávéban nagyon sok olyan összetevő található, amelyek különböző biológiai hatást fejtenek ki. Az antioxidánsok jelentős forrása, amelyek rák ellenes hatást gyakorolhatnak” – állítja Wilson, a bostoni Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatója. „A kávé ezen kívül az inzulint is befolyásolja, és a 2-es típusú diabétesz csökkent kockázatával is összefüggésbe hozható. Az inzulin pedig vélhetően számos daganatos betegségben, többek között a prosztatarákban is szerepet játszik.”

A kávé nem káros

Wilson elmondta, hogy a Journal of the National Cancer Institute május 17-i online kiadásában megjelent tanulmány eredményei egyelőre csak a kávé szeretete és az egészségesebb prosztata közötti összefüggést mutatják. Az eredmények megerősítéséhez és az esetleges biológiai magyarázathoz további kutatásokra lesz szükség. A kutató szerint az a lényeg, hogy valószínűleg túl korai lenne azt javasolni az embereknek, hogy jelen kutatás miatt kezdjenek el kávézni. Az mindenesetre biztos, hogy ez is újabb bizonyíték arra, hogy a kávé nem káros. Az utóbbi idők kutatásaiból az derült ki, hogy a kávé a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség és a májrák csökkent kockázatával hozható összefüggésbe. A prosztatarák elleni védelem csak újabb plusz, amit a "fekete leves" számlájára lehet írni.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.