A protonpumpagátló savcsökkentők hosszú távú használatának veszélyei

WEBBeteg
frissítve:

A protonpumpagátló típusú savcsökkentők reflux és gyomorfekély esetén számos komoly szövődményt előzhetnek meg, ugyanakkor tartós, egy éven túli használatuk olyan mellékhatásokkal áll összefüggésben, mint a csonttörés, hiánybetegségek és bélrendszeri fertőzések.

A savcsökkentő hatású protompumpagátló (PPI, proton pump inhibitor) gyógyszerek orvosi utasításra történő szedése hozzájárul a reflux és a gyomorfekély esetén a panaszok és a súlyos szövődmények megelőzéséhez. A szakemberek azonban azt javasolják, hogy a PPI adagolását a lehető legrövidebb időtartamban alkalmazzuk, mérsékelve a hosszú távú szedés esetén jelentkező potenciális mellékhatások kockázatát.

Ezek a gyógyszercsoport nagyon hatékony a gyomorsav csökkentésében: erősebbek, mint az egyszerű savlekötők, nagyobb mértékben is csökkentik a gyomorsav termelést. Általában csak súlyos esetekben javasolt a szedésük, de ennek ellenére gyakran alkalmazzák egyszerű gyomorégésre is.

Csonttöréskockázat PPI tartós szedése esetén

A csípő, csukló és gerinc csonttörésének kockázata az FDA (Food and Drug Administration) szerint fokozottan a protonpumpagátló típusú készítmény egy éven túli és nagy dózisban történő szedésének hatására. A legmagasabb törési kockázatot az 50 év felettieknél tapasztalták, akik körében életkorukból adódóan is megnő a csontritkulás és így a törések kockázata, a savcsökkentő gyógyszer azonban a kalciumfelszívódás gátlásán keresztül fokozza a rizikót.

Más kutatás szerint a dohányzók körében hasonló okokból különösen nagy mértékben növeli a gyógyszer a csonttörések kockázatát. A British Medical Journalban 2012-ben megjelent kutatás szerint az 50 év feletti dohányzó és PPI-szedő nők esetében - tehát halmozott rizikó esetén - 50 százalékkal magasabb a csípőtörés kockázata.

Hiánybetegségek mint gyógyszermellékhatás

A gyógyszercsoport tartós, egy éven túli használata összefüggésben áll a magnéziumhiány kialakulásával is, amely izomgörcsök és szívritmuszavar formájában jelentkezhet. A változás magnéziumkészítmények szedése ellenére is bekövetkezhet, mivel a makroelem felszívódása károsodik PPI-használat esetén. Az FDA azt javasolja, hogy tartós gyógyszerszedés esetén renszeresen kövessék nyomon vérvizsgálattal a magnéziumszintet, és ezalapján mérlegelje az orvos a terápia folytatását.

A protonpumpagátlók a B12-vitamin felszívódását is megakadályozhatják a vékonybélból, ami vérképzési és idegrendszeri hiánybetegségekhez vezethet.

Clostridioides difficile (C. diff) fertőzés

A protonpumpagátlók mellékhatásként felboríthatják a bélflóra egyensúlyát, ezzel növelve a Clostrides difficile baktérium túlzott elszaporodásának veszélyét. A C. difficile súlyos hasmenést okozhat.

A gyógyszercsoportot ezeken felül összefüggésbe kozták a krónikus vesebetegség, a demencia, emésztőszervi gyulladások, a májkárosodás és egyéb betegségek fokozott kockázatával is, azonban az ezekkel kapcsolatos kutatások még nem meggyőzőek, az összefüggések nem erősek.

A protonpumpagátlók hatásának és mellékhatásának mechanizmusa

A gyomorfal sejtjeinek sejthártyájában csatornák találhatók, melyek savasságot okozó hidrogén ionokat termelnek, vagyis protonokat juttatnak a gyomornedvbe. Ez különleges csereakció: a gyomorban lévő kálium ionokat viszont a sejtekbe viszik be, tehát ioncsere megy végbe. Ez energiaigényes, aktív tevékenység, ami a sejtcsatornákban folyik, ezért nevezzük ezeket a sejtcsatornákat protonpumpának.

A protonpumpa gátló gyógyszerek ennek a pumpának a működését akadályozzák és ezzel a gyomorsav termelődését csaknem teljesen leállíthatják. Ez a folyamat az alapja a gyógyszercsoport hatásának, ez felel egyúttal több mellékhatásért is.

Szakemberek az alábbiakat javasolják a betegek számára

  • Ha az orvos protonpumpagátlót írt fel, ne hagyja abba annak szedését, amíg nem beszél erről orvosával.
  • A PPI által okozott csonttörés kockázata azoknál a legmagasabb, akik nagy dózisban, vagy több mint egy éve szedik azt.
  • A vénymentes protonpumpagátló csak két hétig alkalmazható gyomorégés kezelésére. Egy évben maximum három ilyen kezelés javasolt.
  • Az esetlegesen tapasztalt mellékhatásokról számoljon be részletesen kezelőorvosának. Bárminemű kétsége támad gyógyszerével kapcsolatosan, beszélje meg azt orvosával.

A savcsökkentők alkalmazásának veszélyei csecsemőkorban

A csecsemőkori protonpumpagátló-alkalmazás legtöbb esetben felesleges, hiszen a csecsemőkori bukást, hányást, refluxot rendszerint nem a savtúltermelés okozza. A visszaböfögés legfőbb oka, hogy a csecsemőknél rövid, és feszes a nyelőcső, kicsi a gyomor űrtartalma, nem zár jól a gyűrű,a gyermek így nem bírja bent tartani a lenyelt, nagy mennyiségű tejet/tápszert. Ez olyan reflux, amit nem kell kezelni.

Az indokolatlan gyógyszerhasználatnak és a normális savtermelés csökkentésének ugyanakkor számos veszélye van. A gyomorsav fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve bizonyos tápanyagok felszívódásának elősegítésében. Ennek felesleges gátlása csecsemőknél is elősegítheti a fertőzések és egyes hiánybetegségek kialakulását.

Protonpumpagátlók és reflux

Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol, és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.
A protonpumpagátlók működése | A reflux kezelési lehetőségei

WEBBeteg összeállítás - MTI/FDA, Harvard Health Publishing

Cikkajánló

Protonpumpagátló
Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszerek (PPI) az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni őket, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.