A szociofóbia tünetei - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Régóta keresem a problémám nevét és ma találtam meg. Szociofóbiám van. Hogyan gyógyítható?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

A szociofóbia (más néven szociális szorongásos zavar) bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás, feszültség, félelem.

Az ember társadalmi lény, és a megfelelő hozzáállás a szociális helyzetekhez életének fontos részét képezi, gondoljunk csak a családdal, az oktatással, a munkával, a pihenéssel, a találkozókkal töltött időnkre.

Bár a szociális helyzetekben érzett bizonyos szintű szorongás normálisnak számít, a szociofóbiában szenvedő személy szorongása oly mértékű, hogy lehetőség szerint kerüli az ilyen helyzeteket, vagy gyötrelmesnek érzi azokat.

Nincs egyedül! A lakosság 10 – 12 %-a küzd ezzel a jelenséggel, a szociális szorongás azóta létezik, mióta világ a világ.

Fóbiák - A félelem börtönébe zárva

A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel, majd igyekszik elkerülni a vele való találkozást.
Fóbiák - A félelem börtönében

Első lépés - Honnan ered a félelem?

A szociofóbia kezelés hiányában általában nem múlik el, így az adott személy kerülni kényszerül az általa egyébként szívesen végzett tevékenységeket.

Első lépésként fontos feltárni, hogy honnan is erednek ezek a félelmek, mikor alakult ki.

Amikor már értjük a más emberektől való félelmünk, tartózkodásunk hátterében megbúvó összefüggéseket, akkor tudunk elindulni a fejlődés útján, és keressük a “hogyan tovább?”-ra a választ, megoldást.

A fentiekre tud segítséget nyújtani pszichológus, vagy más, lelki segítségnyújtással foglalkozó szakember.

A szorongás diagnózisa

A mindennapi tevékenységeket befolyásoló generalizált szorongásos betegség orvosi probléma. Normális szorongás vagy már betegség?

Az ok kiderítése után jöhet a kezelés

Azt, hogy mit lehet tenni ellene, nagyban attól függ, hogy miért, hogyan alakult ki. De amit addig is tehet: figyelje meg az adott, stresszkeltő helyzetben keletkező gondolatait, érzéseit, akár le is írhatja őket. A fejünkben kavargó gondolatok között domináns szerepet kaphatnak saját tévhiteink, hogy mások lenéznek minket, elítélnek, kinevetnek.

A legtöbb esetben az önbizalomhiányból fakadó szégyenérzet produkálja a problémát. Sokszor ezekről az elgondolásainkról bebizonyosodnak, hogy tévesek, talán mások nem is olyan kritikusak velünk szemben, mint ahogyan mi gondoltuk.

Ezért azt javaslom, figyelje meg, mi történik egy ilyen társas helyzetben, mi minden kavarog a fejében, és van-e ezek között olyan, ami talán csak egy régi berögződés, és ma már nem állja meg a helyét!

Pszichoterápia

A pszichoterápia lényege minden esetben az önfeltárás, melynek során az egyén belső élményeit felszínre hozza, azokkal intenzíven foglalkozik, majd következtetéseket von le belőle. Pszichoterápia

(WEBBeteg - Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.