Női veszély - Transzzsírok és a stroke

MTI
megjelent:

Magasabbnak találták a stroke kockázatát azoknál a nőknél, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott.

Jelentősen növeli az ötven év fölötti nőknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nőknél.

A 87 230 nő részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nők csoportjában.

Veszélyes transzzsírok

A menopauza előtt a nőknél ritkábban fordul elő szélütés, mint a hasonló korú férfiaknál, ám ez változóban van, ahogy egyre több az elhízott és más egészségügyi problémával küzdő nő. A menopauza után növekszik a nők kockázata, és eltűnik a nemek közti különbség a szélütés előfordulási arányában.

A most közzétett tanulmányban szereplő nők 50 és 79 éves koruk között töltötték ki az étrendjükre vonatkozó részletes kérdőíveket. A hét évvel későbbi értékelésnél kiderült, hogy a legtöbb (napi 95 grammnál több) zsírt fogyasztó nők csoportjában 288 szélütés fordult elő, míg a legkevesebbet (napi 25 grammot) fogyasztók körében csak 249.

Miután minden egyéb tényezőt is figyelembe vettek az elemzésnél, a kutatók megállapították, hogy az első csoportba tartozó nők kockázata 44 százalékkal nagyobb a szélütésre, mint az utóbbi csoportban lévőké.

Magasabbnak találták a kockázatot azoknál a nőknél is, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott.

Ezek gyakran megtalálhatók a margarinban, zsiradékban kisütött ételekben, süteményekben és sós kekszekben.

(MTI)

Cikkajánló

Láz, fájdalom?
Láz, fájdalom?

Csillapítsa tüneteit együtt, egyszerűen! (x)

A megfázás szövődményei
A megfázás szövődményei

Mik lehetnek ezek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Nagy Tamás Gergely

Dr. Nagy Tamás Gergely

Pszichoterapeuta, Neurológus

Budapest