Akasztás - Gyors vagy lassú halál?

Dr. Ács Gábor †
szerző: Dr. Ács Gábor, oxyológus † - WEBBeteg
megjelent:

A bitón lengő halott ember képe jól ismert a filmekből, jött a hóhér, hurok a nyakba és már halott is az áldozat. Vannak országok, ahol még ma is alkalmazott kivégzési mód, a világ civilizáltabb részén az utóbbi évtizedekben vagy betiltották a halálbüntetést vagy humánusabbnak mondott módszereket alkalmaznak. Az akasztás azonban az öngyilkosság egyik gyakori módja továbbra is.

A fojtogatás, a zsinegelés és az akasztás során hasonló élettani és kórélettani mechanizmusok zajlanak le, melyek végül halálhoz vezetnek. A szándékos akasztás mellett előfordulnak balesetek is, ahol a nyak elszorítása válik végzetessé, különösen gyermekkorban találkozhatunk ilyen esetekkel.

Öngyilkosság
Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent.
Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?

Első ránézésre a vastag kötél veszélyesebbnek tűnik, mint a vékony spárga, de ez tévedés. A vékony anyagok gond nélkül mélyebben hatolnak be a nyaki szövetekbe, az ott található életfontosságú képleteket elszorítva rövidesen visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak.

Selyemzsinór, nylon harisnya, cipőfűző – mind kriminális, mind öngyilkossági esetekben jól ismert eszközök, s felületes első vizsgálat során akár észrevételen maradhat. Baleseti strangulációnál bármilyen madzag, pertli vagy egy rosszul használt biztonsági öv is akasztáshoz vezethet.

Minimális nyomásra reflexes szívmegállás

A depresszió kialakulásának okai
Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a genetikai hajlam és a környezeti hatások egyaránt szükségesek kialakulásához.
A depresszió kialakulásának okai

A nyakon található képletek közül a főütőér mellett található receptorok minimális nyomásra reflexes szívmegállást okozhatnak. A nagy vénák összenyomása akadályozza a vér elfolyását az agyból, az így kialakuló pangás és nyomásváltozások hamarosan eszméletlenséghez vezetnek. A nyaki ütőerek elzáródása oxigénhiányhoz, teljes anoxiához vezet, megáll az agy működése.

Eszméletlenség esetén a nyelv hátraesése okoz légúti elzáródást, de maga a szorítás közvetlenül is elzárhatja a légutakat, a légcsövet.

Ha az akasztás zuhanással kombinálódik a nyakcsigolyák ficama, törése és ennek következtében a gerincvelő szakadása következik be, extrém esetekben a fej leszakadása is előfordulhat.

Akasztás - Gyors vagy lassú halál?

Annyira különböző minden eset, hogy ezt nem tudhatjuk. Ha akasztott embert találunk, azonnal le kell vágni a kötélről, ehhez segítségért kell kiáltanunk. Az áldozat lefektetése után azonnal szabadítsuk fel a nyaki leszorítást, ezt követően vizsgáljuk az életjelenségeket, nyújtsunk elsősegélyt, kezdjünk újraélesztést.

Ha van szép és csúnya halál, az akasztás nem szép, hanem küzdelmes. Az eszméletlenség, a fulladás, a gerincszakadás, majd lassan a szív megállása vezet el a halálig, amely ha nincs segítség, visszafordíthatatlan. Az akasztásos balesetek kellő körültekintéssel megelőzhetők, de ha már megtörtént a baj, a szakszerű elsősegély életet menthet.

(WEBBeteg, Dr. Ács Gábor)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.