Só és cukor - Az energia motorjai maraton alatt

Sportorvos.hu
megjelent:

Az izmok működéséhez energiára van szükség, mely legtöbbször szénhidrátokból származik. Az energia pótlását, a véráramból nyert cukorból tudja biztosítani szervezetünk.

1887-ben Wahren megfigyelése megalapozta azt a feltételezést, mely szerint a folyamatos, verseny alatti szénhidrátbevitellel, javítható a sportteljesítmény. Blanchard pedig már 1684-ben felismerte, hogy a verejtékezéssel nem csak folyadékot, hanem sót is veszítünk.

A só-pótlás hő ártalom kezelésében betöltött szerepét először 1989-ben publikálták. A több évtizedes megfigyelések eredményei, napjainkban nem csak a sporttudomány elméleti, hanem a szénhidrát-, ill. folyadékpótlás gyakorlati ismereteit alapozták meg.

Cukorpótlás maraton alatt

Az 1920-as évek maratoni futókon végzet vizsgálatai, az edzés alatti szénhidrátpótlás jelentőségére derítettek fényt. Levine (1924) a következő tanácsokat fogalmazta meg: „… futóknak a verseny alatt tanácsos limonádé, vagy egyéb édes ital folyamatos kortyolásával biztosítani a szénhidrát-ellátottságot.” Azóta a szénhidrátok, mint az izommunka elsődleges energiaforrásai, mára teljesen egyértelművé váltak. Mindemellett bebizonyosodott az izom glikogénraktárainak jelentősége is. Jóllehet a szénhidrátpótlás fáradtságérzet késleltetésében betöltött szerepe, még nem bizonyított egyértelműen.

Cukorbevitel

A cukorbevitel felső határát Jentjens és munkatársai (2005) ~1.75 g/min-ben határozták meg. Természetesen az optimális bevitel az intenzitás, időtartam és a szénhidrát minőségének függvényében széles skálán mozoghat. Tekintettel a szervezetbeli szénhidrátoxidációra, amely 2.5-3.0 g/min között alakul elhúzódó edzésmunka alatt, és az elfogyasztott szénhidrát 1.5g/min átlagosan elmondható, hogy a bevitt cukor a szénhidrát felhasználás 50 százaléká fedezi, a másik 50% a máj által raktározott szénhidrátokból származik (Carter et al., 2005). Mindebből következik, hogy az 1.0-1.75 g/testsúlykilogramm szénhidrát óránkénti elfogyasztása biztosítja a megfelelő energiaellátást.

A cukorbevitel vér-glükóz szint emelkedést hoz létre, következményes cukoroxidációval, mellyel folyamatos ATP-képződés jár együtt (az ATP közvetlenül szolgáltatja az energiát a működő izmok számára).

Ha a szénhidrátital nem csak egyszerű cukrot, hanem összetett cukorkomponenseket (maltóz, galaktóz, szukróz, maltodextrin) is tartalmaz, úgy az exogén cukoroxidáció magasabb szintet ér el, így az ATP újraképződés nő, ezáltal a sportteljesítmény is nő.

A spotteljesítmény növelése

A szénhidrátpótlás akkor is fokozza a teljesítményt, ha az edzés, ill. verseny 40-60 percig tart. Ebben az esetben lényeges, hogy megakadályozzuk a vércukorszint hanyatlását, melyhez 5-15g szénhidrát elfogyasztása már legtöbbször elegendő.

Mindemellett mivel a cukor-receptorok szinte az egész szervezetben (agyban, szájban, májban, véredényben, stb.) megtalálhatók, ezért elképzelhető, hogy a központi idegrendszerre hatva az éberséget, motivációt, hangulatot javítva, az erőfeszítés észlelését megváltoztatva, szintén hozzájárul a teljesítmény fokozásához.

Só pótlása maraton alatt

Maratoni futás alatt a jelentős folyadékveszteség, arányaiban kisebb mértékű nátriumvesztéssel jár együtt, melynek oka a vese nátrium visszatartó hatásának, és a futó kalória bevitelének köszönhető, így védekezik szervezetünk a kóros folyadék- és elektrolit veszteséggel szemben. A hosszantartó edzés, ill. verseny alatt - különösen akkor, amikor a verejtékezés mértéke >1 liter/ óra és a sókoncentráció > 60 mmol/l – a megfelelő folyadék- és sópótlással biztosítható, a szív-érrendszer hatékony működése.

A sótartalmú folyadék bevitelével, a következő kedvező hatások érhetők el:

  • fokozza a folyadékpótlás igényét,
  • biztosítja a vérplazma magas folyadéktartalmát,
  • csökkenti a vizeletprodukciót,
  • megakadályozza a vérplazma nátriumkoncentrációjának csökkenését.

Az optimális plazma-nátrium koncentráció biztosításához, óránként kb. 450 mg nátriumbevitelre van szükség, melyhez a szénhidrát-elektrolit komponenseket tartalmazó italok kellő segítséget nyújtanak.

(Sportorvos.hu)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus, manuálterapeuta

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sztancsik Ilona

Dr. Sztancsik Ilona

Kardiológus, Sportorvos, Aneszteziológus

Budapest