Fontos lépés a dohányzás ártalmainak csökkentéséért

WEBBeteg
megjelent:

Nyílt levelet írt 30 ország 100 független szakértője a WHO-nak, melyben sürgetik, hogy a szervezet támogassa a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés Dohányzásellenőrzésről szóló Keretegyezménybe való felvételét.

Mióta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kidolgozta a Dohányzásellenőrzési Keretegyezményt (FCTC), - célja, hogy iránymutatást nyújtson a kormányoknak a dohányzás csökkentésére - kétévente gyűlnek össze a képviselők, hogy megvitassák, hogyan lehetne javítani a Keretegyezményen vagy annak a gyakorlatba való átültetésén. Ez a Felek Konferencia (COP), melyre idén novemberben is sor kerül.

A nyílt levél célja

A szakértők levelének célja, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére irányuló javaslatokat még a konferencia előtt megvitassák a delegáltak. Az aláírók egyetértenek abban, hogy elengedhetetlen a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés gyakorlatát hivatalos irányelvvé formálni, mint például a füstmentes alternatívák kifejlesztését, amelyek nem járnak dohánylevél égetésével és a keletkezett füst belélegzésével, ezáltal kevesebb a káros- vagy potenciálisan káros anyagnak való kitettség. Továbbá figyelembe kell venni azokat a felnőtt dohányosokat is, akik valamilyen okból kifolyólag nem szoknak le, hiszen már ők is csökkenthetik a dohányzás ártalmait.

A társadalmi szintű ártalomcsökkentés

Napjainkban már bizonyított tény, hogy a cigaretta és az éghető dohánytermékek felelősek a dohányzás okozta halálesetek többségéért világszerte. A füstmentes alternatívák ígéretes megoldást kínálnak az ártalmak csökkentésére. Mivel használatuk során nem keletkezik füst, alacsonyabb kitettséggel jár, mint a hagyományos cigaretta.

A szakértők továbbá kérik a WHO-t, hogy tegyék nyílttá a Keretegyezmény módosítására szervezett tárgyalásokat és egyeztetéseket. Ezáltal további független szakértő és a technológiát használó egyén is ki tudja fejteni javaslatát, tapasztalatait egy füstmentes jövő eléréséért. Így további pozitív lépések tehetőek a társadalmi szintű ártalomcsökkentés érdekében.

WEBBeteg

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.