A gyógyszerfüggőség jellemzői, okai, rizikófaktorai és kezelése

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A függőség (idegen szóval addikció) a mindennapokban a szenvedélybetegséghez társuló fogalom. Valójában a függőség egy pszichiátriai betegség, és nem csak kábítószerekkel, hanem legális szerekkel (alkohollal, nikotinnal, illetve különféle gyógyszerekkel) szemben is kialakulhat.

A legtöbb gyógyszer nem okoz függőséget, van azonban néhány gyógyszercsoport, melyekre kifejezetten jellemző: főként szorongáscsökkentő, altató, kábító fájdalomcsillapító, valamint élénkítő hatású gyógyszerek. Gyakori jelenség továbbá az orrcsepp-függőség, illetve a hashajtókhoz való hozzászokás is.

De hogyan és miért alakul ki gyógyszerfüggőség?

Eleinte az egyén csak azt veszi észre, hogy tetszik neki, ahogyan a gyógyszer bevétele után érzi magát. Úgy gondolja, teljes mértékben tudja szabályozni, hogy mikor, mennyit vesz be. Kezdetben ez igaz is, de idővel az agy működése megváltozik és az illető elveszíti az uralmat a viselkedése felett.

Gyógyszerfüggőség kialakulásához vezethet:

  • hosszú ideig tartó terápiás gyógyszerszedés
  • egyre emelkedő adagban történő, öncélú gyógyszerelés
  • visszaélésszerű használat.

Nem orvosi célú gyógyszerhasználat

A nem orvosi célú (más kifejezéssel visszaélésszerű) gyógyszerhasználat komoly probléma. Azt jelenti, hogy az adott gyógyszert nem orvosi felírással, nem gyógyszertárból szerzik be, továbbá nem a megfelelő panaszra, nem megfelelő adagban, módon, időtartamban, nem a megfelelő úton bejuttatva használják. Leegyszerűsítve az egyén nem úgy alkalmazza az adott gyógyszert, ahogyan azt kellene, például nem a saját részére felírt gyógyszereket szedi, vagy a saját gyógyszeréből a szokásos adagnál többet vesz be.

És hogy mi célból él vissza valaki egy gyógyszerrel? Az ok lehet a stressz csökkentése, a valóságból való menekülés, vagy hogy az egyén jobban érezze magát. Általában a nem orvosi célú gyógyszerhasználók képesek abbahagyni a nem megfelelő gyógyszerszedési magatartást.

Gyógyszerfüggőség

Amikor azonban gyógyszerfüggőség alakul ki, az illető már nem képes felhagyni ezzel a szokással. Ekkorra a gondolkodás már beszűkül, a gyógyszerfüggő nem tud a hétköznapi tevékenységekre odafigyelni. Tudja, hogy veszélybe sodorja magát, sőt nem ritkán szeretteit is érzelmi, pénzügyi nehézségekbe keveri.

  • Fizikai függőség esetén a szervezet hozzászokik a folyamatosan fogyasztott hatóanyaghoz, amelyet ha nem kap meg, megvonásos tünetek jelentkeznek. Ezek lehetnek szájszárazság, remegés, izzadás stb. Gyógyítása állapotfelmérés és a megfelelő módszer (csoportos, egyéni pszichoterápia, stb.) kiválasztása után orvosi felügyelet mellett, több hét alatt történik.
  • Lelki (vagy pszichés) függőség azt jelenti, hogy az egyénnek minden pillanatban csak a gyógyszer megszerzése és használata jár a fejében. Ez a gyógyszerhasználat során jelentkező euforikus élményekből fakad, de sok egyéb befolyásoló hatása is van: a szubkultúra, az álmok, a környezet.

Gyógyszerhasználat során sokszor tapasztalható tolerancia. Ekkor a szervezet a gyakran használt gyógyszert megszokja és idővel ugyanahhoz a hatáshoz egyre több gyógyszerre van szükség. Ahogy az adagok emelkednek, a függőség úgy erősödik.

Rizikófaktorok

A gyógyszerfüggőség kialakulása többtényezős, egyaránt visszavezethető genetikai, biológiai és környezeti okokra is. Az alábbi társadalmi csoportok veszélyeztetettebbnek számítanak a függőség kialakulása szempontjából:

  • korábban vagy jelenleg más függőségben szenvedők
  • akiknek közvetlen környezetében alkohol-, illetve gyógyszerfüggő személyek élnek
  • alacsony társadalmi osztályba tartozók: körükben nagyobb az esély a problémás gyermekkori szocializációra, általában felnőttkorukban is megélhetési nehézségekkel küzdenek és kevesebb segítséghez jutnak
  • a társadalom szélére szorult személyek: börtönből szabadult, értelmi, testi fogyatékos, hajléktalan emberek

Mit tegyen, ha érintettnek érzi magát?

A gyógyszerfüggőség nem csak világszerte, hanem Magyarországon is jelentős gondokat okoz, nem csupán az egyén, hanem a társadalom szintjén is. Amennyiben úgy érzi, hogy a gyógyszer túl fontossá vált a mindennapjaiban, esetleg megfigyel magán függőségre utaló jeleket, keresse fel háziorvosát vagy kérje addiktológus szakember segítségét. Fontos kiemelni, hogy a függőség gyógyítható – minél hamarabb kezdődik el a terápia, annál hatásosabban lehet elkerülni a betegség súlyos következményeit.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.