Egy új oltás elpusztítja a prosztata rákos sejtjeit?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Amerikai és brit orvosok jelenleg folytatnak állatkísérleteket egy oltással, mely a prosztata rákos sejtjeinek elpusztítását szolgálja. Ehhez géntechnikailag módosított vírusokat használnak, melyek az egerekben szokatlanul erős immunválaszt váltanak ki a rákos sejtekkel szemben.

Az egészséges szöveteket teljesen megkímélik, súlyos mellékhatásaik nincsenek. Az oltóanyagban lévő vírusokat más rákos betegségek gyógyításában is alkalmazhatják, például hogy a kemoterápia sikerességét javítsák. A tudósok eredményeiket a Nature Medicine című szaklapban tették közzé.

A prosztatarák kezelése

A prosztatarákos beteg kezelése komplex feladat. A terápia megválasztása mindig egyénileg történik a daganat stádiumának, szövettani típusának, a beteg általános állapotának, a prosztatarák mellett meglévő esetleges más betegségek, valamint a PSA meghatározás eredményének figyelembevételével. Bővebben a prosztatrák kezeléséről

„Optimisták vagyunk, hisz legyőztünk néhány olyan alapvető problémát a rákkutatásban, mely az immunterápia hatékonyságát hátráltatta.” - mondja Richard Vile, a rochesteri Mayo Klinika munkatársa.

Eddig oltóanyagként csak bizonyos antigéneket használtak. Rákos betegségek kezelésében többnyire a rákos sejtek felszínéről származó fehérjékkel oltották be a pácienseket, hogy ezzel immunreakciót váltsanak ki. Az ilyen célzott reakció azonban nem elegendő a hatékony gyógyuláshoz. Richard Vile ezért a Leedsi Egyetem Alan Melcher vezette kutatócsoportjával egy új eljárást fejlesztett ki az effektív immunválasz előhívására.

Szimulált vírusinvázió

Az új típusú oltás vírusokat és nagy mennyiségben olyan proteineket tartalmaz, melyek a prosztatasejtek antigénjeit szállítják a szervezetbe. Az oltóanyagra a szervezet úgy reagál, mintha egy vírusfertőzést kellene kivédenie. Az eljárás különlegessége, hogy ezek a vírusok beinjekciózásukkor a sejteknek nem csak egy, hanem majdnem minden antigénjét működésbe hozzák. Ezáltal az immunsejteknek különböző variánsai keletkeznek, és lépnek működésbe, ami az immunreakciót összességében hatékonyabbá teszi.

Az egereken végzett kísérletek szerint a legjobb eredményt azzal érték el, hogy a vírust ismételten beinjekciózták a vérerekbe. Ha az első kezelés nem volt elegendő, az azt túlélő rákos sejteket egy második, hasonló oltással végleg megsemmisítették. Az immunrendszer túlzott reakciója, amitől sokszor tartanak, a kezelés alatt nem következett be.

„Az oltóanyagot még tovább kell fejleszteni, és embereken is tesztelni kell, mielőtt egy nap kijelenthetjük, hogy ez az eljárás rákos páciensek kezelésére is bevethető.” – kommentálta Peter Johnson, a Londoni Rákkutató Intézet vezetője. Kollégája, Vile szerint két éven belül megkezdhetik a klinikai próbákat.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Prosztata
A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva (kiújulás) monitorozására használták, majd az 1990-es években az FDA jóváhagyta és elfogadta, hogy a vizsgálat alkalmas a primer prosztatarák megjóslására is.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Holányi Péter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.