Drogok és veszélyeik: a speed

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai műszakban dolgozók, vagy azok számára, akiknek a kávé hatása már kevés.

A téma cikkei
6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis

A speed amfetaminszármazék (metamphetamin), mely erős élénkítő hatással bír. A 20. század elején találták fel, mára széles körben elterjedt. Orvosi alkalmazása is ismert, hiperaktív gyermekek kezelésére használják. Ismert dopping szer a sportolók körében, használják éjszakai műszakban dolgozók, tanulók, pörgős életvitelt folytatók, akik a kávé hatását már kevésnek érzik.

A feketepiacon általában fehér vagy színezett por formájában kapható. Leggyakoribb fogyasztási módja az orrüregbe felszippantás, de meg lehet enni, el lehet szívni és vénásan is beadható. Átlagos dózisa 5-30 mg, első használatkor már 50 mg is halálos szívrohamot okozhat!

A fizikai hozzászokás gyorsan kialakul, így hamar egyre több kell, azonos hatás kialakulásához, akár napi több ezer mg-ot fogyasztó drogosok is ismertek. Hatása egyén függő, átlagban 4-8 óráig tart. A speed amfetaminszármazékként az agyi katekolamin rendszeren keresztül fejti ki hatását, fokozza a noradrenalin és dopamin felszabadulását, gátolja lebomlásukat.

A metamphetamin hatása

Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet, de nem múlik el olyan gyorsan. Emelkedik a pulzusszám, vérnyomás, kitágulnak a pupillák, a beszéd felgyorsul, eufória jelentkezik, gyakori a szédülés, verejtékezés, szájszárazság, dehidratáció. Feldobottság, éberség, tettrekészség jelentkezik, de előfordulhat, izgatottság, szorongás, félelmek, irritábilitás, paranoid reakciók, emésztési zavarok, torzult látás, remegés, mellkasi fájdalmak.

A speed jelentősen csökkenti az étvágyat, korábban kedvelt fogyasztó szer volt. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja a pihenés idejét. A szer kiürülésével fáradtság, levertség, rossz közérzet jelentkezik.

Több napos használatot követően az alvásmegvonásból adódó tünetek (hallucinációk, emlékezeti és kognitív zavarok) jelentkeznek. Tartós használat során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység, agresszivitás, érzelmi elsivárosodás.

A függőség kialakulásához vezető út

Mint minden dopamin rendszeren keresztül ható szer, igen erős pszichés függőséget hoz létre. A fogyasztó gyakran úgy érzi speed nélkül nem képes az életét élni. Megvonási tünetként levertség, fáradtság, kimerültség, depresszió, farkaséhség, esetleg szívpanaszok, bélgörcsök jelentkezhetnek.

Gyakori, hogy a rendszeres fogyasztók a speed mellett más, nyugtató, kábító hatású szert is használnak (pl. nyugtatók). Reggel a speed-del indítják a napot, este a nyugtatóval pihennek.

További drogok
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait.
Drogok és hatásaik

(Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.