Szagkereső kutyák felismerhetik a traumát átéltek szorongásának jeleit

DRportal
megjelent:

A poszttraumás stresszbetegség (PTSD) a mentális egészséget károsító állapot, ami a katonai és az általános populáció körében egyaránt nagyon gyakori. A terápia mellett a segítő kutyák támogatást jelentenek a PTSD-s betegeknek.

Egy vizsgálat értékelte, hogy a kutyák képesek-e érzékelni a stresszel kapcsolatos feltételezett illékony szerves vegyületeket (VOC) a traumás kórtörténettel rendelkező emberek (54% PTSD-vel) légzésében, akiket személyre szabott traumás jelzéseknek tettek ki.

Hogyan zajlott a vizsgálat?

Légzésmintákat gyűjtöttek 26 embertől 40 alkalommal nyugodt (kontroll légzésminta) és trauma jelzéssel kiváltott stresszes állapotban (cél légzésminta). A mintákat két szagfelismerő kutyának mutatták meg egy két alternatív kényszerített választási (2AFC) megkülönböztetési és igen/nem detektálási feladatban. A 2AFC feladat azt mérte, hogy a kutyák képesek-e megkülönböztetni a két állapotot ugyanazon személy leheletmintáin belül. A detektálási feladat meghatározta, hogy képesek-e általánosítani a célszagot különböző egyéneken és ugyanazon személyen különböző stresszhatások között.

Mit állapítottak meg?

A kutyák kb. 90%-os pontossággal teljesítettek minden minta esetében a megkülönböztetési kísérletben, és 74%-os, illetve 81%-os pontossággal a detektálási kísérletben.

A kutyák szaglóteljesítményének további elemzése az emberi donorok által a traumás jelzésekre adott önbevallott érzelmi reakciókkal kapcsolatban azt sugallta, hogy a kutyák különböző endokrin stresszmarkereket érzékelhettek. Az egyik kutya teljesítménye korrelált az emberi donorok önbevallott félelemreakcióival, a másik kutya teljesítménye pedig az emberi donorok önbevallott szégyenreakcióival. A kutyák teljesítménye és a donorok önbevallása közötti korrelációk alapján feltételezzük, hogy az első kutya által észlelt VOC-k valószínűleg a szimpatikus-adreno-medulláris tengelyből (SAM; adrenalin, noradrenalin) származnak, amásodik kutya által észleltek pedig a hipotalamo-hipofízis-mellékvese tengelyből (HPA; glükokortikoidok).

Kutya gazdajaval

Ez a vizsgálata az első, ami bizonyítja, hogy egyes kutyák képesek érzékelni a traumás kórtörténettel rendelkező emberek által kibocsátott feltételezett VOC-ket, amikor elméletileg a PTSD intrúziós és izgatottság/reaktivitás tüneteivel összefüggő szorongást tapasztalnak. Az eredmények rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy javítsák a PTSD-s segítőkutyák hatékonyságát és képzési protokollját, összpontosítva a riasztási funkciójuk fokozására.

Tovább Együttélés a traumával: Hogyan lehet megbirkózni az emlékbetörésekkel?

(Forrás: DRportal/Frontiers)

Cikkajánló

Epe egészsége
Epe egészsége

Mira gyógyvízzel az epe egészségéért! (x)

Epepangás
Epepangás

Mi okozza és hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.