Az alkoholfogyasztás egyik, kevésbé ismert veszélye: a stroke
Egy órával kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után nő a stroke kockázata. A rövidtávú kockázat ellenére az alkohol rendszeres mérsékelt fogyasztása hosszabb távon csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
Elizabeth Mostofsky (Beth Israel Orvosi Központ, Boston), a cikk vezető szerzője szerint a stroke kockázata átmenetileg emelkedett sör, bor, vagy tömény fogyasztását követő első két órában, ugyanakkor nem szabad elhanyagolni a hosszútávú előnyöket sem.
A Stroke folyóirat július 15-i számában megjelent tanulmány 390 beteget vizsgált, három nappal a stroke-os epizódot követően. Közülük 14 fogyasztott kis mennyiségű alkoholt, közvetlenül a stroke-ot megelőzően. A statisztikai elemzések szerint a stroke relatív kockázata mintegy 2,3-szor magasabb sör, bor, vagy tömény fogyasztása utáni első órában, és 1,6-szeres a második órában. 24 óra múlva harminc százalékkal csökken a kockázat. A kockázat nem függött attól, hogy az alany milyen típusú alkoholt fogyasztott, sem attól, végzett-e fizikai munkát.
Az eredményeket azzal magyarázzák, miszerint "az alkohol növeli a vérnyomást, és előnytelenül befolyásolja a vérlemezkék rugalmasságát, ami végeredményben vérrögök kialakulását segíti elő. Ezzel szemben hosszabb távon az alkoholfogyasztás csökkenti a vérzsír szintjét, növeli az erek hajlékonyságát, ami a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét csökkenti."
Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem neurológus professzora szerint a vizsgálat figyelemreméltó, azonban túl alacsony a vizsgált esetszám ahhoz, hogy ki lehessen mondani, az alkohol típusa nem befolyásolja a kockázatot. Az ajánlások szerint férfiak napi két pohár, nők napi egy pohár szeszes italt fogyaszthatnak, azonban a terhes nők kerüljék a szeszes italokat.
(medipress)