Leszokást segítő üzenetek az agyban

Medipress
megjelent:

Az emberekben jellemzően mindig ugyanazok az agyi területek aktiválódnak, amikor a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető üzeneteket hallanak vagy olvasnak. A legújabb kutatások szerint később ezek az emberek nagyobb eséllyel szoknak le káros szenvedélyükről.

Régóta tudjuk, hogy a személyre szabott közegészségügyi figyelmeztető üzenetek nagyon nagy szerepet játszanak a káros szenvedélyekről való leszoktatásban - nyilatkozta Hannah Faye Chua, a Michigan Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársa - Mostanában pedig kezdjük megérteni ennek a jelenségnek a neurológiai hátterét is.

A kutatáshoz Dr. Chua és kollegái 91 önkéntest kértek fel: mindegyiküknek személyre szabott dohányzásellenes üzeneteket dolgoztak ki, majd mágneses rezonancia vizsgálattal megfigyelték, miként reagálnak az egyéni és a nem személyre szabott üzenetekre.

Chua és kollegái feltételezték, hogy az egyén személyes értékelésében részt vevő agyi régiók aktívabban fognak működni, ha személyre szabott leszokási üzeneteket kapnak, ez pedig növelheti a leszokás hatékonyságát.

A módszer 50 százalékos leszokási arányt eredményezett

A kutatóknak igazuk volt, hiszen a dorsomediális prefrontális kéreg aktivitásának köszönhetően ezek a dohányosok sokkal nagyobb eséllyel szoktak le káros szenvedélyükről 4 hónapon belül, mint azok, akik nem kaptak személyre szabott üzeneteket.

Ha a gyorséttermi és cigarettareklámokban képesek alkalmazni ezt a módszert, akkor miért ne tehetnénk meg mi is ugyanezt az egészséges életre és a leszokásra ösztönző üzeneteinkben? - nyilatkozta Dr. Chua - A kísérletet követően a leszokási arány 50 százalékos volt. Összehasonlításképpen, az általános leszoktató programok általában 15-30 százalékos hatásfokkal működnek. A mi 50 százalékunk igazán figyelemreméltó eredmény - fűzte hozzá.

A leszokás motivációi és a siker kulcsa

Egy átlagos dohányos ember öt év próbálkozás, és hét sikertelen kísérlet után képes végleg letenni a cigarettát. A kutatók 3 000 dohányzó és leszokott ember viselkedését tanulmányozták. A tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben az egészségük hosszú távú megőrzése érdekében döntenek a leszokás mellett.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.