Téli lehangoltság ellen: a táplálkozás is segíthet

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A téli hónapokban, különösen az évszak második felében sokakra rátör a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség leküzdésében is.

A kiegyensúlyozott hangulat fenntartásához az elegendő napfény és testmozgás mellett az étkezés is hozzájárul: egyrészt bizonyos tápanyagok pótlása több figyelmet igényel, de fontos az étkezések napon belüli eloszlása is. Együnk napi 4-5 alkalommal keveset, így a gyomrunkat sem terheljük túl, vércukorszintünk is kiegyensúlyozottabb maradhat.

Az alábbi élelmiszerek beiktatása segít elkerülni azt, hogy fokozódjon a téli lehangoltság.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavaknak fontos szerepük van a neurotranszmitterek működésében és a szerotonin termelésében. Ezek elegendő fogyasztása növeli a szerotoninszintet és csökkenti a lehangoltságot. Hetente egyszer fogyasszunk halat. Omega-3 zsírsavakban különösen gazdag a szardínia, a vörös lazac és a csíkos sügér.

Vaspótlás

Különösen ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek fogyasztása, ilyenek a hüvelyesek, a cékla, a zöld leveles zöldségek (brokkoli, kelbimbó, sóska), a diófélék és a húsok többsége. Főleg nők körében gyakori a vashiány, amit télen fokozhat a kevésbé változatos étrend, az ennek nyomán kialakuló vérszegénység pedig fokozza a fáradtságot, kimerültséget. A kávéfogyasztást érdemes mérsékelni, ugyanis csökkenti a vas felszívódását.

Csokoládé

Napi egy szelet csokoládé elfogyasztása önmagában nem probléma, csak a kontroll nélküli nassolást kell kerülni. A csokoládé a szerotonin elnevezésű hormon termelésére ösztönzi a szervezetünket, amelyből a napfényhiányosabb évszakokban bizonyítottan kevesebbet termel, mint a napfényes tavaszi és nyári hónapok idején.

A csokoládéfogyasztással a hirtelen nagy mennyiségű szénhidrátbevitel lehet probléma, mivel a vércukorszint ingadozásán keresztül növelheti a levertséget és a fáradtságérzetet. A dietetikusok ezért mindenképp önmérsékletre intenek, és az alacsony cukortartalmú csokoládékat javasolják.

Kapcsolódó Az örömhormon pótlása télen

Magnézium

Szellemi állapotunk karbantartása érdekében a magnéziumtartalmú ételek is kifejezetten ajánlottak, ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiőrlésű gabonából gyártott készítmények, a diófélék, valamint a tejtermékek.

Jód

A jódban gazdag étrend segíthet a szellemi teljesítmény és az anyagcsere fenntartásában, a jódhiányos állapot a pajzsmirigyműködésen keresztül negatívan hat hangulatunkra is, és a testsúlynövekedésben is szerepet játszhat. Jódot tartalmaznak a tengeri halak, valamint a friss zöldség, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk. Az előzőekben felsoroltak mellett jódozott konyhasó használatával is fedezhetjük szervezetünk igényét.

Ha a fenti intelmeket betartjuk és vitamindús étrenddel társítjuk, biztosra mehetünk, hogy nemcsak energiánk tart ki egészen a tavaszi napsugarak felbukkanásáig, de a téli hónapokban fertőző vírusokkal szemben is megfelelő védettségre teszünk szert.

Adatok WEBBeteg tápanyagtartalom adatbázis - Több mint 1000 élelmiszer tápanyatratalmával

(WEBBeteg - K. J.; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

Tél
Nyáron és kora ősszel különösen jó az agy teljesítőképessége. Télen azonban a gondolkodási képesség mérhetően csökken. Néhány képesség különösen gyengül ilyenkor.
Érzékeny fogak
Érzékeny fogak

Hogyan kezeli a problémát a fogorvos?

Immunrendszer-erősítés
Immunrendszer-erősítés

Mit tehetünk érte? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Budai Endokrinközpont - Dr. Bérczy Judit, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Bujdosó Balázs

Bujdosó Balázs

Igazságügyi pszichológus, igazságügyi gyógypedagógus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Nagy Tamás Gergely

Dr. Nagy Tamás Gergely

Pszichoterapeuta, Neurológus

Budapest