"Játékterápia" függőknek

MTI
megjelent:

Újfajta módszerrel próbálná leszoktatni pszichiáterek egy csoportja a közösségi online szerepjáték, a World of Warcraft függőségben szenvedő játékosokat: ahelyett, hogy megvárnák, amíg a játékfüggő páciens esetleg ellátogat rendelőjükbe, saját maguk lépnének be a játékba egy egyéni karakterrel.

"Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" - a híres mondás a függőséggel foglalkozó brit pszichiáterek egy csoportjára is igaz, akik a World of Warcraft (WoW) közösségi online szerepjáték fanatikusait maguk keresik meg a játékon belül. A módszert Richard Graham londoni pszichiáter dolgozta ki.

Játékszenvedély és internetfüggőség
Az internetfüggőség létezése sokáig vita tárgya volt, de mostanra a probléma léte már elfogadottá vált. A netfüggőség igen összetett jelenség, mint sok más függőség, általában hobbiként, vagy munkahelyi feladat részeként indul.
Játékszenvedély és internetfüggőség

"Az év vége felé indítjuk el a projektet. Nyilvánvaló, hogy a pszichiátereknek a játék paraméterein belül kell maradniuk, tehát nem rohangálhatunk a WoW-ban fehér köpenyben, hanem mesés karaktereinken ugyanolyan öltözéket kell viselnünk, mint a többi játékosnak" - nyilatkozta a brit pszichiáter a Daily Telegraph brit napilapnak.

Még nem világos, konkrétan mit is fognak tenni a pszichiáterek a játékon belül. Üzengetnek azoknak a játékosoknak, akiket gyakran látnak? Graham elismerte, hogy a megfelelő procedúrát még nem dolgozta ki, de valamilyen hasonló módszerben gondolkozik. Mindenesetre azzal ő is tisztában van, hogy kollégáival együtt alaposan meg kell tanulniuk a játék fortélyait és szabályait, ha el akarják érni, hogy egyáltalán szóba álljanak velük a fanatikus játékosok.

"Bár a pszichiáterek profik a saját munkájukban, ugyanakkor nem valószínű, hogy a World of Warcrafthoz megfelelő képességekkel rendelkeznének. Sokat kell még ezen dolgoznunk, hogy elérjük a legfanatikusabb játékosokat" - hangoztatta Graham.

Az is fogas kérdés, mi történik akkor, hogyha a túlságosan is lelkes pszichiáterek éppolyan fanatikus játékosokká válnak, mint azok, akiket éppen ők próbálnak leszoktatni.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.