Az alkoholfüggőség gyógyszeres kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Az alkoholizmus kezelésére ma már számos lehetőség áll rendelkezésre. A függőség leküzdésének első és legfontosabb lépése, hogy a páciens felismerje, hogy alkoholfüggő, és akarjon ezen változtatni. Ha megszületett az elhatározás, megkezdődhet a terápia, amelyet gyógyszeres kezeléssel lehet kiegészíteni az alkohol utáni vágy enyhítése céljából.

A gyógyszer csak támogathatja a leszokást, de a kezelés nem arra épül

Az alkoholizmus kezelésében sosem a gyógyszereké a főszerep, csupán kiegészítő, gyógyulást, leszokást segítő funkciójuk lehet. Az érintetteknek gyökeresen változtatniuk kell életmódjukon és viselkedésükön. Tartós eredmény csak akkor érhető el, ha az alkoholizmust kiváltó okok és feltételek megváltoznak. A gyógyszerek szedésével önmagában nem érhető el leszokás, és nem akadályozható meg a visszaesés sem.

Bővebben Az alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

A diszulfiramról

Az alkoholfüggő páciensek gyógyszeres kezelésére sokáig csupán diszulfiram hatóanyagú gyógyszer állt rendelkezésre. Azonban, ha valaki használta a gyógyszert és alkoholt ivott rá, különböző zavarok jelentkeztek, mint például arcidegrángás, fejfájás, hányinger, hányás, szívritmuszavar és vérnyomásesés. Mindez olyannyira elviselhetetlen volt, hogy az alkoholfüggők többségének sikerült is leszoknia. Mivel néhányan a kellemetlen hatások ellenére továbbra is rendszeresen ittak alkoholt, és ezzel egészségkárosodásnak tették ki magukat, ma ez a szer – bár elérhető – ritkábban kerül szóba a leszokás eszközeként.

Milyen elvárásoknak kell megfelelniük a leszokást támogató gyógyszereknek?

A gyógyszereknek amellett, hogy segíteniük kell a leszokást és csökkenteni a visszaesés esélyét a következő követelményeknek kell megfelelniük:

  • Nem lehet pszichotróp hatásuk, illetve mellékhatásuk sem
  • Nem okozhatnak függőséget
  • Nem léphetnek interakcióba az alkohollal
  • Nem lehetnek mellékhatásaik (különösen nem szabad, hogy károsak legyenek a májra)
  • Csak olyan pácienseknél alkalmazható, akik már a leszokás útjára léptek, és kevesebb alkoholt fogyasztanak.

Mennyire hatékonyak az alkoholfüggőségről való leszokást támogató gyógyszerek?

Klinikai vizsgálatok szerint a naltrexon a visszaesés megakadályozásában eredményes. A kontrollcsoporttal összevetve a naltrexon ugyanis 21 százalékkal csökkentette a visszaesés esélyét. A naltrexon mindemellett csökkenti az alkohol iránti vágyat, illetve segít az absztinencia fenntartásában is, de nagyon fontos, hogy csak ópioidokat egyáltalán nem szedő betegeknél alkalmazható, és a naltrexonnal való kezelés feltétlenül orvosi felügyeletet igényel.

Az alkoholfüggőségről való leszokást segítő gyógyszerekről általánosságban elmondható, hogy nem helyettesítik sem a többi leszoktatást célzó terápiát, sem a motivációt. Csak egy már kezelés alatt álló páciens terápiáját egészíthetik ki, miután a páciens elismeri önmaga és mások előtt, hogy alkoholfüggő.

A leszokás egyik útja 12 lépéses önsegítő közösségek

WEBBeteg logóWEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: alkoholsucht.btonline.de
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.