Miért híznak a dohányzásról leszokottak?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új kutatás eredménye úgy tűnik, végre választ ad arra, miért híznak azok, akik leszoknak a dohányzásról. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a dohányzás felgyorsítja azoknak a géneknek a működését, melyek a zsírlebontásért felelnek.

A nem dohányzókkal összehasonlítva a dohányosok szervezetében az AZGP1 nevű gén működése sokkal nagyobb aktivitást mutat. Mivel ez a gén igen fontos szerepet játszik a zsírlebontásban és a testsúly kontrollálásában, a kutatók szerint ez az oka annak, hogy a dohányosok általában kevésbé elhízottak, illetve, hogy leszokás után felszednek pár kilót.
Dr. Holly Vanni és kollegái tapasztalataikról a Chest című folyóiratban számoltak be.

Kutatók már számos lehetséges okkal magyarázták a dohányzásról való leszokás utáni súlygyarapodást. Egyik lehetséges magyarázat, hogy a dohányzásról leszokott emberek hajlamosak többet enni, egyfajta pótcselekvésként, miközben a nikotin metabolizmust serkentő hatását már nem élvezik.

Nemcsak a génektől függ

Az AZGP1 génről kiderült, hogy nem csak a testzsír lebontásában segít, hanem a rákos megbetegedésekhez köthető testsúlycsökkenésért is ennek a génnek a fokozott működése a felelős. A jelenlegi kutatás szerint a dohányzás és testsúly közötti kapcsolatért az AZGP1 fokozott aktivitása a felelős.

Mindez tertmészetesen nem azt jelenti, hogy a dohányzásról való leszokás utáni testsúlygyarapodás csakis gének függvénye. A testsúlyt meghatározó tényezők összetétele meglehetősen komplex, és minden bizonnyal fontos szerepet kap benne a mozgás és a táplálkozás is.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.