A csokoládéfogyasztás csökkentheti a stroke kockázatát
A csokoládéban lévő kakaó sok flavoidot tartalmaz, amely a kutatók szerint gátolja a véralvadékok kialakulását.
Újabb tanulmányok igazolták, hogy a csokoládé jótékony hatással van az érrendszerre, és rendszeres fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát. Egy felmérés viszont ellenkező eredménnyel járt.
A stroke rizikófaktorairól |
Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető. Ön hajlamos stroke-ra?>> |
Az első, 44 ezer személy részvételével zajló felmérésből kiderült, hogy hetente egy adag csokoládé elfogyasztása 22 százalékkal csökkenti a szélütés kialakulásának kockázatát.
A második tanulmány során ezerkétszáz személyt vizsgáltak, és megállapították, hogy heti ötven gramm csokoládé a felére csökkenti az agyi infarktus rizikóját.
A harmadik vizsgálat viszont az édesség egyetlen védő funkcióját sem támasztotta alá.
Sarah Sahib kutató véleménye szerint elsősorban azt kellene tüzetesebben elemezni, hogy valóban a csokoládé csökkenti-e a szélütés kockázatát, vagy pedig az eleve egészségesebb emberek fogyasztanak inkább több édességet.
A tudósok áprilisban egy neurológuskonferencián ismertetik eredményeiket Torontóban.
(MTI)