24 órás nyelőcső-pH-monitorozás

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Napjaink egyik népbetegségének számít a reflux, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ezzel számos kellemetlen tünetet okozva, de akár fekélyhez, vérzéshez, összenövéshez, alultápláltsághoz is vezethet.

Magának a beteg kórtörténetének, panaszainak megismerése már valószínűsítheti az állapotot. Sok esetben rögtön gyomorsavcsökkentő gyógyszert kapnak, melyet aztán akár évtizedekig is szednek, megfelelő diagnózis nélkül. Célszerű hát ki is vizsgálni a panaszok mögött húzódó eltéréseket.

A legismertebb vizsgálat a gyomortükrözés. Ennek során már láthatóak jelei a refluxos betegségnek, illetve a kialakulásához vezető eltérések is (pl. nem megfelelően záródó gyomorszáji izom).

Egyszerűbb eljárás is létezik – bár nem annyira ismert –, melynek során akár még több betegnél is igazolható a reflux: a 24 órás nyelőcső-pH- és impedanciamérés segítségével. Sokkal nagyobb pontossággal határozható meg ezzel a tényleges refluxbetegség.

Hogyan zajlik a 24 órás nyelőcső-pH- és impedanciamérés?

Eme vizsgálat során egy vékony szondát helyeznek le a nyelőcsőbe, mely ugyan kis kellemetlenséggel járhat, de összehasonlíthatatlanul könnyebben viselhető, mint a gyomortükrözés.

Kis mérőcsatornák mérik bizonyos szinteken elhelyezve a visszaáramlás szintjét, mértékét, illetve az áramló folyadék pH-tartalmát, mellyel a savas és nem savas reflux is elkülöníthető.

A mérési időszak 24 óra, az eredményt egy kis készülék rögzíti.

A vizsgálati időszak alatt ugyanazt az életmódot kell folytatni, hisz pontosan egy átlagos nap vizsgálata a cél.

A mért eredmények mellett fontos a kezelőorvos számára az esetleges panaszok megjelenésének ismerete, így azt érdemes vezetni a mérés ideje alatt, felírva az észlelt panaszok jellegét és időpontját is. A mérési eredményeket ezzel a vezetett naplóval összevetve elemzi kezelőorvosa.

Fontos információ a nyelőcsőben (vissza)áramló anyag minősége: gáz, folyadék, szilárd táplálék. Fontos adat a főleg visszaáramló folyadék pH-ja, hogyan kerül ez ismét vissza a gyomor felé, és egyáltalán, milyen magasságig észlelhető a nyelőcsőben a refluxos folyadék áramlása.

Mire derülhet fény a vizsgálat eredményeiből?

Az eredmény birtokában

  • jól elkülöníthető, hogy savas vagy nem savas, esetleg epés reflux áll-e a háttérben
  • milyen magasságig történik a visszaáramlás, napszak szerint mikor észlelhető, esetleg milyen étel váltja ki
  • atípusos panaszok esetén is segítséget nyújt a diagnózisban
  • asztmás vagy COPD-s betegek esetén kideríthető rejtett reflux
  • megítélhető a gyógyszeres kezelés hatékonysága
  • esetleges műtét szükségességét is felvetheti

Az értékelést mindig jártas szakorvos végzi, esetleg sebész bevonásával, a megfelelő terápia kiválasztásához.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A Mallory-Weiss-szindróma a nyelőcső nyálkahártyájának erőlködés következtében létrejött sérülése, amelyre vérzés hívhatja fel a figyelmet. Mitől alakulhat ki, kik a veszélyeztetettek és hogyan kezelhető ez az elváltozás?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.