Dohányzás: Hogyan tudnak segíteni a Leszokásvonal munkatársai?

leszokasvonal.hu
megjelent:

Miben tudnak segíteni a Leszokásvonal (1-393-5170) munkatársai a dohányzásról való leszokásban? Sokan azt hiszik, hogy a leszokáshoz csak akaraterő kell, de ha nincs meg az akaraterő, akkor szinte lehetetlen letenni a cigarettát. (x)

Hallani olyanokról is, akik egyik napról a másikra hagyták abba a dohányzást, mások már sokadszorra futnak neki az újabb próbálkozásnak. Mégis a kutatások azt mutatják, hogy az utóbbiak vannak többen. 100 leszokással próbálkozó dohányos közül 3-4 lesz egy év múlva is füstmentes akkor, ha nem vesz igénybe segítséget. Megfelelően képzett szakemberek támogatásával a sikeresen leszokók aránya megsokszorozható. Bizonyára felmerül az olvasóban az a kérdés, hogyan is segíthet bárki is a leszokásban. Az igazság az, hogy senki sem szokhat le a cigarettáról a dohányos helyett. A tanácsadó sem tud mit tenni, ha a dohányos egyáltalán nem akar leszokni.

Motiváció nélkül nem lehet leszokni!

Hasznos ötletek!

„Olyan ötleteket adott a tanácsadó, amire nem is gondoltam volna. Ezek sokat segítettek abban, hogy végülis már több hónapja letettem a cigarettát.” A leszokásvonal segítségével leszokott a dohányzásról.

A leszokáshoz szükség van tehát a dohányos motivációjára is. De a motiváció még nem feltétlenül elegendő. Emellett szükség van ismeretekre, módszerekre, amelyek sokat segíthetnek a leszokásban. Az ismeretek mellett a tanácsadó továbbá megérti, hogy a dohányos a leszokás folyamatában milyen nehézségekkel szembesül, együtt érez vele, a rendszeres beszélgetések során bátorítja, erősíti az elhatározásában.

A dohányzásról leszokást segítő tanácsadó tehát egyrészt ismeri azokat a módszereket és stratégiákat, amelyek már nagyon sok embernek segítettek leszokni a dohányzásról. A tanácsadó segíti kiválasztani azokat a stratégiákat, amelyek leginkább megfelelnek a dohányosnak. A tanácsadás alapelve az, hogy a nemdohányzást is tanulni kell, amiben sok segítséget nyújthat a leszokáshoz értő tanácsadó.

A dohányzásról leszokást segítő tanácsadó olyan információkkal látja el a leszokni kívánót, amelyek segítik azt is mérlegelni, hogy milyen más – esetleg gyógyszeres – segítséget vehet igénybe a sikeres leszokás érdekében. A tanácsadónak fel lehet tenni azokat a kérdéseket, amelyeket eddig nem mert vagy nem tudott kinek feltenni.

Megértő tanácsadók a vonal végén

Válasz minden kérdésre

„Válaszolt szinte minden kérdésemre. A tanácsadó teljesen képben volt a problémáimmal kapcsolatban.” A leszokásvonal segítségével leszokott a dohányzásról

A dohányzásról leszokást segítő tanácsadó megérti, és együtt érez a leszokás folyamatában a dohányossal, mert ismeri azt a folyamatot, amin a dohányos keresztül megy. A tanácsadó képletesen kézen fogja a dohányost és végigkíséri a leszokás rögös útján. Képes arra, hogy meghallgassa a felmerülő problémákat, segít abban, hogy ezeket könnyebben megoldja anélkül, hogy rágyújtana.

Jó hír az, hogy a leszokást támogató tanácsadó tud segíteni azoknak is, akik nem tudnak személyesen részt venni például csoportos foglalkozáson. Régóta tudjuk, hogy a leszokást támogató beszélgetés akkor is hatékony lehet, ha a tanácsadó telefonon érintkezik a leszokókkal. Ilyenkor minden úgy zajlik, mint a személyes segítő foglalkozásokon, a különbség csupán az, hogy mindez telefonon, egyeztetett időpontokban történik.

Kinek tud segíteni a Leszokásvonal?

Telefonos segítség

„Már vártam a hívását. Megnyugtató volt, hogy számíthattam a hívására és elmondhattam, hogy már nem dohányzom.” A leszokásvonal segítségével leszokott a dohányzásról

A Leszokásvonal (1-393-5170) elérhető minden dohányos számára akkor is ha csak gondolkodik a leszokáson vagy akár már el is határozta magát. A Leszokásvonal térítésmentesen segít a dohányosoknak abban, hogy sikeresen küzdjenek meg a leszokással és visszanyerjék szabadságukat a cigarettával szemben.

Hívja a Leszokásvonalat (1-393-5170), vagy regisztráljon a leszokasvonal.hu-n. A regisztrációt követően – ha megadja telefonszámát – a leszokásvonal munkatársa napokon belül felveszi a kapcsolatot és segít elindulni a leszokás rögös útján.

(leszokasvonal.hu) - Szponzorált tartalom: A cikk megjelenését a leszokasvonal.hu támogatta

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.