Dohányzás és terhesség - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Néhány napja tudtam meg, hogy babát várok, ezért azonnal letettem a cigit. Viszont most úgy érzem, elvonási tüneteim vannak. Mit tehetek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Leszokás a dohányzásról terhesen

Nagyon jó ötlet volt a dohányzás abbahagyása a terhesség felismerésekor. Ugyanis a nikotin, mint minden más drog számos problémát okozhat a terhesség során. Legfontosabb hatása a magzat méhen belüli fejlődésének elmaradása, azaz a retardáció.

Az ilyen újszülötteknek a szülés után sokkal nagyobb és több problémával kell megküzdenie, mint egészséges újszűlötteknek.

Az anyai panaszok nem feltétlenül a nikotinhiánynak tudhatók be, főleg ha a dohányzás csak napi pár szál cigarettát jelentett. Inkább a koraterhességre jellemző hányinger, hányás, fejfájás, rossz közérzet lehet a fő probléma.

Erre leginkább a bő folyadék (főleg szénsavmentes ásványvíz), a napi többszöri (6x, 10x-i) minimális mennyiségű étkezés és magnézium pótlás, vitamin fogyasztása ajánlott.

Ha mégis a fejfájás a fő gond, napi 1 tabletta fejfájáscsillapító bevehető alkalomszerűen vagy esetleg napi egy-két alkalommal kevés koffein bevitele (pl. kapuccsino) sem annyira ártalmas, mint a nikotin. Ez az állapot az első trimeszter után általában magától rendeződik.

Leszokás a dohányzásról

Mindenek előtt, le kell szögeznünk, hogy csodaszerek nincsenek. Minden szer csak akkor képes segíteni, ha kellően erős a leszokásra való elhatározás. A patikákban kapható szerek csak az elhatározás megvalósításában tudnak szerepet játszani. Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

(WEBBeteg - Dr Szilvási Ferenc szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.