Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A kötőhártya-gyulladás leginkább baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzés, ám kialakulásának hátterében egyre gyakrabban allergiás reakció áll, de a szembe került por és vegyszer is képes kiváltani a panaszokat.

Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás a nem fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladások egyik csoportjába tartozik, melynek legfőbb jellegzetessége, hogy szezonális, visszatérő formában fordul elő. Az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei gyakran hasonlítanak a fertőzéses eredetű gyulladásokéra, utánozhatják azokat, így a panaszok megjelenését követően az egyik legfontosabb feladat, hogy diagnosztizáljuk a kiváltó okot, és elindítsuk a megfelelő kezelést.

Mi válthatja ki a panaszokat és hogyan?

A szénanáthához gyakran társul allergiás kötőhártya-gyulladás. A levegőben lévő különböző allergének (pollenek, háziporatka ürüléke, állatszőr) mellett a dohányfüst, kozmetikumok összetevői, de még az erős klórtartalmú víz (uszoda) is kiválthatja a kellemetlen szemtüneteket. Az allergén hatására felszabaduló IgE immunglobulin következtében hisztamin szabadul fel, mely hajszálértágulatot, duzzanatot, valamint gyulladást indikál a szem kötőhártyájában.

Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás különböző típusainak tünetei és kezelése

Szénaláz conjunctivitis

Tünetei: Ártalmatlan, gyermek- és fiatal felnőttkorban is előfordul, I-es típusú túlérzékenységi reakció jellemzi ezt a gyakori formát. Főbb klinikai tünetei – mindkét szemet érintve – a kötőhártya vörössége, belövelltsége, az intenzív viszketés és váladékozás, idegentest-érzés. Gyakori tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás kísérheti ezt a kellemetlen betegséget, mely szezonálisan jelentkezik, és éveken keresztül visszatér(het).

Szénaláz conjunctivitis

Szénaláz conjunctivitis3

Kezelése: A hideg vizes borogatás is csökkenti a tüneteket, de néha szóba jön a műkönny, kortikoszteroid vagy szisztémás antihisztamin alkalmazása.

Conjunctivitis vernalis

Tünetei: Általában kétoldali, gyerekkorban megjelenő, leginkább tavasszal és nyáron előforduló, agresszív betegség. Oka nem tisztázott, feltételezik, hogy a tavaszi virágok pollenje váltja ki a betegséget, melynek hátterében IgE mediálta folyamat játszik szerepet. Kifejezett viszketés, égő és idegentest-érzés jelentkezik bőséges könnyezéssel, esetleg ragadós váladékozással együtt. Az erős viszketés, rózsaszínű kötőhártya, valamint az utcakőszerű felső tarsalis conjunctiva diagnosztikus jel is lehet.

Conjunctivitis vernalis

Conjunctivitis vernalis3

Kezelése: Kezelése nem könnyű feladat, még az ismert allergiaellenes és gyulladáscsökkentő szerek segítségével sem. Lokális kortikoszteroidkezelés jöhet szóba, melyet nem szívesen használnak a hosszú távú kezelési időszak következtében kialakuló kisebb-nagyobb mellékhatások miatt. Fontos a váladék folyamatos eltávolítása, valamint az esetleges környezeti faktorok kerülése. Minden esetben egyéni szemcseppkezelés szükséges. A hosszú távú kilátások az időjárás változásával javulnak, azonban, hogyha krónikus lesz a folyamat, fennáll a veszélye a szaruhártya-gyulladásnak és egyéb súlyos szemészeti szövődményeknek.

Óriáspapillás conjunctivitis

Tünetei: Főleg idegentest (kontaktlencse, műszem, műtétek utáni varratvégek) indukálta I-es típusú túlérzékenység.

Kezelése: A kiváltó ok megszüntetése után javul.

Hogyan előzhető meg az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás?

  • Amennyiben bebizonyosodott, hogy valamely allergén okozza a tüneteket, ajánlott kerülni a velük való érintkezést. Lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk olyan helyeken, ahol jelen vannak ezen allergének.
  • Ajánlott, hogy környékünkön irtsuk a parlagfüvet.
  • Ha kontaktlencsét hordunk, ügyeljünk mindig a szabályos használatára és a gondos ápolására!
  • Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladások idején ajánlott szemüveget viselni kontaktlencse helyett.
  • Kiemelten fontos a megfelelő higiénia, főleg a gyulladás aktív szakaszában.
  • Kerüljük a dohányzást a lakás minden helyiségében és lehetőleg azon kívül is!
  • Amennyiben gennyes váladék jelenik meg, azonnal forduljunk szemész szakorvoshoz a megfelelő kezelésért.

Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész


Felhasznált források:

1 Süveges Ildikó: Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2010. 106-107.
2 Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 144-152. old.
3 Képek forrása: Atlas of Ophthalmology; Medscape

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.