Miért tennék le a cigarettát a dohányosok?

Független Hírügynökség
megjelent:

A család motiválta, motiválná leginkább a korábban dohányzókat illetve a jelenleg is dohányzókat a leszokásra - többek között ez derül ki abból a felmérésből, amely az Egyensúly Alapítvány megbízásából készült. Ezen kívül a gyerekvállalás, illetve anyagi okok miatt akarják a dohányosok letenni a cigarettát.

Bánfi Andrea, az alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön elmondta: a kutatás alapján többen szoknának le, ha a családok a jelenleginél sokkal inkább támogatnák érzelmileg őket és a háziorvosok is szakmailag jobban segítenének.

A vizsgálatot, amely a rászokás illetve főként a leszokás okait kutatta, az alapítvány megbízásából a Szinapszis Kft. végezte. Az országos reprezentatív vizsgálatot 300 fős minta alapján készítették. A 25-40 éves megkérdezett között 200 dohányzó és 100 már a cigarettáról leszokott nő és férfi volt.

A megkérdezettek átlagosan 11-12 éve dohányoznak és naponta 15-16 szál cigarettát szívnak el. Az életkor emelkedésével nő a naponta elszívott cigaretta mennyisége. A szenvedélybetegek szinte teljes köre tisztában van azzal, hogy a dohányzásnak súlyos következményei lehetnek, de nem betegségként kezelik, és nem fordulnak orvoshoz. A megkérdezettek mindössze egyharmada gondolja, hogy ő maga is függő.

Sok a sikertelen kísérlet

A válaszadók átlagosan 2-3 alkalommal kísérelték meg abbahagyni a dohányzást, átlagosan alig több mint egy évig bírták cigaretta nélkül. Minden negyedik dohányosnál fordult már elő valamilyen dohányzással kapcsolatos egészségügyi szövődmény.

A vizsgálat alapján a család miatt 54 százalék, a gyerekvállalás miatt 46 százalék, és az anyagi okok miatt 45 százalék hagyta, illetve hagyná abba a dohányzást. A dohányosok környezetében lévő emberek befolyása már a rászokásnál tetten érhető, hiszen a megkérdezettek több mint fele első alkalommal a barátok és a társaság miatt gyújtott rá. Ráadásul a vizsgálatból az is kiderül: a dohányosok környezetében minden második ember cigarettázik.

A megkérdezett dohányosok háromnegyede próbált meg leszokni a cigarettáról egyedül, segítség nélkül, nem sok sikerrel. A leszokni vágyók egyharmada válaszolta azt, hogy kész szakemberhez fordulni segítségért, valójában azonban csak 2 százalék fordult orvoshoz. Pedig a szakemberek szerint azoknak a dohányzóknak, akik orvosi segítséggel próbálnak lemondani káros szenvedélyükről, hatszor nagyobb az esélyük a sikerre.

(FH)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.