Téli lehangoltság ellen: a táplálkozás is segíthet
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:
A téli hónapokban, különösen az évszak második felében sokakra rátör a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség leküzdésében is.
A kiegyensúlyozott hangulat fenntartásához az elegendő napfény és testmozgás mellett az étkezés is hozzájárul: egyrészt bizonyos tápanyagok pótlása több figyelmet igényel, de fontos az étkezések napon belüli eloszlása is. Együnk napi 4-5 alkalommal keveset, így a gyomrunkat sem terheljük túl, vércukorszintünk is kiegyensúlyozottabb maradhat.
Az alábbi élelmiszerek beiktatása segít elkerülni azt, hogy fokozódjon a téli lehangoltság.
Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavaknak fontos szerepük van a neurotranszmitterek működésében és a szerotonin termelésében. Ezek elegendő fogyasztása növeli a szerotoninszintet és csökkenti a lehangoltságot. Hetente egyszer fogyasszunk halat. Omega-3 zsírsavakban különösen gazdag a szardínia, a vörös lazac és a csíkos sügér.
Vaspótlás
Különösen ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek fogyasztása, ilyenek a hüvelyesek, a cékla, a zöld leveles zöldségek (brokkoli, kelbimbó, sóska), a diófélék és a húsok többsége. Főleg nők körében gyakori a vashiány, amit télen fokozhat a kevésbé változatos étrend, az ennek nyomán kialakuló vérszegénység pedig fokozza a fáradtságot, kimerültséget. A kávéfogyasztást érdemes mérsékelni, ugyanis csökkenti a vas felszívódását.
Csokoládé
Napi egy szelet csokoládé elfogyasztása önmagában nem probléma, csak a kontroll nélküli nassolást kell kerülni. A csokoládé a szerotonin elnevezésű hormon termelésére ösztönzi a szervezetünket, amelyből a napfényhiányosabb évszakokban bizonyítottan kevesebbet termel, mint a napfényes tavaszi és nyári hónapok idején.
A csokoládéfogyasztással a hirtelen nagy mennyiségű szénhidrátbevitel lehet probléma, mivel a vércukorszint ingadozásán keresztül növelheti a levertséget és a fáradtságérzetet. A dietetikusok ezért mindenképp önmérsékletre intenek, és az alacsony cukortartalmú csokoládékat javasolják.
Kapcsolódó Az örömhormon pótlása télen
Magnézium
Szellemi állapotunk karbantartása érdekében a magnéziumtartalmú ételek is kifejezetten ajánlottak, ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiőrlésű gabonából gyártott készítmények, a diófélék, valamint a tejtermékek.
Jód
A jódban gazdag étrend segíthet a szellemi teljesítmény és az anyagcsere fenntartásában, a jódhiányos állapot a pajzsmirigyműködésen keresztül negatívan hat hangulatunkra is, és a testsúlynövekedésben is szerepet játszhat. Jódot tartalmaznak a tengeri halak, valamint a friss zöldség, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk. Az előzőekben felsoroltak mellett jódozott konyhasó használatával is fedezhetjük szervezetünk igényét.
Ha a fenti intelmeket betartjuk és vitamindús étrenddel társítjuk, biztosra mehetünk, hogy nemcsak energiánk tart ki egészen a tavaszi napsugarak felbukkanásáig, de a téli hónapokban fertőző vírusokkal szemben is megfelelő védettségre teszünk szert.
Adatok WEBBeteg tápanyagtartalom adatbázis - Több mint 1000 élelmiszer tápanyatratalmával
(WEBBeteg - K. J.; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)