Egy pocaklakó üzenete

leszokasvonal.hu
megjelent:

A napokban beszélgettem egy pocaklakóval. Szomorú volt. Elmondta, hogy anyukája gyakran rágyújt és neki is nyelni kell a füstöt és a sok-sok mérget, ami minden szál cigarettában benne van. (x)

Az anyukája nagyon szereti Őt, ezt érzi, tudja, de a cigaretta egy nagy konfliktusforrás kettőjük kapcsolatában. Ő még csak pocaklakó, de pár hónapos életében is számtalanszor találkozott a dohányzásból származó káros ártalmakkal. Az egész a fogantatásásval kezdődött. Az apukája is rengeteget dohányzott, 16 éves korától minden nap elszívott egy doboz cigit. Ennek aztán meg is lett a következménye, hiszen apának úgy lecsökkent a spermium (hímivarsejt) száma, hogy a dohányzás elhagyását követően 1 év gyógyszeres kezelés hatására állt csak vissza az egészséges állapot, aminek eredményeként Ő is megfogant.

Már rögtön az első napok nagyon küzdelmesek voltak. Anya dohányzázának eredményeként a méhfal belső felületén vékony volt a nyálkahártya, ahol meg kellett kapaszkodni és jól be kellett fúrni magát, így hetekig fennállt a veszélye, hogy egyszer csak nem tud tovább kapszkodni, lepottyan onnan és máris vége a történetnek. Ekkor elhatározta, hogy azért is meg fog születni - hiába az a sok hátrány, ami egy dohányos növekvő magzatát érheti – és ha felnő, mindent elkövet, hogy tudatosítsa a többi emberrel, hogy mennyi káros hatása van a dohányzásnak és a nagyon várt és dédelgetett pocaklakók mennyit szenvednek emiatt.

Sajnos a dohányos családok nagy része, akik nagyon-nagy szeretettel várják, az új jövevényt nem tudják, hogy az érkezésig mennyi veszélynek tesznek ki egy pocaklakót a dohányzással.

Álljanak itt pocaklakó szavai:

„Felsorolok, most ezek közül néhányat, hogy lássák a felnőttek, mi is fenyeget bennünket:

  • A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás.
  • A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézheti elő, kisebb lesz az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata
  • A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet okozója.
  • A terhesség alatt dohányzók újszülöttei körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés.
  • A dohányzó terhesek újszülöttei között gyakoribb a megnagyobbodott pajzsmirigy.

Ez csak néhány példa, hosszan sorolhatnám még azokat a káros hatásokat, amelyek minket érnek, de nekünk nagyon fontos az is, hogy szüleink, akik nagyon várják érkezésünket egészségesek legyenek, hogy sok-sok évig békés, boldog családban növekedhessünk. Még néhány hónap és megszületek, aztán igyekszem majd gyorsan felnőni és sok dohányzó felnőttnek segíteni, hogy abbahagyja a dohányzást saját és születendő gyermeke érdekében egyaránt.

No, de addig, amíg én is a segítők közé állhatok, javaslom minden dohányosnak, családot tervező dohányos párnak, hogy a ránk is leselkedő sok veszély kivédésére is először tegyék le a cigit. És még egy nagyon fontos üzenet. Van segítség! Keressék fel a www.leszokasvonal.hu oldalt, vagy hívják a leszokásvonalat a 06 1 393 5170 telefonszámon , ahol speciálisan felkészült tanácsadók térítésmentesen segítenek a leszokásban.”

(leszokasvonal.hu) - Szponzorált tartalom: A cikk megjelenését a leszokasvonal.hu támogatta

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.